
Proporția controalelor de la instituțiile publice în care Curtea de Conturi nu găsește nimic nelegal pare să fie infimă! Practica comună a primăriilor din mediul rural din Bistrița-Năsăud pare să fie: indemnizații pentru consilieri mărite din pix, angajați care fie n-au fișa postului actualizată, fie n-o au deloc, care nu sunt evaluați sau monitorizați…, astfel că erorile din contabilitate, de la achiziții publice sau contracte de care sunt responsabili funcționarii publici, deja sunt ceva obișnuit.
De ce caută tinerii posturi călduțe la stat? Pentru că așa și sunt, „călduțe” și nederanjate! Cel puțin asta pare să fie situația în mediul rural și ne-o arată controalele Curții de Conturi care rar găsește câte o primărie cu toate-n regulă, după cum a surprins și Gazeta de Bistrița în mai multe materiale publicate anul acesta.
Curtea de Conturi a făcut public raportul de audit de conformitate realizat în urma controlului desfășurat la Primăria Spermezeu, care a avut în prim-plan bugetul unității administrativ teritoriale din anul 2023, dar și structura organizatorică, recrutarea personalului sau salarizarea personalului.
Auditorii Curții de Conturi au făcut controlul la finalul anului trecut și au găsit mai multe nereguli, atât cu plăți nelegale, cât și cu nerespectarea regulilor când vine vorba despre personalul din Primărie.
Primăria Spermezeu are un secretar general și 19 angajați. Alte 8 posturi sunt vacante. Cei 19 angajați, la care se adaugă secretarul general, primarul, viceprimarul și consilierii locali au înghițit, în 2023, 34,7% din totalul plăților realizate din bugetul local. Astfel, pentru plata salariilor angajaților a mers în 2023 nu mai puțin de 2,7 milioane de lei.
Indemnizații mărite din pix pentru consilierii locali
Printre neregulile găsite de auditorii Curții de Conturi se numără și indemnizații mărite din pix pentru consilierii locali: „În luna iulie 2023 au fost recalculate eronat și acordate retroactiv (pentru perioada 01.11.2022 – 31.03.2023), în baza Legii nr. 103/2023 privind aprobarea O.U.G. nr. 115/2022 completarea art. I din O.U.G. nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, indemnizațiile lunare ale consilierilor locali. De asemenea, în lunile februarie și martie 2023, indemnizația lunară a consilierilor locali a fost calculate prin aplicarea în mod eronat a procentului de 10% din indemnizația primarului, în condițiile în care prin H.C.L. nr. 4/25.01.2018 și respectiv H.C.L. nr. 31/20.06.2019, s-a stipulate că în situațiile în care în luna respectivă nu există ședințe de comisii, indemnizația este stabilită la nivelul unui procent de 8%”, notează auditorii Curții de Conturi, în raport.
Cauza acestei „erori” ar fi interpretarea eronată a prevederilor legale și nefuncționalizarea corespunzătoare a sistemului de control intern managerial. Auditorii au dispus recuperarea integrală a sumelor plătite nelegal, inclusive a beneficiilor nerealizate calculate de la data plății și până la data recuperării integrale a acestora.
În prima fază, auditorii au descoperit că s-a decontat nelegal suma de 2.331 de lei pentru indemnizațiile consilierilor locali. A extins verificările pentru întreaga perioadă auditată și a constat că s-a plătit în plus consilierilor locali suma de 16.344 de lei, pentru care au fost calculate accesorii în cuantum de 2.800 de lei.
Consilierii au primit în plus, asistenții persoanelor cu handicap, în minus!
Dacă consilierii locali au primit în plus, asistenții personali ai persoanelor cu handicap, 40 la număr, au primit mai puțin decât trebuia:
„În anul 2023, salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap au fost stabilite, în toate cazurile, la nivelul salariului minim pe economie, fără acordarea tuturor drepturilor salariale, conform prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La U.A.T.C. Spermezeu nu a fost elaborată o procedură privind recrutarea și modul de stabilire a drepturilor salariale pentru asistenții personali. Cauza: Frecvența și complexitatea modificărilor legislative și funcționarea necorespunzătoare a controlului intern managerial”, se arată în raport.
Recomandarea Curții de Conturi a fost elaborarea și aprobarea unei proceduri operaționale privind stabilirea condițiilor de recrutare a asistenților personali, a documentației necesare, precum și a modului de stabilire a gradației în funcție de vechimea în muncă și de calculare a drepturilor salariale. La acestea se adaugă și efectuarea unei analize asupra modului de încadrare a asistenților personali și emiterea, unde este cazul, a unor noi dispoziții de încadrare și stabilirea și acordarea drepturilor de natură salarială în conformitate cu prevederile legale.
Auditorii au găsit haos în activitatea angajaților din primărie
Curtea de Conturi a identificat „vulnerabilități” ale sistemului de control intern, care au legătură, în special cu haosul organizatoric din primărie. Regulamentul de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al primarului n-a fost actualizat.
Fișele postului ale angajaților nu au fost actualizate în toate situațiile cu sarcini și responsabilități conform atribuțiilor desemnate prin dispoziții ulterioare ale primarului, nu există o separare a sarcinilor de aprobare, control, înregistrare și plată efectuate de personalul entității. Controlul financiar preventive nu este implementat și nu sunt stabilite cu exactitate categoriile de operațiuni supuse vizei de control financiar preventive.
Nu există nici proceduri operaționale privind recrutarea sau promovarea angajaților, evaluarea performanțelor profesionale ale funcționarilor publici și contractuali sau monitorizarea performanțelor. Astfel nici n-au fost evaluate performanțele profesionale individuale ale angajaților, cum cere legea.
Nu a fost întocmit nici planul anual de pregătire profesională a funcționarilor publici și a personalului contractual și nu a fost elaborate programul de dezvoltare a sistemului de control intern managerial. Registrul riscurilor nu este actualizat, iar procedurile operaționale și de sistem existente nu sunt actualizate și sunt implementate parțial. Primăria nu are întocmite și aprobate proceduri cu privire la raportarea contabilă, iar activitatea de audit public intern nu a fost realizată.
Consecința acestor „lipsuri” este tocmai riscul producerii erorilor din partea angajaților.
„Dispunerea măsurilor care să asigure implementarea controlului intern managerial conform prevederilor legale, elaborarea programului de dezvoltare a sistemului control intern managerial, actualizarea procedurilor operaționale/de sistem existente, avizarea și aprobarea acestora, difuzarea procedurilor personalului entității referitoare la: actualizarea și revizuirea conținutului fișelor de post, astfel încât acestea să cuprindă sarcini și atribuții cu caracter permanent conform dispozițiilor emise de conducătorul entității”, sunt doar o parte din recomandările auditorilor.