Amenzi de peste 50.000 lei au fost aplicate de comisarii de la Protecţia Consumatorilor Bistriţa – Năsăud (CJPC BN) în urma unor controale efectuate, luna trecută, mai multor operatori economici din judeţ care comercializează produse alimentare sau nealimentare sau prestează anumite servicii.

 

În luna mai, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa – Năsăud au efectuat o serie de acţiuni de control în urma cărora au fost depistate mai multe abateri de la prevederile legale.

„În perioada 04.05. – 29.05.2015, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa – Năsăud au desfăşurat acţiuni de control conform tematicilor naţionale şi regionale, la operatori economici de pe raza judeţului, acestea având ca obiect:

Verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, prezentare şi publicitate a suplimentelor alimentare.

Principalele abateri constatate au fost:

– Comercializarea de suplimente alimentare pe ambalajul cărora informaţiile în limba româna nu sunt scrise în mod vizibil, lizibil şi uşor de înţeles.

– Nerespectarea condiţiilor temperaturii de depozitare a suplimentelor alimentare (ex: s-a găsit la comercializare produsul polen crud poliflor care conform etichetei producătorului trebuie păstrat la congelator, la temp. cuprinse între -5 şi -18ºC, însă produsul era depozitat de către operatorul economic la temp. de refrigerare).

 

Verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor.

Principalele abateri constatate au fost:

– La comercializarea jucăriilor s-au constatat abateri privind lipsa inscripţionării numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau importatorului precum şi a adresei la care pot fi contactaţi .

– Abateri privind menţionarea numărului unic de înregistrare pe jucărie sau în documentele însoţitoare.

– Lipsa avertismentelor generale de siguranţa, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizarea pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau a traducerii celor menţionate în limba romana (ex: jucării muzicale şi jucării parfumate care nu aveau informaţiile privind riscurile specifice traduse şi nici simbolurile avertismentelor specifice fiecărei jucării).

 

Verificarea modului de respectare a prevederilor legale la comercializarea produselor din cacao şi ciocolata destinate consumului uman.

Principalele abateri constatate au fost:

– Comercializarea de produse din ciocolată a căror informaţii destinate consumatorilor sunt incomplete (ex: ciocolată de casa vrac care nu avea prezentată lista cu ingredientele din compoziţie, respectiv cele cu efect alergen).

– Comercializarea de tablete de ciocolată cu data durabilităţii minimale depăşită.

 

Verificarea serviciilor prestate de saloanele de înfrumuseţare.

Principalele abateri constatate au fost:

– Informarea incompletă a consumatorilor privind serviciile prestate (ex: lista de preţuri incompletă, lipsa precizărilor privind timpul de realizare a serviciilor, nedetalierea costului materialelor şi pe cel al manoperei, lipsa informaţiilor privind eventualele riscuri).

– Nerespectarea condiţiilor prevăzute de legislaţia generală privind protecţia consumatorilor în cadrul serviciile prestate şi produsele cosmetice la prestarea serviciilor (ex: operaţiunile efectuate în cadrul saloanelor nu au la bază proceduri de lucru prestabilite; au fost identificate produse pe ambalajul cărora informaţiile nu erau înscrise în limba română; lipsa datei de deschidere a recipientelor pentru a constata că acestea sunt folosite în cadrul PAO – perioada după deschidere în care produsul poate fi utilizat în siguranţă).

– Nerespectarea cerinţelor prevăzute de legislaţia specială în domeniul sănătăţii( ex: lipsa unei evidenţe privind efectuarea operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi sterilizare a instrumentelor din saloane)”, se arată într-un comunicat al CJPC BIstriţa-Năsăud.

 

Produsele controlate care au fost depistate cu deficienţe, au fost scoase definitiv sau temporar de la comercializare în funcţie de abaterea constatată.

În urma acţiunilor de control, comisarii de la Protecţia Consumatorului au aplicat amenzi în valoare totală de peste 50.000 lei.

„Pentru abaterile constatate au fost întocmite un număr de 42 procese verbale prin care s-au aplicat amenzi în valoare de 52.000 lei”, precizează CJPC BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.