Școlile și grădinițele care cer analize medicale părinților care vor să își înscrie copiii nu o fac pentru că așa cere legea, ci este un abuz al unității de învățământ.
Conform noii legislații, din acest an nu mai sunt obligatorii exudatul nazo-faringian și examenul coproparazitar.
Analizele pot fi solicitate doar de medicul de familie și sunt obligatorii doar dacă elevul sau preșcolarul prezintă simptome de boală.
„Reamintim tuturor școlilor că nu este necesară prezentarea analizelor, exudat sau orice altă analiză medicală, la înscriere, ci doar a unei adeverințe medicale pe care părinții o vor primi de la medicul de familie”, a transmis Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.
În urma analizelor, unii părinţi le dădeau micuţilor antibiotice pentru streptococi care nu le afectau sănătatea. Făcând abuz de antibiotice, părinţii scădeau practic imunitatea copiilor.
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că va transmite inspectoratelor școlare note de informare cu privire la acest subiect.
„La exudatul nazal, de multe ori erau evidenţiaţi streptococi care se regăseau în mod natural, care nu periclitau nicidecum sănătatea elevului sau a colegilor cu care intra în contact, dar mulţi părinţi, din exces de zel, treceau copiii prin antibiotice, determinând, practic, scăderea imunităţii şi afectând, oarecum, starea de sănătate a populaţiei. La aceste lucruri s-a renunţat. Modelele de adeverinţă medicală – în care se trece istoricul medical al copilului – şi de certificat epidemiologic – acel document care atestă starea de sănătate a copilului, punctual la acest moment pentru a intra în colectivitate – sunt publicate prin acest ordin de ministru comun în Monitorul Oficial. Tot astăzi vor pleca, spre toate inspectoratele, note de informare pentru a ajunge în toate cele 7.000 de şcoli din România aceste prevederi, pentru că în foarte multe şcoli s-a facut exces de zel şi s-au cerut lucruri care nu sunt necesare. Toate aceste lucruri sunt reglementate prin ordinul de ministru. Singurii care vor avea, admit, mai mult de lucru, vor fi medicii, care vor trebui să completeze mai multe date în adeverinţa medicală, pentru că e vorba de istoricul medical al copilului. E important să avem aceste situaţii, dar elevii şi părinţii vor scuti timp şi bani. În asta constă simplificarea şi diferenţa faţă de reglementările anterioare apariţiei acestui ordin de ministru al Sănătăţii şi al Educaţiei”, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă dedicată implementării programului eCatalog (program-pilot la nivel naţional) în şcolile din Sectorul 3, conform b365.ro.
Autoritățile nu au prevăzut însă în lege și sancțiuni pentru grădinițele și școlile care îi dezinformează pe părinti.
Documentele necesare pentru înscrierea la grădiniță și școală sunt: adeverința medicală și avizul epidemiologic.
Prezentarea acestei adeverințe medicale este obligatorie la începutul clasei 1, clasei a 5-a și clasei a 9-a, conform Ministerului Sănătății.