AM Group, cel mai mare producător de construcții metalice din zonă, are fabrica de la Sărata scoasă la vânzare pe OLX, pentru 4,5 milioane de euro. Anunțul are deja câteva luni bune și nu prea pare să atragă posibili investitori.
A fost una dintre primele firme înființate în Bistrița-Năsăud, după Revoluție și a fost unul dintre cei mai importanți producători de construcții metalice din zonă. Compania a produs componente pentru mașini de reciclat mase plastice, părți de excavatoare, mașini terasiere și chiar componente pentru industria navală.
Mai mult, în urmă cu câțiva ani voia să se bage inclusiv pe industria de armament și să producă gloanțe. Acest proiect însă nu s-a concretizat, deși producătorul a încercat inclusiv să obțină avizele necesare.
În spatele companiei se află familia Părău-Duhan care deține în București una dintre cele mai râvnite locații pentru evenimente, Soiree. De asemenea, familia mai deține și braseria Michaela din Bistrița.
Problemele financiare ale companiei par să fi început în anul 2018. La mijlocul anului 2019, Frankstahl România din București, care avea de recuperat bani de la producător cerea insolvența acestuia. AM Grup SRL din Sărata a făcut atunci o mișcare surprinzătoare și a cerut falimentul companiei.
Solicitarea a fost înregistrată la Tribunalul Bistrița-Năsăud la început de august 2019. Vorbea atunci de datorii de peste 8 milioane de lei. Acestea se pare că sunt mult mai mari.
Fabrica de la Sărata, scoasă la vânzare pe OLX
Lichidatorul judiciar, BDO Business Restructuring, se chinuie deja de ceva vreme să valorifice bunurile producătorului. De mai bine de jumătate de an, pe site-urile de profil a fost scoasă la vânzare și fabrica de la Sărata.
Se vinde un teren extravilan arabil cu o suprafață de 4.400 de metri pătrați, un teren intravilan în suprafață de peste 10.000 de metri pătrați (curți, construcții, arabil și fâneață. Pe acest teren este ridicată și fabrica în sine. Hala se întinde pe mai bine de 2000 de metri pătrați, are platformă betonată, căi de acces betonate, structura din stâlpi și grinzi din beton, pereți exteriori din panouri termoizolante.
Se mai vinde un teren de 5.600 de metri pătrați pe care mai este ridicată o hală de peste 2400 de metri pătrați. În prețul cerut de lichidator intră și bunuri mobile, reprezentând linii de prelucrare, echipamente și construcții speciale care deservesc activitatea fabricii.
La acestea se mai adaugă un teren extravilan arabil de 1.800 de metri pătrați, altul de 1100 de metri pătrați și altul de 608 metri pătrați. Acestea sunt situate în Bistrița. Prețul cerut de lichidator ajunge la 4,5 milioane de euro, iar acesta nu a lăsat din preț în ultimele luni.
Pentru anul 2018, AM Grup raporta o cifră de afaceri de peste 13,6 milioane de lei și un profit de doar 427.946 de lei. Avea 60 de angajați și datorii de peste 17 milioane de lei.
În 2017, cifra de afaceri era mai mare, apropiindu-se de 15,5 milioane de lei. Profitul era și el mai important, apropiindu-se de 800.000 de lei. Cel mai bun an însă al companiei pare să fi fost 2015.
Atunci, compania a raportat o cifră de afaceri de peste 16 milioane de lei și un profit net de 2, 2 milioane de lei. Datoriile erau și atunci destul de mari, ajungând la 18 milioane de lei.
2018, anul cu probleme pentru mai mulți producători
Grup nu este singurul care a început să aibă probleme serioase în 2018-2019. Până și afaceristul Dan Vasile, pe care-l regăseam cândva în topul celor mai bogați români a început să aibă probleme în acea perioadă.
În 2019, o firmă nemțească, BELMET HANDELSGESELLSCHFT îl chema în judecată și cerea falimentul Dan Steel Group Beclean. Războiul a început în toamna lui 2018, când compania germană obținea în instanță o somație europeană de plată. Producătorul din Beclean ar fi datorat firmei nemțești peste 900.000 de euro.
La mijlocul anului 2020, Dan Steel intra în insolvență, după ce în jurul producătorului s-au strâns mai mulți creditori: Unicredit dar și OTP Bank și subsidiarele de leasing.
Se pare că Dan Steel a adunat datorii uriașe la cele două instituții bancare. În 2018, cele două bănci au creditat compania cu peste 26 de milioane de euro. OTP Bank ar avea de recuperat 16 milioane de euro, iar Unicredit Bank 10 milioane de euro. Platforma Dan Steel Beclean este girată ca bun imobiliar la cele două bănci.
Pe lista de creditori apare și Alcelormittal Zenica, o companie care încearcă, de asemenea, să recupereze de ani buni datoriile de la Dan Steel. Datoriile pe care producătorul le raporta la mijlocul anului trecut se apropiau de 162 de milioane de lei. Raporta o cifră de afaceri de 32,1 milioane de lei, asta în condițiile în care anul trecut, aceasta trecea de 66 de milioane de lei.
Pandemia de Covid-19 a lovit și mai tare compania, care anunța pierderi masive din cauza stopării producției. Într-o singură lună în care a fost stopată producția, pierderile ajungeau la 2,4 milioane de lei, cauzate în principal de cheltuieli cu repornirea activității. La nivelul unui semestru, suma pierderilor se apropia de 8 milioane de lei.
Și Ioan Moldovan, cândva și el în topurile celor mai bogați români, are probleme financiare serioase din aceeași perioadă. În 2018, Ioan Moldovan scotea la vânzare toate hotelurile deținute, alături de spațiile comerciale, deloc puține, deținute în municipiu. Un an mai târziu, Ioan Moldovan cerea, în bloc, insolvența pentru trei dintre firmele sale.
Este vorba despre Combis, Agro-Invest Prod și Hotel Coroana de Aur SRL. La masa credală s-au înscris nu mai puțin de 60 de entități, printre care mai multe instituții, dar și bănci și chiar alte firme de-ale lui Moldovan.
Agro Invest Prod a fost împrumutată de Banca Transilvania cu 34,8 milioane de lei, Combis cu 14, 2 milioane de lei, iar Hotel Coroana de Aur cu 28,4 milioane de lei. Și CEC Bank a împrumutat firmele cu 6 milioane de lei.
Moldovan nu a stat pe gânduri și a început să valorifice parte din averea sa dobândită în preajma Revoluției. A și reușit să vândă o parte din proprietăți. Printre ele se numără Hotel Castel Dracula, unul dintre simbolurile orașului. Acesta a fost cumpărat de un constructor din județ cu 1,6 milioane de euro, deși prețul cerut inițial ajungea la 7 miloane de euro.
Afaceristul s-a scăpat și de Hotel Codrișor, pe care l-a vândut cu 800.000 de euro. A mai vândut și clădirea Han care adăpostea inclusiv un restaurant, dar și halele de la Odyseia.