Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care părinții care au încasat indemnizație de creștere a copilului în urma unui calcul eronat realizat de angajații Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială vor fi scutiți de la plata datoriilor către stat.
Indemnizația reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, această valoare fiind stabilită la finalul anului 2012 de Legea nr. 166/2012.
În timpul în care primește indemnizație, părintele nu poate realiza venituri din salarii, din activități independente sau din activități agricole supuse impozitului pe venit, așa cum sunt ele definite de Codul fiscal.
Potrivit Ministerului Muncii, unele persoane, deși beneficiare de indemnizație pentru creșterea copilului, au realizat venituri din diverse contracte, pentru întregirea venitului familial în vederea creșterii și îngrijirii copilului.
S-a constatat însă, că unul dintre motivele constituirii debitelor în cazul beneficiarilor de indemnizație pentru creșterea copilului, îl reprezintă stabilirea unui cuantum eronat al indemnizației, în baza documentelor prezentate de beneficiar.
Autoritățile centrale vor scuti de la plată unii părinți, susține amnistierea fiscală a persoanelor beneficiare sau care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizației pe baza documentelor prezentate.
Nu vor fi scutite de la plată, debitele cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului constituite din culpa dovedita a debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității sau nedeclararea unor informații, care au avut drept urmare stabilirea eronată a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora.
Mai multe aici.