Angajarea la stat, inghetata cu exceptii
Guvernul a anuntat ca inghetarea angajarilor la stat, care, potrivit acordului cu FMI, ar trebui sa continue pana in 2013, va avea cateva exceptii anul viitor. Este vorba de posturi in administratie, sanatate si invatamant, de a caror ocupare depinde functionarea institutiilor. Personalul din toate celelalte institutii va fi in continuare angajat pe sistemul ocuparii unui post la sapte ramase vacante.
Guvernul vrea sa flexibilizeze regula de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacante, introdusa in 2009, urmarind ca aceasta sa fie aplicata la nivel sectorial si nu pentru fiecare institutie in parte, astfel incat sa poata decide angajari in zonele care au un deficit de personal. Schimbarea acestei reguli care a inghetat angajarile in sectorul public in ultimii trei ani a fost discutata in ultimele negocieri dintre Guvern si Fondul Monetar International, din toamna acestui an, si inclusa de autoritatile romane in scrisoarea de intentie catre Fond.
Economie din blocarea posturilor
In document, Guvernul se angajeaza sa reduca totalul cheltuielilor de personal sub 7,2% din PIB si sa continue anul viitor politica de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacante, dar dupa un sistem mai „flexibil”. „Reducerea numarului de personal in sectorul public va continua cu politica de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacante, dar vom aplica aceasta regula intr-un mod mai flexibil, la un nivel sectorial sau mai mare decat pentru fiecare unitate institutionala. Aceasta abordare flexibila va permite eliminarea unor blocaje in sectoare in care problema deficitului de personal a devenit acuta, asa cum a fost semnalat in ultimele evaluari”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.
Guvernul a decis sa blocheze si in 2011 posturile prin angajarea doar a unui functionar la sapte posturi eliberate, motivand ca iesirea din recesiune este „inceata”, si estimeaza astfel o reducere a costurilor de personal cu 350 milioane lei, dar si o scadere a incasarilor din taxele platite de angajati. Ordonanta de urgenta privind blocarea posturilor din administratie suspenda pana la 31 decembrie 2011 ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice.
Actul normativ prevede ca ocuparea posturilor vacante din toate institutiile si autoritatile administratiei centrale, indiferent de forma de finantare, poate fi aprobata doar de Guvern, prin memorandum, cu incadrarea intr-un procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se elibereaza, respectiv prin angajarea doar a unui functionar pentru sapte posturi vacante.
Posturile libere din Senat si Camera Deputatilor sau din institutiile administratiei locale vor fi ocupate pe acelasi principiu, cu aprobarea ordonatorilor principali de credit.
Exceptii de la regula
Vor fi exceptate institutiile administratiei locale cu un numar de maximum 10 posturi aprobate, pentru care procentul in limita caruia pot fi ocupate posturile eliberate va fi de 50%, respectiv o angajare la doua locuri vacante. Cu conditia sa nu se majoreze numarul total de posturi aprobate prin buget la nivelul ordonatorului principal de credite, de la prevederile ordonantei de urgenta sunt exceptate posturile pentru inaltii functionari publici, functiile publice de conducere, posturile militare de conducere si functiile de director coordonator sau director coordonator adjunct al serviciilor deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale.
Pentru ocuparea posturilor vacante pe principiul o angajare la sapte posturi eliberate, ordonatorii principali de credite ai autoritatilor si institutiilor publice centrale au obligatia sa raporteze Ministerului Finantelor lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, numarul total al posturilor care s-au eliberat si care nu au fost ocupate. Solicitarile de ocupare a posturilor vacante vor fi efectuate de catre ordonatorii principali de credite in mod centralizat, pentru aparatul propriu si institutiile din subordine, cel mult o data pe luna.
In nota de fundamentare a ordonantei, Guvernul sustine ca blocarea posturilor este necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar de 4,4% convenit cu FMI pe 2011, precum si pentru faptul ca „iesirea din recesiune se dovedeste inceata, pentru ca spatiul fiscal pentru impulsionarea economiei este mic”. „Se impune aplicarea si in anul 2011 a masurii de blocare a ocuparii posturilor vacante, fapt ce va permite reducerea cheltuielilor de personal pana la un nivel care sa reprezinte 7,5% din Produsul Intern Brut”, se arata in nota de fundamentare.
Conform calculelor Guvernului, blocarea posturilor va conduce la o reducere a cheltuielilor de personal cu 350 milioane lei, dar si la o reducere cu 140 milioane lei a veniturilor colectate la bugetul consolidat din impozite platite de catre angajati, impactul bugetar global fiind astfel estimat la 210 milioane lei.
Sanatatea, in deficit de personal
In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacante, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate. Decizia a fost mentinuta atat in 2010, cat si in 2011.
Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, prevede ca politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacante, va fi mentinuta atat anul viitor, dar si in 2013. Prin blocarea ocuparii posturilor vacante in sistemul public, Guvernul estimeaza economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde lei in 2012 si 1,99 miliarde lei in 2013.
In urma cu doua saptamani, premierul Emil Boc declara ca Executivul va introduce anul viitor, prin hotarare de guvern, exceptii in sanatate, educatie sau administratie de la regula de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, daca se va constata ca exista un necesar mai mare de posturi. El a raspuns astfel declaratiei sustinute atunci de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, in deschiderea Forumului Roman de Sanatate, organizat de CNAS si agentia MEDIAFAX, conform caruia fara personal medical, indiferent cati bani sau echipamente ar exista, nu pot fi asigurate servicii de sanatate.
Lipsa personalului medical a fost reclamata si de Colegiu Medicilor, intr-un comunicat de presa remis recent, in care doctorii ameninta ca vor intra in greva. Colegiul Medicilor din Romania (CMR) avertizeaza ca protestul organizat de medicii din Slovacia, prin care cateva mii de medici au demisionat, cerand majorarea salariilor, ar putea fi “importata” si in Romania, in cazul in care situatia cu care se confrunta medicii romani ramane neschimbata. „In nenumarate randuri, CMR a apelat la Guvern pentru a fi rezolvate cele mai importante cereri ale profesiei medicale. Am solicitat deblocarea posturilor si nu am primit nici un raspuns. Am solicitat finantare corespunzatoare pentru sistem si bugetul Sanatatii este tot mai mic de la an la an”, arata medicii romani.
Diana Gabor
Ideal ar fi indiferent ce pensie are si cine este, sa fie sau pensionar, sau salariat.Fiecare, sa se gandreasca bine daca vrea sau nu sa devina „pensionar”… Totodata, ar trebui absolut interzise ocupatiile mixte de tip o parte la stat si o parte la particular… si va garantez eu ca vor avea locuri de munca majoritatea dintre noi, cei care compunem aceasta tara. Actualmente, unii detin o sumedenie de functii si de posturi si pentru EI este admis ” cumulul”… iar altii mor de foame ca n-au unde lucra… Ar merge asta, acolo unde n-ai avea forta de munca disponibila… dar la noi cum exista un foarte numeros excedent, ar trebui cine este salariat, sa fie salariat si cine-i pensionar , sa fie doar pensionar, ioar cine ocupa functii in domeniul public , sa nu aiba voie sa ocupe si anumite posturi in domeniul particular , pentru ca acest lucru, nu face altceva, decat prin functiile publice, sa dea „clientela” celor privati, ceva de genul a ceea ce se intampla cu doctorii de exemplu …sa ma intelegeti mai bine. Sunt doctori care lucreaza la stat si au si cabinete particulare si in timpul serviciului, nu fac altceva, decat isi recruteaza clientela pentru „acasa”… Degeaba te duci la el cu o problema de sanatate, ca nu-ti face absolut nimic… si te invita sa mergi la el la cabinetul sau, ca acolo are de toate ceea ce-ti trebuie tie…( cica…) si te „tunde” si te „snopeste” de bani… In ori ce caz, actualul sistem de „ocupare” a posturilor de catre populatie nu este corect si nici eficient, ci este o bataie de joc la adresa noastra a tuturor.