Angajații Primăriei Bistrița continuă să blocheze instanțele de judecată cu acțiuni prin care își cer voucherele de vacanță. Primarul Ioan Turc a încercat încă de anul trecut să ajungă la un acord cu proprii angajați, însă aceștia nu au fost de acord să primească voucherele de vacanță în rate, cum li s-a propus.

58 de dosare au înregistrat doar anul acesta angajații Primăriei Bistrița la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Aceștia provin din toate direcțiile și serviciile instituției și toți cer același lucru: voucherele de vacanță, acordate retroactiv.

Peste 50 de dosare cu același obiect tot aparținând angajaților din Primăria Bistrița au fost înregistrate la Tribunalul Bistrița-Năsăud și anul trecut. Partea proastă este că nu se blochează o singură instanță, majoritatea dosarelor ajungând la Curtea de Apel Cluj, care dă soluția finală.

Recordul a fost însă înregistrat în 2021, când angajații Primăriei Bistrița au deschis peste 850 de procese la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Primii care au acționat în judecată Primăria Bistrița au fost mai mulți angajați ai Direcției de Asistență Socială. Soluțiile în cazul lor, care au și rămas definitive la Curtea de Apel Cluj, au venit în toamna lui 2021.

Sentințele au dat „speranțe” și restul angajaților, care nu au stat pe gânduri și au făcut și ei acest demers. Așa se explică cum, peste 650 de cauze au fost înregistrate în ultima lună din 2021.

Șefii de servicii și direcții au apelat și ei la instanță

Printre cei care și-au cerut voucherele de vacanță în instanță se numără și câțiva șefi. Au acționat în judecată Primăria Bistrița arhitectul șef al Instituției, Monica Pop sau șefa de sindicat Sabina Malaicu. În cazul șefei de sindicat, Sabina Malaicu, instanța s-a pronunțat în luna noiembrie a anului trecut, dându-i câștig de cauză.

Aceasta va primi voucherele de vacanță pentru anii 2019 și 2020, adică aproape 3.000 de lei. Și Malaicu a făcut recurs, însă Curtea de Apel Cluj încă nu a discutat cauza.

Și arhitectul șef Monica Pop a câștigat în instanță voucherele de vacanță, Tribunalul Bistrița-Năsăud pronunțându-se încă de la finalul primăverii anului trecut. Aceasta a primit 3.000 de lei, pentru doi ani.

Vasile Marina, șeful de la Direcția Patrimoniu a acționat și el în judecată Primăria Bistrița pentru voucherele de vacanță. Ulterior, însă, s-a răzgândit și a renunțat la proces, în prima lună din 2022.

Și Luca Răzoare, șeful de la Direcția Piețe și-a cerut în instanță voucherele de vacanță. În cazul său, Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o soluție la finalul lunii octombrie. Judecătorii i-au dat câștig de cauză, astfel că Luca Răzoare va primi 3.000 de lei, reprezentând voucherele de vacanță pentru anii 2019 și respectiv 2020.

Și secretarul municipiului Floare Gaftone și-a cerut voucherele de vacanță în instanță, iar Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a dat dreptate chiar la începutul anului în curs. Potrivit sentinței, Primăria Bistrița trebuie să îi achite Floarei Gaftone voucherele de vacanță pentru anii 2019 și 2020, câte 1450 de lei anual. La cei aproape 3.000 de lei se adaugă și dobânda legală.

Primarul Ioan Turc a vrut să plătească voucherele de vacanță în rate

În primăvara anului trecut, primarul Ioan Turc a precizat că va plăti voucherele de vacanță angajaților, pentru anii trecuți, având în vedere că aceștia câștigă procese pe bandă rulantă în acest sens.

„În condițiile în care o parte dintre cei care deja au acționat Primăria Bistrița în judecată au câștigat, eu cred că pentru a proteja banul public, înțelept e să achiesăm la cerințele angajaților. Altminteri ne-am trezi cu cheltuieli de judecată foarte mari, care până la urmă împovărează tot bugetul municipalității. Discutăm despre situații anterioare, anii 2019-2020. Pentru anul în curs (n.r. 2022) vor fi achitate tichetele de vacanță, pentru că este obligatoriu. Legea a fost ambiguă, e motivul pentru care vechea administrație a considerat că nu este cazul să acorde vouchere de vacanță. Instanța se pare că a avut o altă opinie și este suverană. Luăm act de opinia instanței”, spunea primarul Ioan Turc, anul trecut.

Acesta explica la acea data că sumele vor fi plătite în rate care urmează să se întindă pe 5 ani. Deși la acea dată reprezentanții Primăriei Bistrița au refuzat să spună care este impactul bugetar, acesta ar ajunge la 800.000 de euro.

Angajații Primăriei Bistrița au refuzat să bată palma cu primarul și să accepte această variantă și au aglomerat în continuare instanțele de judecată cu dosare. Se pare că aceștia preferă să ia toți banii odată și nu în rate, cum le promisese edilul.

Secția Tribunalului care se ocupă de dosare, ineficientă!

Faptul că multitudinea de dosare ale angajaților Primăriei Bistrița au blocat instanța de judecată este confirmată chiar de Tribunalul Bistrița-Năsăud, în raportul de activitate pe anul 2021.

Secția I Civilă de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a primit calificativul ineficient în anul 2021. În mare parte, acest lucru se datorează numărului mare de dosare, după cum se arată și în raportul pe anul trecut al Tribunalului Bistrița-Năsăud:

„Scăderea indicatorului de eficiență este cauzată de numărul mare de dosare înregistrate în materia litigiilor de muncă în ultimul trimestru al anului 2021, ponderea acestora fiind de 39.47% din totalul cauzelor de primă instanță, noi înregistrate”, se arată în raportul făcut public de instanța de judecată.

Astfel, la completele de litigii de muncă și asigurări sociale au fost înregistrate 1.773 de cauze noi ( față de 556 în anul 2020). Judecătorii au avut de soluționat, fără dosare suspendate 2.218 cauze (față de 735 în anul 2020). Au fost soluționate 874 de dosare, rămânând un stoc de 1.382 de dosare nesoluționate.

Din cele 1.733 de cauze noi, 1.054 au fost înregistrate în ultimul semestru al anului, fiind imposibilă soluționarea lor în instanță înainte de Revelion. 616 de cauze s-au înregistrat doar în luna decembrie a anului trecut, afectând astfel în mod serios indicatorii de eficiență ai secției și ai instanței în ansamblu.

În total, la sfârșitul anului 2021, pe rolul tribunalului au rămas nesoluționate 3.240 de dosare (față de 2.521 în anul 2020), stocul fiind de 1.810 dosare la secția I civilă, 1.262 dosare la secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal și 168 la secția penală. După cum se poate observa, cei mai aglomerați sunt judecătorii de la secțiile civile.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.