Inspectorii antifraudă vor aplica avertismente și amenzi în funcție de diferențele de bani găsite în casele de marcat, înainte de a decide să suspende activitatea firmelor. În plus, activitatea operatorilor economici va fi suspendată numai dacă aceştia se află la a doua abatere înregistrată în doi ani, pentru sume mai mari de 300 lei.

„În primul rând, OUG nr. 8/2015 va modifica unele dintre articolele OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza case de marcat.
Noile reguli stabilesc că firmele vor săvârși o contravenție atunci când:
– nu vor emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate, serviciile prestate sau bacşişurile încasate, vor emite bonuri cu o valoare inferioară preţului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului
– nu vor înregistra într-un registru special toate operaţiunile efectuate și nu vor emite chitanțe atunci când aparatul de marcat s-a defectat, ceea ce va determina existența unei sume nejustificate”, informează Parasca Constantin Cristian, Şef Administraţie Finanțe Publice Bistrița.

Prevederile în vigoare stabilesc că reprezintă o contravenție doar situația în care firma nu emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emite bonuri cu o valoare inferioară celei reale.

De asemenea, noul act normativ va completa și dispozițiile referitoare la întocmirea documentelor justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, altele decât cele provenite din vânzarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

Mai exact, operatul economic va fi obligat să întocmească documente justificative pentru sumele introduse magazin, altele decât cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele înscrise în registrul special, precum și pentru sumele extrase din magazin, altele decât cele utilizate pentru a acorda rest clientului. În cazul în care această obligație nu va fi respectată, atunci fapta va determina existența unei sume nejustificate și va constitui contravenție.

„Astfel, firmele care vor săvârși contravenții vor fi sancționate din 8 mai în funcţie de sumele nejustificate găsite de inspectorii antifraudă în casele de marcat, după cum urmează:
– cu avertisment în situația în care suma nejustificată rezultată este de până la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului;
– cu amenda de 3.500 lei, în situația în care suma nejustificată este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului;
– cu amenda de 12.500 lei, în situația în care suma nejustificată este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului;
– cu amenda de 17.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului. În plus, se va suspenda activitatea firmei pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua sancţiune aplicată la aceeaşi unitate într-un interval de 24 de luni;
– cu amenda de la 22.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată este mai mare de 1.000 lei, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului;
– cu amenda de la 27.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată este mai mare de 1.000 lei și mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, precum și cu suspendarea activităţii firmei pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua sancţiune aplicată la aceeaşi unitate într-un interval de 24 de luni.
Conform OUG nr. 8/2015, dacă firma va achita amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum și o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară va înceta de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator”,  mai informează Cristian Parasca.

Important! Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată va putea fi achitată la CEC sau la unităţile Trezoreriei Statului și nu se va restitui în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată va anula procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire daca aceasta a fost transmisă prin poștă.
De asemenea, daca operatorul economic nu s-a dotat cu aparat de marcat electronic fiscal, atunci suspendarea activităţii va fi dispusă până în momentul în care acesta achiziţionează o casă de marcat pe care o fiscalizează și o utilizează în activitate, făcând în acelaşi timp, dovada plaţii amenzii pe care organul de control i-a aplicat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.