La Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, declaraţiile de avere nu sunt încă actualizate, mai noi fiind cele ale prefectului Ioan Ţintean şi ale consilierei Viorica Calo.

Restul angajaţilor nu şi-au reînnoit deocamdată documentele, dar au timp să o facă până în luna iunie, conform legii.

 

Averile angajaţilor prefecturii nu sunt impresionante aşa cum se prezintă cele ale altor angajaţi ai unor instituţii ale statului. Nu sunt însă nici de neglijat. În acest număr, Gazeta de Bistriţa vă prezintă o mică parte din ele printre care se numără declaraţia de avere a prefectului Ioan Ţintean, dar şi cea a subprefectului Ovidiu Frenţ.

 

Ţintean – economii de 85.000 lei

 

Averea actualului prefect Ioan Ţintean nu este una foarte impresionantă. Potrivit documentului postat pe site-ul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud în ianuarie anul acesta, Ioan Ţintean deţine 350 metri pătraţi de teren intravilan în municipiu şi 2,3 ha de teren agricol în Miheşu de Câmpie, în judeţul Mureş. Totodată, el are şi o casă de locuit în Bistriţa, dar şi un autoturism marca Toyota, fabricat în 2007. În acelaşi document, Ioan Ţintean menţionează că are economii în valoare de 85.000 de lei într-un cont bancar deschis în 2008, dar şi că deţine 51% din părţile sociale ale SC Meridian SRL, a cără valoare la zi este de 233,3 lei.

Până să devină prefect, Ioan Ţintean a activat ca deputat în Parlamentul României, de unde în 2012 a încasat suma de 54.792 lei. Soţia sa, Raveca, în calitate de administrator al firmei Meridian, unde de altfel are şi calitatea de asociat, a încasat un salariu anual în 2012 în valoare de 18.000 lei.

 

Frenţ – dividende şi acţiuni la societăţi listate la bursă

 

Declaraţia de avere a subprefectului Ovidiu Frenţ a fost completată anul trecut, în acest an documentul nefiind încă reînnoit. Conform acestuia, Ovidiu Frenţ deţine 652 metri pătraţi de teren intravilan, despre care subprefectul spune că este unul aferent unei construcţii, un apartament ce are o suprafaţă de 65 metri pătraţi şi o casă de locuit ce are o suprafaţă de 263 metri pătraţi, toate imobilele fiind situate în Bistriţa. Pe lângă aceste bunuri, subprefectul Ovidiu Frenţ menţionează în declaraţia sa de avere că are în proprietate şi două autoturisme, un Chevrolet TB fabricat în 2002, şi un Peugeot 307SW, fabricat în 2008.

Începând cu 2011, Frenţ deţine şi un depozit bancar în valoare de 239.000 lei. Acesta însă nu este singurul activ financiar, fiindcă potrivit documentului citat, subprefectul deţine 18,5% din acţiunile SCM Progresul, care au o valoare totală la zi de 3.700 lei, plus un număr incert – variabil, după cum menţionează el însuşi – de acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au o valoare totală de 206.219 lei.

Ca tot omul, Frenţ are şi datorii. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, subprefectul a contractat un credit în valoare de 60.000 de euro de la Marfin Bank Bistriţa, societate care în prezent este radiată. De la Garanti Bank Bistriţa, Ovidiu Frenţ a contractat în 2011 un împrumut în valoare de 18.000 de lei, iar de la Banca Transilvania un altul în valoare de 30.000 de lei. Primul împrumut trebuie returnat până în 2031, iar ultimele două până în 2015.

Venitul salarial obţinut de Ovidiu Frenţ în anul anterior depunerii declaraţiei de avere s-a cifrat la 28.293 lei (circa 2.300 lei lunar), din postura de director al SCM Progresul, unde este şi acţionar. Soţia sa a avut un venit salarial mult mai mare, de 59.405 lei (aproximativ 4.900 lei lunar), în calitate de director al Marfin Bank SA Bistriţa.

Veniturile familiei Frenţ au fost completate de sume provenite din dividende şi vânzări de acţiuni ale unor societăţi listate la BVB. Astfel, din dividende familia subprefectului a încasat peste 19.000 de lei, iar din vânzări de acţiuni a mai obţinut peste 89.000 lei. În plus, Ovidiu Frenţ menţionează ca a mai încasat 3.024 lei, bani ce reprezintă îndemnizaţii de şedinţă de la BICOP Bistriţa.

În declaraţia sa de interese, Ovidiu Frenţ menţionează printre altele că este preşedinte al Asociaţiei Grigore Moisil Bistriţa, unde deţine 37 de părţi sociale care au o valoare de 3.700 lei.

 

Familia Dobra a cumpărat un apartament

 

Mihaela Dobra, directorul Cancelariei Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, şi-a depus declaraţia de avere şi interese la finele anului trecut, imediat după ocuparea postului. Potrivit documentului citat, Mihaela Dobra deţine în proprietate 14 ari de teren extravilan în Viişoara, al cărui titular este soţul ei, senatorul Dorin Dobra. Împreună, cei doi sunt proprietarii a două apartamente, unul de 77 metri pătraţi, achiziţionat în 2005 şi este situat în Bistriţa, iar un altul, în suprafaţă de 81 metri pătraţi, care a fost cumpărat în 2012 şi este situat în cartierul Viişoara. Pe lângă aceste bunuri în declaraţia de avere a Mihaelei Dobra este menţionat şi un autoturism marca Mercedes-Benz, fabricat în 2001.

Dacă superiorii săi au economii la bănci, directorul de Cancelarie al Prefecturii nu face menţiuni la acest capitol, ci la datorii. Potrivit documentului citat, Mihaela Dobra precizează că în 2012 a contractat un împrumut bancar în valoare de 164.000 lei, pentru care va trebui să plătească rate până în 2042.

Veniturile salariale ale familiei Dobra se compun din salariul pe care actualul director al Cancelariei Prefectului l-a încasat de la Primăria Bistriţa al cărei angajat a fost, salariu care se cifrează la 12.685 lei la care se mai adaugă 800 de lei proveniţi de la Universitatea Babeş Bolyai, pentru activităţi de tutoriat. Dorin Dobra a încasat în calitate de profesor la Colegiul Infoel un salariu de 4.085 lei, iar de la Universitatea Babeş Bolyai încă 4.840 lei. Totodată, actualul senator a mai încasat de la Parlamentul României 21.924 lei, în calitate de consilier al deputatului, pe atunci, Ioan Ţintean.

 

Moşteniri pe bandă rulantă

 

Un alt angajat al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, dar cu state vechi este Mariana Tulai, consilier superior. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, familia Tulai stă foarte bine la capitolul bunuri imobile. Astfel, în Bistriţa, Mariana Tulai deţine 916 metri pătraţi de teren intravilan, suprafaţă obţinută prin cumpărare. Totodată ea a mai moştenit în oraşul Bicaz, judeţul Neamţ, o mie metri pătraţi, 4.200 metri pătraţi teren agricol în Ştefăneşti, judeţul Argeş, 5.000 m.p. teren intravilan şi patru hectare teren agricol în Perieţi, judeţul Ialomiţa,iar soţul ei a moştenit 3,5 ha teren agricol în comuna Luna, judeţul Cluj. Totodată, soţii Tulai deţin un apartament de 62 m.p. în municipiul Bistriţa, dar au moştenit şi două case de locuit: una, în oraşul Bicaz, este moştenirea Marianei Tulai şi are o suprafaţă de o sută de metri pătraţi, iar cealaltă este moştenirea soţului acesteia, în oraşul Năsăud, şi are o suprafaţă de 120 metri pătraţi.

Pe lângă aceste bunuri, în declaraţia de avere a Marianei Tulai este menţionat şi un autoturism marca Volkswagen Polo, fabricat în 2006.

Nici Marian Tulai nu are depozite bancare, dar conform documentului are contractat un împrumut de 10.000 de euro, care are scadenţa în 2016.

Venitul salarial obţinut de angajata Instituţiei Prefectului se cifrează pentru anul 2011, la 27.337 lei, în timp ce soţul ei, angajat al Arhimemecons SRL, a fost de 18.000 lei.

 

De la consilier europarlamentar, la consilier afaceri europene

 

Liberala Viorica Calo este o angajată mai nouă a Instituţiei Prefectului pe un post de consilier afaceri europene. Potrivit declaraţiei sale de avere, ea deţine 20 de ari de teren intravilan şi o casă de locuit în Subcetate. Nici Viorica Calo nu este titularul unor depozite bancare, în schimb are de plătit încă ani buni rate pentru un împrumut bancar contractat în 2006, în valoare de 244.000 lei.

Veniturile sale obţinute anul trecut nu sunt foarte mari. Astfel, în calitate de consilier local al PNL, funcţie pe care a deţinut-o până în iunie 2012, Viorica Calo a încasat o îndemnizaţie de 2.400 lei, iar ca şi consilier europarlamentar al Noricăi Nicolai a mai obţinut încă 6.160 lei, sumă pentru care face precizarea că este aferentă unei perioade de cinci luni din 2012.

 

Moldovan a venit din mediul privat

 

Dan Petru Moldovan este ca şi colega sa liberală Viorica Calo un angajat mai nou al Instituţiei Prefectului, declaraţia sa de avere datând de la finele anului trecut. Fostul preşedinte al Organizaţiei locale a PSD Năsăud a fost angajat în Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud pe un post de consilier superior, deşi potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, lui Dan Moldovan i s-a promis funcţia de director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud. Numai că pentru înlăturarea Otiliei Berbecar, cea care ocupă funcţia de conducere a ITM BN, actualei conduceri a judeţului nu îi prea ies jocurile, astfel că şi Moldovan trebuie să se mulţumească deocamdată cu un post mai modest. Dar să vedem cum stă social-democratul Dan Moldovan la capitolul avere. Astfel, potrivit documentului postat pe site-ul Prefecturii, Dan Moldovan deţine un apartament de 70 metri pătraţi în municipiul Bistriţa, pe care l-a achiziţionat în 2007 împreună cu soţia sa. Pe lângă acest bun imobil, Moldovan are în proprietate şi un autoturism Renault Laguna, fabricat în 2003. În acelaşi document, el menţionează că în 2012 a donat un teren în valoare de 6.000 de euro lui Flaviu Moldovan, care este de fapt fiul său.

Nici Dan Moldovan nu se poate lăuda cu vreun activ financiar, dar are şi el datorii, care conform declaraţiei sale de avere se cifrează la 1,4 milioane lei. Contractul de împrumut are scadenţa în 2022.

Actualul consilier superior din cadrul Prefecturii a încasat în 2011 un salariu de 18.000 de lei din postura de director şi administrator al SC ARTR Expres SRL, firmă îi are ca asociaţi pe copii săi, Flaviu şi Luminiţa Moldovan. Dan Moldovan deţine însă şi 15% din părţile sociale ale unei alte firme – Data Expres SRL – care însă potrivit declaraţiei sale de interese este inactivă.

 

L-a însoţit pe Ţintean la Prefectură

 

Ana Maria Băndean, şi ea un personaj mai nou în cadrul Instituţiei Prefectului, ocupă funcţia de consilier în cadrul Cancelariei, după ce în ultimii ani a fost consilierul lui Ioan Ţintean pe vremea când acesta era deputat în Parlamentul României.

Noua angajată a Prefecturii deţine, conform declaraţiei sale de avere, un teren intravilan în suprafaţă de 823 metri pătraţi în comuna Poiana Ilvei, şi un apartament de 90 metri pătraţi în Bistriţa, dar şi o Dacia Logan, fabricată în 2005.

În 2012, ca şi consilier al deputatului Ţintean, Ana Maria Băndean a avut un venit salarial în cuantum de 9.553 lei, în timp ce soţul ei, angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, a încasat un salariu de 16.558 lei.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.