Intrigată de „perfecţiunea” Guvernului Boc, potrivit afirmaţiilor ministrului Economiei, Adriean Videanu, social-democrata Ana Birchall a studiat datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), le-a comparat, le-a compilat şi a ajuns la concluzia că România se îndreaptă spre dezastru.
În timp ce FMI ne anunţa săptămâna trecută că o vom duce bine, evident cu condiţia să mai menţinem şi anul viitor măsurile de austeritate, datele Institutului Naţional de Statistică sunt dezarmante.
„Iau de bune spusele d-lui ministru Videanu şi am să consider drept ironică afirmaţia sa cu privire la perfecţiunea guvernului. Voi căuta însă să îi consolidez afirmaţia sa ironică scoţând în evidenţă o serie de imperfecţiuni ale guvernului (autoritar) Boc 4.
Nu voi da ca sursă presa deoarece aş putea fi acuzată de mogulizare. Am făcut apel la cifrele oferite de Institutul Naţional de Statistică în buletinul din luna mai 2010”, scrie Ana Birchall pe blogul său.
Preţurile au crescut
Nu este greu de observat că Ana Birchall are dreptate, dacă aruncăm o privire pe datele publicate de INS în buletinul din luna mai 2010.
Potrivit INS, preţurile de consum au crescut în luna mai anul acesta cu 0,2% pe total, cu 0,2% la mărfurile nealimentare şi cu 0,5% la tarifele serviciilor. În cadrul grupei de produse alimentare s-au înregistrat creşteri de preţuri la cartofi (+9,6%), legume şi conserve din legume (+1,6%), fructe şi conserve din fructe (+1,1%). Scăderi de preţuri s-au înregistrat la ouă (-10,8%), brânză (-1,1%), zahăr (-0,4%), lapte (-0,2%).
La mărfurile nealimentare, s-au înregistrat creşteri mici ale preţurilor la majoritatea grupelor, cele mai importante fiind la produse cultural-sportive (+0,8%), medicamente (+0,5%), combustibili (+0,4%).
Evoluţia tarifelor la servicii a fost influenţată de creşterea tarifelor la telefon (+1,1%), la apă, canal, salubritate (+0,6%), îngrijire medical (+0,2%).
Şi preţurile producţiei industriale au fost cu 1,3% mai mari, în luna mai, faţă de luna precedentă. Astfel, industria extractivă a înregistrat o scădere a preţurilor cu 1,2% faţă de luna precedentă, datorată micşorării preţurilor la extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-2,7%), la alte activităţi extractive (-0,8%). În industria prelucrătoare, preţurile pe total au crescut cu 1,7% faţă de nivelul lunii aprilie 2010 datorită majorării preţurilor cu 5,3% la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 4,4% în industria metalurgică. Preţurile au crescut, de asemenea, cu 2,7% la fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 1,6% la fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, cu 1,4% în industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, cu 1,3% la prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite. Au crescut şi preţurile pentru captarea, tratarea şi distribuţia apei s-au majorat cu 0,9%.
Pe marile grupe industriale, în luna mai 2010 comparativ cu luna aprilie 2010, s-au înregistrat creşteri de preţuri cu 1,9% în industria bunurilor intermediare, cu 1,7% în industria energetică, cu 1,0% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 0,6% în industria bunurilor de capital şi cu 0,4% în industria bunurilor de uz curent.
Date dezarmante
În comparaţie cu anul precedent indicii înregistraţi în multe ramuri ale economiei naţionale sunt în scădere anul acesta. După cum a observat şi Ana Birchall, transportul, indiferent că vorbim de cel pe căile ferate, pe şosele sau aerian este în scădere în ceea ce priveşte numărul de călători. „Nu mai vorbesc de transportul maritim unde lucrurile stau din ce în ce mai prost. Cifrele sunt descendente şi în ceea ce priveşte transportul de mărfuri.
Să mai vorbesc de construcţia de autostrăzi? S-ar impune având în vedere că în ultimii 20 de ani performanţa noastră este o singură autostradă… şi aia neterminată! Nici Ministerul Transporturilor, asemeni multor altor ministere, nu a reuşit să atragă fonduri europene pentru că nu a venit cu proiecte.
Turismul. Este în scădere. Chiar dacă scăderea nu este importantă pe ansamblu observăm tendinţa descendentă:
«Sosirile vizitatorilor străini în România în luna mai 2010 au fost în scădere cu 4,1% faţă de luna mai 2009. […]Plecările vizitatorilor români în străinătate au fost în scădere cu 12,2%, comparativ cu luna mai 2009.»
Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de uz curent (-4,0%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,4%). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în ramurile: fabricarea altor mijloace de transport (-39,8%), fabricarea produselor din tutun (-31,4%), alte activităţi industriale n.c.a. (-20,8%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a. (-19,8%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (-17,7%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (-16,6%), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (-15,6%), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii (-15,3%), fabricarea de mobilă (-11,5%), fabricarea băuturilor (-11,4%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-7,7%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-7,0%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-5,8%), industria alimentară (-5,6%).
Exportul de energie electrică a scăzut cu 74,5%. Teoretic acest domeniu ţine de ministerul dvs. d-le Videanu…
Mediul de afaceri şi protecţia sociala – «În luna mai 2010, efectivul salariaţilor a fost de 4278,0 mii persoane, cu 12,1 mii persoane mai mic decât în luna aprilie 2010. […] Rata şomajului înregistrat în luna mai 2010 a fost de 7,7% în raport cu populaţia activă civilă totală (5,8% în luna mai 2009).»
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2010 era de 701,9 mii persoane. Comparativ cu luna mai din anul 2009, numărul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a fost mai mare cu 175,1 mii persoane.
În luna mai 2010, lucrările de construcţii au înregistrat o scădere cu 20,1% faţă de luna mai 2009, scădere constatată, pe elemente de structură, la lucrări de construcţii noi (-24,9%), la lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (-20,2%).
La lucrările de reparaţii capitale s-a înregistrat o creştere de 5,4%. Pe tipuri de construcţii s-au înregistrat scăderi la clădiri rezidenţiale (-39,9%), la clădiri nerezidenţiale (-12,7%) şi la clădiri inginereşti (-16,1%).
Desigur, raportul indică şi o serie de creşteri şi nu vreau să se creadă că nu recunosc asta. Au crescut productivitatea muncii şi indicele cifrei de afaceri. Lucru de lăudat. Însă exportăm bunuri şi servicii în valoare de 10.811,5 milioane euro şi importam de 13.624,7 milioane euro import.
Concluzia: Nu reuşim să vindem nici măcar la aceeaşi valoare la care cumpăram. Ca să nu sper cumva că vom schimba cumva raportul dintre cele două cifre”, mai scrie pe blogul său Ana Birchall. Ea mai observă că Guvernul Boc, „în timp ce a mărit TVA, a scăzut o serie de salarii, nu a acţionat asupra celui mai important domeniu din administraţie: achiziţiile publice – buba sub care se află puroiul!”.
Cifrele sunt seci, dar dureroase şi reflectă un traiect descendent al economiei româneşti.
Liana Mureşan