Spitalul din Teaca a devenit începând cu data de 1 iunie unul public-privat, după ce autorităţile locale au decis să bată palma cu SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL din Bucureşti.
Conform contractului semnat între cele două părţi, costurile necesare funcţionării spitalului sunt suportate din bugetul local, în proporţie de 50 la sută, iar salariile angajaţilor de către Hospital Clinic Dr. Filip SRL, condusă de dr. Constatin Titian Filip.

Primarul din Teaca, Iustian Muntean, spune că cei din Bucureşti au angajat la unitatea medicală din localitatea pe care o conduce zece persoane, însă din ceea ce a aflat, oamenii nu şi-au primit salariile. În plus, cei bolnavi se adresează punctului de Ambulanţă recent inaugurat la Teaca sau merg la spitalele din Bistriţa.
Edilul a mai precizat faptul că nu este deloc mulţumit de felul în care decurg lucrurile şi că urmează să aibă o întâlnire cu dr. Constatin Titian Filip pentru a stabili ce se va întâmpla pe viitor. Muntean nu exclude varianta rezilierii contractului în cazul în care situaţia nu se va îmbunătăţi.

Necazurile se ţin lanţ la spitalul din Teaca

Ministerul Sănătăţii a dat o dispoziţie prin care unele spitale din ţară să fie transformate în azile de bătrâni. Pe lista neagră s-a numărat şi spitalul din Teaca. Localnicii şi primarul social-democrat Iustian Damian Muntean nu au fost de acord cu decizia ministerului şi au făcut tot ceea ce au putut pentru a împiedica acest lucru.
La aflarea veştii, circa o sută de săteni din Teaca, precum şi personalul medical al spitalului , au protestat în curtea unităţii faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a o transforma în azil pentru bătrâni.
„SOS Salvaţi spitalul”, „Vrem dreptul la sănătate”, „Vrem să trăim bine”, au fost doar câteva dintre mesajele pe care oamenii au vrut să le facă auzite. Şi primarul Iustian Muntean s-a opus vehement deciziei şi a încercat să găsească soluţii pentru a împiedica transformarea spitalului în azil.
Cristian Florian, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, a decis să dea o mână de ajutor localnicilor din Teaca şi le-a promis că va face toate demersurile necesare pentru crearea unui centru de permanenţă şi a unei staţii de Ambulanţă, dotată cu o maşină în acest sens, care să funcţioneze non-stop.
Punctul de lucru de la Teaca al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a fost deja inaugurat, în data de 1 septembrie.
În paralel, Florian a propus ca în unitatea medicală de la Teaca să funcţioneze şi un azil de bătrâni, toate costurile urmând să fie suportate de către Ministerul Muncii pe o durată de maxim 33 de luni de la data semnării contractului. La finele lunii aprilie, Consiliul Local al comunei Teaca a aprobat înfiinţarea Căminului pentru persoane vârstnice prin Hotărârea nr. 30/29.04.2011.
Apoi, autorităţile locale au venit cu altă idee: spitalul să devină unul public-privat, prin asociere cu Hospital Clinic Dr. Filip SRL din Bucureşti.

Una au zis şi alta au făcut

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Teaca, Hospital Clinic Dr. Filip SRL a preluat spitalul din localitate începând cu data de 1 iunie. Conducerea acestuia a angajat zece persoane: cinci cadre medicale, iar restul personal administrativ. Toate bune şi frumoase, însă cei de la Bucureşti au uitat să mai şi plătească oamenii.
Primarul comunei Teaca, Iustian Muntean, este nemulţumit de felul în care decurge relaţia cu Clinica Dr. Filip Bucureşti şi aşteaptă ca dr. Filip să vină la Teaca pentru a vedea ce e de făcut.
„Nu vreau să comentez prea multe despre ceea ce se întâmplă la acest spital. Din ce ştiu eu, cei de la clinica din Bucureşti au angajat zece persoane, dar nu le-au plătit. Cert e că oamenii care au nevoie de asistenţă medicală fie apelează la staţia de ambulanţă recent inaugurată, pe 1 septembrie, fie merg la Bistriţa”, a declarat edilul pentru Gazeta de Bistriţa.
În plus, de când spitalul a fost preluat de clinica privată din Bucureşti, niciun bolnav nu a fost internat aici.
Muntean mai spune că plata utilităţilor, căzută în sarcina Primăriei Teaca, se face lunar. „Noi plătim lună de lună cheltuielile de întreţinere, însă ei (n. r – Hospital Clinic Dr. Filip SRL) nu au dat angajaţilor salariile. Aştept să vină la Teaca dr. Filip şi să vedem ce facem în continuare”, a completat primarul comunei Teaca.
Edilul spune că nu exclude posibilitatea rezilierii contractului semnat cu cei din Bucureşti în cazul în care aceştia nu îşi îndeplinesc obligaţiile.

Clinica Dr. Filip nu e la prima abatere

Nu doar autorităţile locale din Teaca au întâmpinat probleme în relaţia cu clinica privată din Bucureşti.
De exemplu, un astfel de caz a fost cel de la spitalul din oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, unde autorităţile locale au decis să se asocieze cu Hospital Clinic Dr. Filip Bucureşti. Contractul a fost însă anulat de către Instituţia Prefectului Ialomiţa, cazul fiind acum pe rolul instanţei de judecată. Autorităţile au realizat că ceva nu e în regulă în momentul în care reprezentanţii clinicii din Bucureşti au amânat luni la rând să prezinte acte de la Ministerul Sănătăţii şi să ducă la bun sfârşit demersurile.

Firmele lui dr. Filip, cu datorii

Potrivit listafirme.ro, SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL are în 2009 datorii de 9.050 lei. SC Filip San SRL este o altă firmă în care Constantin Titian Filip este asociat cu Cristina Filip. Această societate a finalizat anul 2009 cu datorii de 1.571.324 lei, numele ei regăsindu-se în câteva dosare aflate pe rolul instanţelor bucureştene pentru încuviinţare de executare silită, Filip San SRL având calitatea de debitor. Conform sursei citate, Filip San SRL este publicată în Buletinul Insolvenţei.
Cei doi -Constantin Titian Filip şi Cristina Filip- sunt asociaţi şi în Clinic Medical Dent Dr. Filip SRL, care şi ea apare cu datorii de 3.043 lei în 2009, dar şi în SC Filip Imobiliar SRL, care pe 2009, potrivit listafirme.ro, nu are niciun bilanţ contabil, iar pe 2008 apare cu datorii de 43.232 lei.
Nici anul 2010 nu a fost unul de bun augur pentru SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL. Şi în acest an firma bucureşteană a avut o cifră de afaceri foarte mică, de doar 4.000 de lei, un profit pe minus, adică -4.672 lei, şi datorii mai mari faţă de anul precedent, mai precis de 14.816 lei.
Spitalul din Teaca a fost construit cu sprijinul Crucii Roşii din Austria şi a fost dat în folosinţă în anul 1993. Dacă iniţial a fost prevăzut cu 30 de paturi, pe trei secţii ( medicină internă, pediatrie şi balneologie ) la începutul anului, acesta a rămas cu doar 12.


Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.