Agenţia Naţională de Integritate (ANI) solicită Camerei Deputaților, revocarea din funcție a lui Andon Sergiu și a lui Pâslaru Florin Costin, deputați în Parlamentului României.
ANI solicită încă din noiembrie 2011 Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunilor disciplinare în ceea ce îi priveşte pe ce doi deputaţi.
"Menționăm faptul că, începând cu data de 28.12.2011, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat în repetate rânduri Camerei Deputaților (https://www.integritate.eu/1830/section.aspx/2662, https://www.integritate.eu/1830/section.aspx/2581) aplicarea conform prevederilor legale a sancţiunilor disciplinare și respectarea hotărârii judecătorești, ca urmare a rămânerii definitive și irevocabile, în cazul lui Andon Sergiu, a sentinței civile nr. 2930/13.04.2011, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./01.06.2009, şi a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./07.11.2011, privindu-l pe Pâslaru Florin Costin (https://www.integritate.eu/1100/section.aspx/814 şi https://www.integritate.eu/1676/section.aspx/2202)", se precizează într-un comunicat de presă al ANI.
Prin Raportul privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, remis opiniei publice in iulie 2011, Comisia a recomandat României „să demonstreze existența unor rezultate pozitive în ceea ce privește pronunțarea de sancțiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenției Naționale de Integritate”, subliniind că „reacțiile insuficiente ale autorităților administrative și judiciare la constatările și sesizările ANI subminează eficiența întregului proces de consolidare a integrității administrației publice și limitează rezultatele activității ANI”, fiind necesară „o reacție promptă și cuprinzătoare a autorităților administrative și judiciare pentru a asigura obținerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privință”.
"Mai mult, la data de 12 iunie 2012, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 392, Declarația Camerei Deputaților și Senatului nr. 2/2012 privind sprijinirea implementării noii Strategii Naționale Anticorupție 2012-2015. Prin adoptarea declarației, Parlamentul României iși exprimă voința politică de a sprijini principiile și obiectivele Strategiei Naționale Anticorupție și își asumă îndeplinirea măsurilor specifice ce țin de competența exclusivă a Parlamentului, și anume:
– Parlamentul României susține și promovează adoptarea cadrului legislativ anticorupție, precum si adoptarea modificărilor legislației în materia finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale în vederea creșterii transparenței și consolidării integrității în rândul membrilor săi, în concordanță cu recomandările GRECO;
– Parlamentul României participă la îndeplinirea condiționalităților stabilite prin mecanismul de cooperare și monitorizare a Strategiei Naționale Anticorupție, atât la nivelul Platformei de cooperare a instituțiilor independente și agențiilor anticorupție, cât și la nivelul Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare", se mai arată în comunicatul ANI.