Fostul prefect al Clujului, în prezent manager general la U Cluj, Alin Tise, vorbeste deschis, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Gazetei, despre problemele pe care le-a gasit la club, odata cu preluarea conducerii executive. Totodata, Tise face aprecieri legate de posibila sa revenire în Partidul Democrat, dar si despre controversata debarcare a sa din fruntea Prefecturii clujene.
<i>Gazeta: Care sunt obiectivele pe care vi le-ati trasat când ati preluat functia de manager general la U Cluj?
Alin Tise:</i> În principal sunt doua obiective: 1. luarea acelor masuri care sa mentina echipa Universitatea în divizia A, care este si prioritatea numarul zero. Iar al doilea obiectiv este acela de a face un audit, de a a face o evaluare a clubului, o evaluare de piata, pentru a putea stii care este valoarea lui, pentru ca în primavara anului viitor Consiliul Judetean sa poata decide daca va vinde pachetul majoritar pe care îl detine sau daca nu. În principal acestea doua sunt obiectivele care le-am avut si mi-au fost trasate de catre Consiliul local.
<i>Gazeta: Care sunt deficientele pe care le-ati constatat dupa ce ati preluat conducerea executiva a clubului?
Alin Tise:</i> Am sa ma refer în principal la deficientele pe care le-am constatat la nivelul conducerii executive. În ceea ce priveste partea sportiva, aici analiza si masurile sunt luate de catre antrenor împreuna cu partea executiva. Am constatat extrem de multe datorii, de asemenea am constatat ca exista o diferentiere foarte mare în ceea ce priveste salariile dintre unii angajati si altii, din punctul de vedere al sumelor, dar si din punctul de vedere al responsabilitatilor primite. De aceea voi trece la o reasezare a salariilor în ceea ce priveste angajatii. Am constatat de asemenea restante uriase în ceea ce priveste furnizorii. Clubul trece printr-o criza de suporteri care afecteaza pâna la urma, inclusiv jocul echipei. De asemenea brandul Universitatii este serios afectat datorita pierderii credibilitatii în fata celorlalti competitori. De asemenea, am constatat deficiente în ceea ce priveste dotarea clubului cu terenuri de antrenament terenuri de joc, echipamentul sportivilor. Va voi da un detaliu aparent nesemnificativ. În momentul de fata echipa nu are un teren de antrenament potrivit pentru divizia A, de asemenea nu detine un spalator,desi pare un lucru extrem de marunt Pentru a putea spala atât echipamentul echipei mari cât si a celei de juniori suntem nevoiti sa apelam la tot felul de intermediari si la tot felul de moteluri. Acest lucru este esential pentru echipa, chiar daca aparent n-are importanta. Sunt multe deficiente, dar din punctul meu de vedere, unele le vom putea regla intr-un timp mai scurt, altele intr-un timp mai lung. Intreaga echipa manageriala care este la Universitatea, suntem hotarati sa facem si sa avansam in ceea ce priveste aceste masuri pentru a mentine echipa in divizia A
<i>Gazeta: Cum va explicati faptul ca, desi Consiliul Local a ,,pompat” anual sume mari în bugetul Universitatii, clubul înregistreaza datorii de ordinul miliardelor si în acelasi timp rezultatele echipei lasa de dorit? Putem vorbi si de un management defectuos?
Alin Tise:</i> Din pacate clubul Universitatea a trait exclusiv din sumele pe care actionarii le-au varsat în capitalul social. De cele mai multe ori acest capital a fost varsat în integralitatea lui. S-au întâmplat si situatii în care actionarii, desi au decis sa participe la majorari, au varsat sume mai mici, bineînteles datorita problemelor financiare pe care le are acest club, nu am putut acoperi toate cheltuielele prin acest aport. Solutia este aceea de a gasi resurse financiare alternative si a numai sta doar în banii pe care Consiliul Local, Ben Ben, Banca Transilvania si Oncos îi vireaza. Tocmai de aceea, de-a lungul timpului, aceste sume de bani nu au acoperit datoriile. Din acest motiv, de-a lungul anului s-au ajuns la datorii atât de mari. Este evident ca aportul la capitalul social nu acopera cheltuielile clubului si de aceea noi, echipa manageriala vom încerca sa gasim aceste resurse alternative.
<i>Gazeta: Potrivit ultimelor date pe care le aveti, la cât se ridica datoriile Universitatii?
Alin Tise:</i> În momentul în care am preluat functia de manager, datoriile se ridicau la aproximativ 25 de miliarde de lei vechi. Societatea nou intrata, SCI Top Construction, împreuna cu Oncos si Banca Transilvania, au virat saptamâna trecuta o suma de aproximativ 22,5 miliarde de lei vechi. În acest moment, la zi, în luna noiembrie, datoriile U Cluj sunt undeva la 17 miliarde lei vechi, iar în cont societatea mai detine, undeva sub 10 miliarde. Tocmai de aceea am solicitat actionarilor o majorare de capital. Aceasta majorare de capital s-a decis în hotarârea de saptamâna trecuta, este de 10 miliarde de lei. Aceasta suma va fi varsata de catre actionarii majoritari, mai putin Ben Ben, care nu a dorit sa participe la aceasta majorare. Tocmai de aceea, aceste 10 miliarde vor fi varsate pâna la sfârsitul anului de catre actionari, proportional cu cota detinuta din capitalul social. Ne vor ajuta foarte mult pentru a asigura conditiile de antrenament, conditiile de performanta ale echipei.
<i>Gazeta: Recent ati sustinut ca intentionati sa scoateti la vânzare Universitatea. Care sunt societatile care s-au interesat pâna în prezent de preluarea Universitatii?
Alin Tise:</i> Am spus ca unul din obiectivele de care vorbeam la prima întrebare, este pregatirea echipei pentru vânzare. Ce înseamna asta? Înseamna de fapt un audit cu privire la activitatea financiar-contabila pe ultimii doi ani, o eventuala expertiza de evaluare a clubului, care sa indice o valoare de piata, a tot ce înseamna activ, pasiv, brand si tot ce înseamna U Cluj. Abia dupa ce avem aceasta valoare de piata, în varianta în care decidem sa facem o eventuala expertiza, vom putea sa oferim consilierilor locali aceasta situatie. Iar dânsii, care sunt proprietarii partilor sociale a capitalului majoritar, vor decide daca vor vinde sau nu acest pachet de 55%, pe care îl detine Consiliul. Ca atare înca nu am oferit spre vânzare acest pachet de 55% din actiuni. Urmeaza ca dupa ce vom face o evaluare de piata, Consiliul local sa decida daca va scoate la vanzare clubul. Ce pot sa va spun e ca prioritate în acest pachet o au coactionarii. În varianta ca acestia nu doresc sa cumpere acest pachet, clubul se va oferi spre cumparare unei societati din exterior, care ar dori sa cumpere acel pachet de 55%.
<i>Gazeta: S-a finalizat auditul intern?
Alin Tise:</i> Abia de câteva zile auditul a început. Am optat pentru un audit format din specialisti de la Primarie, având în vedere ca Consiliul Local este actionar majoritar si majoritatea banilor sunt bani publici. Tocmai de aceea am optat pentru varianta aceasta, un alt argument fiind faptul ca este o institutie publica, iar capitalul este tot al statului si nu costa bani în plus. În aceasta perioada, auditul este în curs de desfasurare si urmeaza ca apoi în decurs de o luna, când va fi finalizat, sa prezentam concluziile Consiliului local.
Gazeta: Ce transferuri aveti în vedere pentru echipa sepcilor?
Alin Tise: Nu as dori sa intru foarte mult în acest aspect legat de transferuri pentru ca în ceea ce priveste aceasta strategie, competenta apartine antrenorului, echipei, directorului sportiv si celorlalti care se ocupa de partea sportiva. Vom face o analiza, desigur specializarea apartine dânsilor. Din acest punct de vedere, urmeaza ca în extrasezon, în tur si retur, sa decidem împreuna daca vor veni anumiti jucatori, câti vor fi, pe ce costuri si asa mai departe. Vreau sa va spun ca deja au venit trei jucatori la U Cluj în ultimele doua saptamâni si sigur vom continua aceasta strategie si cu alti jucatori, atât timp cât antrenorul si directorul sportiv sunt de acord. Bineînteles vom trece la o strategie care presupune atât plecari , cât si veniri în echipa. Repet, în acest domeniu, competenta apartine exclusiv antrenorului si directorului sportiv.
Gazeta: În calitate de manager al U Cluj, cum vedeti dumneavoastra rezolvarea situatiei stadionului municipal?
Alin Tise: Nu as dori sa intru mult în amanunte. Lucrurile sunt foarte simple. Consiliul Judetean este proprietarul stadionului. Eu mi-as dori ca Consiliul Judetean sa treaca si sa adjudece aceasta licitatie care este în curs de lege si sa înceapa construirea unui nou stadion. Din punctul nostru de vedere, noi ne ocupam strict cu echipa. Daca ar fi sa discutam de interesul orasului este clar ca atât noi, cât si Consiliul Judetean ne dorim sa avem un stadion. Eu sper ca într-un timp foarte scurt sa reuseasca construirea acestui stadion de care avem nevoie. Si în acelasi timp, sper ca în scurt timp, echipa sa aiba conditii mai bune de antrenament.
Gazeta: Asa cum se stie, Guvernul ,, v-a demis” prin avansare, propunându-va o functie pe care nu ati acceptat-o. De ce credeti ca liberalii au dorit ,,sa va scoata” din prefectura?
Alin Tise: Nu as mai dori sa discut acest subiect. Din punctul meu de vedere este un capitol încheiat. Probabil ca clujenii, cei care au fost multumiti de activitatea mea, au înteles ceea ce s-a intâmplat. Evident decizia a fost de ordin administrativ, dar care ascundea în acelasi timp o decizie de ordin politic. Nu m-a surprins, surprinderea era daca nu se întampla acest lucru. Motiv pentru care nu as mai dori sa intru în amanunte. Cred ca cei care au vrut sa înteleaga esentialul din asa-zisa avansare, au înteles-o. Din punctul meu de vedere este un capitol încheiat si experienta pe care am acumulat-o, precum si activitatea pe care am facut-o, sper ca pe o parte dintre clujeni sa-i fi multumit. Iar pe cei pe care nu i-am multumit, pe viitor voi încerca , acolo unde voi desfasura activitatea, sa fiu mai util. Nu a fost o surpriza, motiv pentru care nici nu am acordat o atentie atât de mare cum îsi doreau unii.
Gazeta: Mai aveti ambitii politice? De ce nu v-ati întors în politica?
Alin Tise:</i> Eu nu am ascuns nici un moment cât timp am fost prefect ca provin de la Partidul Democrat. De altfel, problemele oamenilor nu aveau culoare în politica. Atunci când încercam rezolvarea unei probleme, pe oameni nu-i interesa ca provin de la PD sau PNL. A fost hotarârea Guvernului de a depolitiza prefectii, motiv pentru care eu, care provin de la PD, am fost nevoit sa-mi dau demisia. În aceasta situatie au fost toti prefectii din tara, nu doar prefectul din Cluj, la fel si toti subprefectii. Ca atare, orice prefect si subprefect din tara provenea de la vreun partid sau altul. Asa încât, niciodata pe parcursul perioadei în care am fost prefect, n-am ascuns ca provin de la PD, pentru ca din punctul meu de vedere ma mândream cu acest lucru. Dar va asigur ca în activitatea pe care am desfasurat-o, n-am interferat niciodata factorul politic cu factorul social-administrativ. În ceea ce priveste planurile de viitor, deocamdata nu m-am reînscris în nici un partid si daca o voi face, evident ca o voi face în PD. În acest moment responsabilitatile pe care le am au fost prioritare si doresc sa ma axez în mod deosebit pe partea de management si sa-mi aloc tot timpul pentru acest lucru. Este posibil ca pe viitor sa ma reînscriu în PD, însa în acest moment n-am luat nici o decizie.
Gazeta: Întrucât la anul se vor desfasura alegerile locale, intentionati sa candidati pentru o functie politica?
Alin Tise:</i> Am mai fost întrebat cu privire la acest aspect. La fel de sincer va spun, din punctul meu de vedere, este prematur sa discut aceste aspecte, încât nici macar nu m-am reîntors în politica. Probabil ca voi decide la momentul potrivit, acele decizii. Asa încât, atât din punctul meu de vedere cât si din punctul de vedere al functiei, as dori sa candidez astfel încat lucrurile sa fie compatibile.
Interviu realizat<br>de Timea Moldovan