Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan se află în fruntea comunităţii de 11 ani şi este spre finalul celui de-al treilea mandat. Acum se pregăteşte pentru „lupta” de anul viitor pentru a-l câştiga pe cel de-al patrulea.
Ce a realizat până acum Alexandru Năşcan puteţi citi în interviul acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa.

Gazeta de Bistriţa: Domnule primar, sunteţi deja la al treilea mandat în fruntea administraţiei din comuna Rodna. Privind puţin în urmă, care dintre cele trei mandate, incluzându-l şi pe acesta, credeţi că este cel mai fructuos dintre ele?

Alexandru Năşcan: Toate au fost fructuoase, toate au avut importanţa şi semnificaţia sa. În fiecare mandat mi-am propus ceva şi am realizat, dar cele mai mari satisfacţii mi le-a adus ultimul mandat, în care am reuşit să investim bani serioşi în infrastructură, respectiv în lucrări care au schimbat confortul şi viaţa de zi cu zi a rodnenilor, pentru că nu e la îndemâna oricui să asfalteze circa 70% din străzile din comună, să aibă canalizare şi apă curentă, salubrizare, iluminat public, etc. Acest ultim mandat este de anvergură şi cu un impact serios asupra populaţiei. De asemenea, s-a dat în funcţiune o piaţă agroalimentară modernă cu tot ce este nevoie. Ştiţi că Rodna este ca o placă turnantă pentru celelalte localităţi. Din 2000 încoace, în Rodna s-au făcut investiţii de 43.800.000 de lei, din care 36.800.000 provin din fonduri europene şi guvernamentale, iar şapte milioane sunt de la bugetul local, ceea ce înseamnă investiţii de circa un milion de euro pe an. Nu este de ici de colo, însemnă muncă, drumuri şi nopţi nedormite, renunţări, dezamăgiri, curaj şi poate un dram de nebunie.

Gazeta de Bistriţa: Satisfacţia este mare având în vedere că România a trecut printr-o perioadă de criză?

Alexandru Năşcan: Luat aşa, mulţi m-au întrebat de ce în 2009, 2010 sau acum în 2011 Rodna mereu investeşte şi mereu e în şantier. Pentru că tot ceea ce se face a fost pregătit cu mult timp înainte. Noi venim cu asfaltările şi cu infrastructura de circa 9 ani şi indiferent de guvernare proiectele se derulează. De exemplu ce am făcut anul trecut reflectă munca din 2006 – 2007. În 2008 am semnat finanţarea şi nu era PDL la guvernare, dar am obţinut punctajul necesar. Nu am reuşit să începem lucrările în 2009, pentru că au fost de urmat nişte proceduri de achiziţie extrem de greoaie şi cu contestaţii şi am reuşit să începem doar în 2010. Într-adevăr, multă lume spune că dacă sunt de la PDL am reuşit să am bani. Nu este adevărat! Trebuie să îţi pregăteşti din timp tot ceea ce gândeşti că trebuie făcut. Pentru anii care vin, dacă dă Dumnezeu să fim sănătoşi şi dacă voi fi ales din nou primar, deja am trei proiecte mari care se vor derula în această perioadă, dar eu muncesc la ele de doi ani. Pentru „Parcul Naţional Munţii Rodnei” am Centru internaţional de vizitare a parcului. Practic proiectul se numeşte „Management participativ şi integrat al rezervaţiei şi biosferei Munţii Rodnei – Parcul Naţional Sit Natura 2000”, şi aici vine o construcţie extraordinară de 3,6 milioane de euro. Pe urmă avem o Asociaţie de dezvoltare intercomunitară Rodna – Maieru, prin care avem partea de 30% din asfaltări a drumurilor comunale, apă – canal, eficientizarea iluminatului public şi dotarea Căminului cultural cu tot ce trebuie. Un alt proiect este „Grupul de acţiune locală”, unde comuna este prinsă. Aici avem alte lucrări de infrastructură. Deci ca să poţi să lucrezi în 2012 şi în anii care urmează trebuie să te pregăteşti din timp. Aşa am reuşit ca în fiecare mandat să facem ceva deosebit în Rodna – digurile de pe Someş, Centrul medical, Centrul de afaceri, sala de sport, şcoală piaţă, canalizare, apă, etc. Acum refacem din temelii centrul Rodnei, unde va apărea un parc foarte frumos cum doar în Elveţia sau Austria se mai poate vedea. De asemenea, va fi şi un teren de sport cu gazon sintetic, cu nocturnă, cu grup sanitar şi vestiare.

Gazeta de Bistriţa: Să înţelegem că indiferent de culoarea politică a celor care s-au aflat de-a lungul anilor la guvernare nu v-aţi simţit defavorizat?

Alexandru Năşcan: Nu, nu m-am simţit aşa, pentru că totuşi dacă te prezinţi cu proiecte bune şi vrei să faci ceva nimeni nu te dă deoparte. Într-adevăr nu este acelaşi lucru când ai pe cineva de partea ta, trebuie să recunosc. Noi îl avem pe domnul Ioan Oltean ca şi deputat din partea colegiului nostru, şi orice problemă pe care am întâmpinat-o a fost depăşită. Dumnealui a fost întotdeauna foarte aproape de noi. Nu trebuie să uităm că în România birocraţia este stufoasă şi uneori este nevoie de o intervenţie, pentru că altfel stai în loc. Acolo unde legea permite, niciodată nu am cerut intervenţia niciunui deputat. Sincer, nu m-am sfiit să îl sun chiar şi pe domnul Radu Moldovan (n. r. – deputat PSD), dacă am vreo problemă. Chiar şi la domnul Ovidiu Creţu, pe vremea când era senator am apelat. Noi nu cerem însă nimic în plus, ci să fie respectată legea. Rodna s-a dezvoltat în 11 ani şi când am fost la putere , dar şi în opoziţie. Spre exemplu, în 2007 nu am luat niciun leu când s-a făcut repartizarea, dar nu m-am supărat şi mi-am făcut treaba. În 2008, la fel. Eu înţeleg jocurile astea politice, deşi nu mi se pare corect, pentru că fiecare dintre colegii mei primari are priorităţi, are un program, oamenii au avut încredere când a fost ales. Nu e mai puţin adevărat că trebuie să te şi străduieşti ca primar şi mereu trebuie să te perfecţionezi. În plus, la noi în consiliul local atunci când am intrat în şedinţă noi nu mai avem partide. Aşa am început din 2000 şi aşa este şi acum. Niciunul dintre consilierii locali nu mai aparţine unui partid, acolo discutăm ceea ce trebuie, ceea ce trebuie să facem pentru comună. Acolo sunt discuţii constructive.

Gazeta de Bistriţa: Care este proiectul pe care aţi reuşit să îl duceţi la bun sfârşit şi v-a adus cele mai mari satisfacţii din punctul de vedere al funcţiei pe care o deţineţi?

Alexandru Năşcan: Este proiectul de care v-am spus că l-am terminat în anul 2000 şi acum derulăm plăţile, este un proiect integrat de infrastructură locală legat de asfaltarea drumurilor, extinderea reţelelor de apă şi de canalizare şi o piaţă agroalimentară. Valoarea acestui proiect ajunge la o sută de miliarde de lei vechi şi este finalizat în proporţie de 70%.

Gazeta de Bistriţa: Rodna a primit undă verde şi pentru realizarea unui teren de sport cu gazon sintetic. Despre ce este vorba mai exact?

Alexandru Năşcan: Este un proiect făcut în mare parte din banii. Avem 60.000 de lei contribuţie guvernamentală, iar 240.000 de lei sunt din bugetul propriu. Terenul se află în curtea şcolii, care şi ea va fi modernizată în întregime. De asemenea, vor fi modernizate şi intrările în şcoală care a fost construită în anul 1903. Lucrările se află într-un stadiu avansat şi sperăm ca spre sfârşitul lunii iunie să fie finalizat.

Gazeta de Bistriţa: În această perioadă se pune un foarte mare accent pe dezvoltarea turismului. Cu ce atrage comuna Rodna turiştii, care sunt punctele de atracţie ?

Alexandru Năşcan: În primul rând am pus bazele: infrastructura, iluminatul public, salubrizare, astea sunt obligatorii. Apoi, pentru cei care ne vizitează avem multe obiective atractive, de la ruinele cetăţii Rodna care datează din 1235, avem ruinele Bisericii dominicane, avem Muzeul rodnean, apoi fosta închisoare a Rodnei pe care acum o reabilităm, busturile lui Florian Porcius, o bibliotecă modernă. Avem ce să arătăm. Sigur mai trebuie făcute drumurile spre Valea Vinului, care este o zonă superbă.

Gazeta de Bistriţa: Există investitori la Rodna? Care este profilul afacerilor derulate în comuna dvs.?

Alexandru Năşcan: Investitori mari nu avem la Rodna, spre regretul meu. Cine vine trebuie să valorifice ceea ce există, iar la noi este pădure. Sunt firme de profil, dar mai mici, care au până în 15 angajaţi. Noi încercăm să valorificăm apele minerale, în special cele din zona Coşnei, toate acele izvoare minerale sunt ale noastre. Încercăm să facem un parteneriat în acest sens.

Gazeta de Bistriţa: Cât de tare a afectat dispariţiei industriei miniere din Rodna?

Alexandru Năşcan: Extraordinar de mult. Intrau doar 10 – 15 miliarde de lei (n. r. – lei vechi) la buget numai din salarii. Asta pe orizontală. Nu mai vorbim de comercializarea bunurilor de consum.

Gazeta de Bistriţa: Aveţi probleme cu păşunile şi pădurile care sunt pe raza Parcului Naţional?

Alexandru Năşcan: Da, în sensul că noi avem 1.235 de hectare în Parcul Naţional, plătim pază, dar nimeni nu ne dă nimic şi nici nu putem beneficia de ele. Înţeleg că este rezervaţie, dar nu înţeleg de ce nu suntem despăgubiţi dacă nu le putem folosi acele păşuni şi păduri. Noi am adus asta recent chiar şi în atenţia primului ministru. Asta, în principal, e lupta mea şi a primarului Moniţa de la Romuli. Până acum am pierdut circa 10 miliarde de lei vechi, cam două miliarde pe an.

Gazeta de Bistriţa: Ce vă doriţi pentru viitor?

Alexandru Năşcan: Eu nu sunt un om uşor de învins. Sper să reuşesc să finalizez proiecte de bună calitate.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.