Fratii Buzoianu, unii dintre cei mai bogati clujeni, se dovedesc a fi zgârciti si nedrepti când vine vorba despre angajatii lor. Sindicalistii sunt nemultumiti ca peste 100 de oameni, majoritatea femei trecute de prima tinerete, vor fi lasate pe drumuri, iar salariile compensatorii sunt foarte mici.
Fratii Octavian si Calin Buzoianu au vândut în urma cu câteva saptamâni pachetul majoritar de actiuni de la SC Feleacu SA, catre SC Amylon din Sibiu, parte a cunoscutului grup Boromir. Cu aceasta ocazie ei au afirmat ca au preferat aceasta varianta, date fiind costurile extrem de mari pe care le-ar fi presupus relocarea fabricii la Jucu, asa cum anuntasera initial sau în Salaj, asa cum tot ei afirmasera. La sfarsitul luinii trecute, cei din conducerea firmei clujene vorbeau despre continuarea productiei pentru înca doua luni în zona, abia apoi urmând sa se produca, treptat, transferul catre Sibiu.
Angajatii de la Fealeacu, pe drumuri
Stanca Constantinescu, presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din România Cluj a declarart, joi, în cadrul unei conferinte de presa ca situatia angajatilor de la SC Feleacu SA este una foarte dura. Majoritatea acestora sunt femei trecute de 46 de ani si de aceea îsi vor gasi greu un alt loc de munca. Ea a mai precizat ca data fiind calificarea acestora, în producerea de bomboane, le va fi, practic, imposibil sa lucreze în judet ca muncitoare calificate.
Sindicatul liber din fabrica a solicitat administratiei o întâlnire în care s-a discutat despre situatia celor 119 angajati, dintre care urmeaza sa fie disponibilizati 103, între 15 august si 15 septembrie. S-a cerut, cu aceasta ocazie sa li se fie acordate, potrivit legilor în vigoare, mai multe salarii compensatorii.
Patronatul nu a acceptat, însa cerintele sindicalistilor. Astfel, angajatii vor primi maximum sase salarii compensatorii, desi valoarea acestora este relativ mica, de aproximativ 600 RON/luna.
Desi contractul colectiv de munca preciza ca, în cadrul firmei, trebuiau organizate cursuri de formare profesionala, pentru reconversia personalului disponibilizat, patronatul nu a organizat niciodata asa ceva, de aceea, Stanca Constantinescu considera ca, în acest caz, este inadmisibil ca muncitorii sa nu poata primi decât salariile prevazute de contract, desi clauzele acestuia nu au fost aplicate.
O alta problema sesizata de CSDR este cea a actiunilor detinute de catre angajati. Societatea Feleacu a fost vânduta prin PAS si unele dintre actiuni au fost cumparate de catre angajati.Dupa cumpararea pachetului majoritar de catre firma sibiana acestea au devenit inutilizabile, desi oficial Asociatia salariatilor detine 9% dintre actiuni. Salariatii-actionari nu au primir, de fapt, bani nici în urma vânzarii imobilelor societatii sau a trasformarii fostului sediu în hotel.
Vânduta în 1997, fabrica a intrat sub controlul actionarului majoritar Florin Haus, firma detinuta de catre controversatul om de afaceri Omar Hayssam, care detinea 51% din actiuni. În urma nereturnarii unui credit bancar catre Banca Ion Tiriac, Feleacu S.A. a fost preluata de catre fratii Buzoianu, care au ales sa transforme sediul de pe strada Dorobantilor în hotel, iar în locul spatiilor de pe str. Henry Barbusse sa dezvolte un proiect imobiliar. Desi afacerile derulate pe spatele Feleacu S.A. par a fi extrem de profitabile, salariatii care, încp mai detin aproape o zecime dintre actiuni nu si le pot valorifica si trebuie sa se multumeasca cu salariile compensatorii, al carui cuantum maxim va fi de 3.600 lei.
Ligia Popa