ANAF a pus sechestru pe Nokia

Coincidenta sau nu, la scurt timp dupa ce oficialii Nokia au anuntat ca vor inchide fabrica de la Jucu, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut un control la Nokia unde a descoperit o datorie de 10 milioane de dolari. Oficialii ANAF au pus sechestru pe bunurile fabricii la sfarsitul saptamanii trecute, chiar daca controlul financiar, conform declaratiilor sefului ANAF Sorin Blejnar, a inceput tocmai in 2009. Daca pana acum cei de la Nokia puteau decide carei companii ii vor ceda bunurile de la Jucu, dupa punerea sechestrului finlandezii nu vor mai putea decide acest lucru. In momentul de fata, presedintele ANAF a aratat ca sechestrul a fost instituit pe o suprafata de 28.000 de metri patrati asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile si halele de productie.

La sfarsitul saptamanii trecute, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplatite de 10 milioane de dolari.
“"Ca urmare a unui control, s-a constatat ca societatea are obligatii neplatite de natura taxelor vamale in valoare de 10 milioane de dolari. Am inceput un control in 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o suma de 10 milioane de dolari, dar masura nu pericliteaza activitatea societatii in continuare. Este o masura preventiva", a declarat Sorin Blejnar, seful ANAF. Interesant este ca cei de la ANAF, conform declaratiilor lui Blejnar, au inceput controlul la Nokia abia la un an dupa ce finlandezii au deschis fabrica de la Jucu unde au investit circa 60 de milioane de euro. Astfel exista o supozitie conform careia, cei de la ANAF au pastrat acest control ca pe un “as in maneca” pentru situatia in care Nokia ar fi plecat din Romania. Astfel, exista posibilitatea ca cei de la Nokia sa nu fi platit aceste taxe cu complicitatea reprezentantilor ANAF.
In momentul de fata, conform Codului de procedura fiscala, masurile asiguratorii se instituie atunci cand exista pericolul instrainarii bunurilor de catre o firma datornica.
Conform lui Viorel Comanita, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, cei de la Nokia au important materiale din China si nu au platit taxele vamale aferente pentru aceste tranzactii. "Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia sa vina sub forma de piese, iar cablul, transformatorul si celelalte componente sa se asambleze la fabrica din Romania pentru a putea beneficia de scutire vamala. Modalitatea prin care Nokia facea acest lucru era ca produsele veneau deja asamblate, iar angajatii doar le mutau in alte cutii, fara a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comanita, care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.
Comanita a aratat ca Nokia a incalcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevad scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate in state din spatiul comunitar, astfel incat sa nu mai poata fi readuse in stare initiala.

Sechestru pentru ca Nokia sa nu mai decida ce face cu fabrica

Conform unor declaratii facute de reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, dupa plecarea Nokia situatia nu este atat de dezastroasa pentru economia judetului pentru ca sunt mai multi clienti care ar putea veni in locul finlandezilor.
“Producatorul de medicamente Terapia Ranbaxy si Grupul ZTE, unul dintre cei mai mari producatori chinezi de echipamente telecom, sunt interesate de preluarea halelor fabricii Nokia de la Jucu, dupa inchiderea acesteia. Nokia va decide cui va da halele, nu noi, asa este prevazut in contract, cu respectarea specificului de activitate, adica din aceeasi gama de electronice. Decidentii sunt cei de la Nokia. Nokia a anuntat ca este o societate de consultanta si de avocati care se ocupa de negocierea cu alte companii pe tema halelor. Noi incercam in discutiile cu Nokia sa gasim o solutie sa avem si noi un rol in a decide cine vine acolo. Daca cei de la Nokia accepta si CJ accepta, se poate ca Terapia sa preia halele”, a declarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, care a mai adaugat ca in Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, compania Bosch face probe de sol pentru 20 de hectare necesare unei viitoare investitii.
Astfel, daca in momentul de fata bunurile finlandezilor sunt puse sub sechestru, cei de la Nokia nu mai pot decide cui ii vor ceda fabrica.
Acest control poate parea si ca o razbunare impotriva modului in care cei de la Nokia au inchis portile fabricii.
“Nokia a profitat din plin de facilitatile oferite cu larghete de autoritatile romane, beneficiind de cadourile fiscale fara sa isi indeplineasca toate obligatiile. Acum, a decis inchiderea portilor cu un cinism fara termen de comparatie. Daca sindicalistii de la Bochum au primit compensatii in valoare de 60 de salarii minime, angajatilor romani li se propun numai trei salarii compensatorii. Iar sansele lor de reintegrare profesionala sunt practic inexistente, in actualul context economic', a atras atentia europarlamentarul social-democrat Corin Cretu. Dupa ce muncitorii de la Nokia au declarat ca nu vor mai lucra, liderii sindicali au obtinut cateva salarii compensatorii, iar ca semn de pretuire, oficialii Nokia au declarat ca cei disponibilizati vor primi si un telefon mobil din partea companiei.

Plecarea Nokia ne-a micsorat PIB-ul
Conform unui raport al companiei de consultanta Deloitte s-a estimat ca inchiderea fabricii Nokia de la Cluj s-ar putea traduce intr-o scadere de 0,1-0,2% a PIB. "Din moment ce tara se confrunta cu o competitie feroce, tot mai dura la nivel global, guvernul trebuie sa echilibreze riscul de a pierde investitii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi. Stirile privind noi planuri de investitii in Romania se tot aduna. Cu un acord cu FMI care disciplineaza politicile guvernului si doua trimestre consecutive de crestere a PIB in acest an, Romania pare, cel putin pe hartie, iesita din recesiune si mai putin riscanta. In mod traditional, cresterea economica a Romaniei a fost strans legata de investitiile straine directe. Dupa scaderea treptata a interesului investitorilor in ultimii ani, noile planuri de investitii, revigorarea consumului intern si cresterea exporturilor reprezinta vesti extrem de bune. ", se spune in raport.

Eurodeputatii cer salvarea disponibilizatilor romani
Eurodeputatii romani i-au cerut marti Comisiei Europene, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, sa se implice in sprijinirea angajatilor Nokia de la Jucu si ai combinatului de la Galati al Arcelor Mittal, dupa valul de concedieri care afecteaza cele doua companii. Eurodeputatii considera ca executivul comunitar trebuie sa dea acelasi raspuns in cazul disponibilizarilor de la Nokia din Jucu la fel cum a facut-o in cazul angajatilor Nokia de la Bochum. Apelurile eurodeputatilor romani au fost facute in cadrul dezbaterii 'Valul disponibilizarilor in Europa ca urmare a crizei economice, cazuri particulare Arcelor si Nokia', organizata marti seara de Parlamentul European.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.