Greva japoneza declansata de elevii din 16 judete ale tarii, prin care acestia cereau acordarea alocatiei de stat si dupa ce împlineau vârsta majoratului, a avut rezultatul scontat. Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea legii privind alocatia de stat pentru copii. La nivel national vor beneficia de aceasta indemnizatie aproximativ 220.000 de elevi care au împlinit deja vârsta de 18 ani.
Elevii nemultumiti de decizia Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, care prevede ca elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocatia de stat, au declansat la sfârsitul lunii ianuarie greva japoneza. Nevând rezultatele asteptate greva a fost reluata si la sfârsitul lunii februarie, când elevii din mai multe judete au solidarizat, elevii din Brasov si Galati iesind chiar în strada. Elevii din judetele Covasna, Satu Mare, Harghita, Brasov, Constanta, Cluj, Caras-Severin, Timis, Ialomita, Calarasi, Galati, Bihor, Bistrita-Nasaud, Maramures, Mures, Hunedoara au intrat în greva japoneza, cursurile desfasurându-se la fel, diferenta fiind banderola alba purtata de elevi pe brat. Acestia au protestat fata de ordonanta de urgenta initiata de Ministerul Muncii si aprobata de Guvern la sfârsitul anului trecut (OUG 97/2007) si care prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2008, elevii vor primi alocatia de stat doar pâna la împlinirea vârstei de 18 ani. Ordonanta de Urgenta a Guvernului modifica astfel prevederea care se aplica din 1998, conform careia elevii primeau alocatia de stat pâna la terminarea liceului, chiar daca depaseau vârsta de 18 ani.
Alocatii majorate
Guvernul a adoptat în luna septembrie a anului trecut o ordonanta prin care alocatia de stat pentru copii era majorata de la 1 ianuarie 2008 cu 28%, de la 25 lei la 32 lei. În primele zile ale anului, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, anunta ca alocatiile vor fi majorate din nou, din martie, valoarea acestora urmând sa ajunga la 40 lei pe luna. Însa, aceeasi ordonanta elimina prevederea potrivit careia alocatia se acorda pâna la finalizarea cursurilor unei scoli, astfel tinerii urmând sa primesca acest drept doar pâna la majorat.
Greva cu folos
Efectele grevei elevilor au fost cele scontate, Guvernul aprobând ordonanta de urgenta care modifica din nou legea alocatiilor de stat. Numarul destul de mare de elevi care împlinesc aceasta vârsta în clasele terminale, a XI-a, a XII-a a fost factorul care a înclinat balanta. Astfel alocatiile de stat pentru copii vor fi acordate tuturor elevilor pâna la încheierea studiilor liceale sau profesionale si nu numai pâna la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, plata alocatiei de stat pentru copii se suspenda pe perioada vacantei scolare de vara, plata urmând sa fie reluata din oficiu, inclusiv pentru perioada suspendarii, numai în situatia în care acestia se înscriu în anul scolar urmator. Elevii care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatia de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical. Plata alocatiei de stat dupa împlinirea vârstei majoratului se face doar pe baza de cerere, iar tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani beneficiaza de alocatie de stat începând cu luna publicarii ordonantei de urgenta în Monitorul Oficial al României.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, Peter Kovacs, este de parere ca ar trebui sa se creeze un fond separat, pentru elevii care au împlinit 18 ani si care nu mai au dreptul la alocatie, pentru a fi ajutati sa îsi termine studiile liceale, cu conditia sa nu fi repetat nici un an de studii.
Iulia Balazs