Democrat-liberalul Florin Urîte, lider la avere în Legislativul judeţean
De departe, cel mai bogat consilier judeţean este democrat-liberalul Florin Urâte, el provenind din mediul de afaceri bistriţean. La polul opus se află secretarul executiv al PP-DD BN, Ramona Bugnar, a cărei declaraţie de avere este aproape albă.
Declaraţiile de avere ale consilierilor judeţeni bistriţeni au fost făcute publice pe site-ul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Gazeta de Bistriţa vă prezintă averile cele mai consistente ale aleşilor judeţeni, conform documentelor completate de aceştia. Trebuie să menţionăm că majoritatea consilierilor judeţeni şi-au completat declaraţiile de avere şi interese cu o zi sau două înainte de data de 15 iunie, termenul limită prevăzut de lege.
Urîte îşi surclasează colegii la avere
Florin Urîte, consilier democrat-liberal, deţine în proprietate 1.500 m.p. teren arabil şi livadă în Năsăud, 3.700 m.p. teren arabil la Izvoarele în judeţul Constanţa şi 2.450 m.p. fânaţe pe Valea Ghinzii în Bistriţa şi Colibiţa. Democrat-liberalul stă foarte bine şi în ceea ce priveşte clădirile. Potrivit declaraţiei sale de avere, Urîte este proprietarul unei case de 360 m.p. şi al unui spaţiu comercial de 150 m.p., în Năsăud, un apartament de 119 m.p. în Bistriţa şi două case de vacanţă, una de 250 m.p. la Colibiţa, iar alta de 60 m.p. la Izvoarele în judeţul Constanţa. De asemenea, el mai deţine un autoturism, marca Mitsubishi, o remorcă şi o barcă cu motor, dar şi obiecte de artă şi bijuterii în valoare de aproximativ 50.000 de euro.
Pe lângă toate acestea, consilierul judeţean are economii de aproximativ 170.000 de lei, acţiuni la IFB Invest de circa 50.000 lei şi o poliţă de asigurare de 5.000 lei. Totodată, el a mai acordat un împrumut unei societăţi comerciale, la care de altfel este asociat unic şi administrator – SC Market Business Solution SRL, în valoare de 30.000 lei, dar şi unor persoane fizice, în cuantum de aproximativ 250.000 lei.
În anul fiscal 2012, Florin Urîte a încasat venituri salariale în valoare de 74.819 lei, în calitate de angajat al SC RCB Electro 97 SA, 2.162 lei în calitate de administrator al SC Market Business Solution SRL, 2.461 lei din închirierea unui spaţiu comercial, 1010 lei dividende de la Bursa de Valori Bucureşti, plus încă 4.186 lei – îndemnizaţia de consilier judeţean. Soţia lui Florin Urîte a completat bugetul familiei cu încă 15.000 lei, ea fiind angajata unui birou notarial.
Colecţionar de carte veche şi ediţii rare
Moldovan Andrei, un alt consilier judeţean democrat-liberal, care nu este la primul său mandat în Legislativul judeţean, se prezintă şi el foarte bine din punct de vedere al averii. Potrivit declaraţiei de avere, acesta deţine în comuna Chiuza un hectar de teren agricol, 0,60 ha teren forestier şi 0,10 ha teren intravilan, dar şi o casă de vacanţă, iar la Beclean un apartament. De asemenea, consilierul judeţean menţionează că are un autoturism, marca Opel Astra, dar şi o bibliotecă ce conţine volume de cărţi vechi, ediţii rare, colecţii de publicistică de secol XIX, plus tablouri, care valorează aproximativ 200.000 lei. În plus, Andrei Moldovan dovedeşte că este econom din fire, astfel că depozitul său bancar a crescut de anul trecut, de la 54.000 lei, la 70.000 lei, cât menţionează în ultima sa declaraţie de avere.
Anul trecut, alesul democrat-liberal a încasat 42.814 lei, în calitate de profesor la Colegiul Naţional Petru Rareş din Beclean, 5.332 lei din îndemnizaţia sa de consilier judeţean, plus 3.120 lei din colaborări cu instituţii culturale şi publicaţii în reviste literare. Doamna Moldovan a completat bugetul familiei cu 18.416 lei, din postura de cadru didactic la Şcoala Generală Beclean.
Deţine acţiuni de aproape 400.000 lei
Deşi foarte tânăr, consilierul judeţean democrat-liberal Robert Sighiartău se prezintă foarte bine la capitolul avere. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere şi interese, alesul judeţean deţine 633 m.p. teren intravilan în Bistriţa şi încă 2.400 m.p. teren extravilan în cartierul Viişoara, dar şi o casă de locuit ce are o suprafaţă de 465 m.p., situată tot în municipiu. Fiind om de afaceri, Robert Sighiartău este titularul unor acţiuni la o serie de societăţi comerciale. Astfel, la SC Mondial Motors SRL deţine acţiuni în valoare de 22.400 lei, la SC Comautosport SRL – acţiuni în valoare de 31.200 lei, la IFN Comautosport Leasing – acţiuni în valoare de 189.000 lei, SC Central Motors SRL – acţiuni în valoare de 130.000 lei, iar la SC GBS Mondial Invest SRL deţine acţiuni în valoare de 100 lei.
Anul trecut, Robert Sighiartău a încasat 15.169 lei din postura sa de director general al SC Mondial Motors SRL, 4.619 lei – îndemnizaţia de consilier judeţean, plus 6.035 lei, în calitate de agent de vânzări la Alianz Ţiriac.
Peste o sută de mii de lei în cont
Consilierul judeţean PDL Vasile Negruşeri, fost manager al judeţului în mandatul lui Liviu Rusu în fruntea CJ BN, stă foarte bine în ceea ce priveşte economiile. Potrivit declaraţiei sale de avere, Negruşeri are nu mai puţin de 132.336 lei în conturi. De asemenea, el are în proprietate 2.500 m.p. teren intravilan, dar şi o casă de locuit de 189 m.p. în cartierul Unirea, un apartament în Bistriţa şi două autoturisme. Anul trecut, alesul democrat-liberal a încasat de la Consiliul Judeţean 30.333 lei, din postura de manager al judeţului (funcţie pe care a ocupat-o până în luna iunie 2012), tot aici fiind inclusă şi îndemnizaţia sa de consilier judeţean. Pe lângă aceşti bani, Negruşeri a mai obţinut 13.126 lei, salariul său de profesor la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa, în timp ce soţia sa a încasat anul trecut 35.827 lei, în calitate de director adjunct executiv la AJOFM BN.
Pugna, venituri de aproape 50.000 lei în 2012
Printre cei care şi-au reînnoit declaraţiile de avere se numără şi Alexandru Pugna vicepreşedintele social-democrat al CJ BN. Potrivit documentului citat, Pugna are un apartament în Bistriţa şi două autoturisme Ford. Vicele CJ BN stă cel mai bine la partea cu economiile, deşi conform menţiunilor din declaraţia de avere nu toţi banii îi aparţin. Astfel, la BRD Bistriţa are depuşi într-un cont 84.150 lei, iar în alte două conturi suma totală depusă este 62.607 lei, despre care precizează că, deşi ca titular (împuternicit) figurează soţia sa, adevăraţii proprietari ai banilor sunt părinţii acesteia. Aceeaşi situaţie este şi în cazul unui cont deschis la Trezoreria Bistriţa, unde cuantumul este de 17.890 lei. Alexandru Pugna a acordat împrumuturi şi în nume personal, nu mai puţin de 45.000 de lei lui Baci Pavel. În acelaşi timp, vicepreşedintele CJ BN are şi datorii, de care de altfel scapă anul acesta – 22.481 lei, sumă împrumutată de la SC Cetelem Bucureşti.
În anul fiscal 2012, Alexandru Pugna a încasat 7.510 lei de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, al cărui angajat a fost până în luna iulie a anului trecut, 29.680 lei în calitate de vicepreşedinte al CJ BN, plus 21.747 lei din „colaborări radio-tv, spectacole, etc.”. Soţia sa, angajata DGFP BN, a încasat anul trecut un salariu de 23.520 lei.
Pe lângă acestea, vicepreşedintele CJ BN precizează că deţine acţiuni la SC Iproeb SA, în valoare de 59.151 lei.
Ulecan stă bine la terenuri şi case
Ulecan Maria, consilier judeţean PSD, stă foarte bine la capitolul bunuri imobiliare. Potrivit declaraţiei sale de avere, acesta deţine 500 m.p. de livadă în Viişoara, 0,50 m.p. teren în Bistriţa, 250 m.p. teren în Colibiţa şi 800 m.p. teren în Galaţii Bistriţeni. Doamna Ulecan însă, nu precizează şi categoriile în care se încadrează ultimele trei suprafeţe de teren – intravilan, extravilan, etc. – aşa cum prevede formularul declaraţiei de avere.
Pe lângă terenuri, Maria Ulecan are în proprietate şi câteva locuinţe: un apartament de 72 m.p. în Bistriţa, o cabană la Colibiţa, de 84 m.p. şi o casă de locuit de 84 m.p. pe care a moştenit-o anul trecut la Galaţii Bistriţei. În municipiul Bistriţa, ea mai deţine un spaţiu comercial de 42 m.p. La acestea se mai adaugă şi un autoturism, marca Chevrolet Kalos.
Conform declaraţiei sale de avere, Maria Ulecan are contractat un credit bancar în valoare de 9.000 de dolari, pentru care trebuie să plătească rate până 2020.
Veniturile băneşti pe care Maria Ulecan le-a încasat anul trecut sunt modeste în comparaţie cu colegii săi din Legislativul judeţean, prezentaţi mai sus, aceasta încasând suma de 5.100 lei din îndemnizaţiile de consilier judeţean, plus încă 5.640 lei, fără să precizeze sursa. La aceşti bani se adaugă pensia pe care a încasat-o soţul său, în cuantum de 9.721 lei.
Mihail Mureşan, venituri de peste 85.000 lei
Consilierul social-democrat Mihail Mureşan a avut anul trecut venituri financiare frumuşele, chiar dacă declaraţia sa de avere nu este una impresionantă. Astfel, în calitate de şef al Ocolului Silvic Someş-Ţibleş Năsăud, Mureşan a încasat un salariu de 54.712 lei, la care se adaugă îndemnizaţia sa de consilier judeţean, în cuantum de 6.902 lei, dar şi salariul obţinut în calitate de preşedinte al Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene, în valoare de 24.000 lei. Soţia sa, asistent medical la Serviciul de Ambulanţă – Substaţia Năsăud -, a încasat anul trecut un salariu de 21.708 lei.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Mihail Mureşan este proprietarul unei suprafeţe de 420 m.p. teren intravilan în comuna Rebrişoara, iar la Figa – Beclean deţine, începând cu 2012, în baza unui contract de concesiune, un teren de 180 m.p., dat şi o cabană de 86 m.p. Totodată, consilierul judeţean are în proprietate două autoturisme, un Volkswagen, fabricat în 2005, şi un Daihatsu Feroza, cu an de fabricaţie 1993.
Averea lui Mereuţă a înflorit cât a fost senator
Consultând declaraţia consilierului judeţean liberal Mircea Mereuţă, constatăm că averea acestuia a cunoscut o oarecare înflorire în perioada în care a fost senator în Parlamentul României. Mai precis vorbim de anul 2006, când Mereuţă a achiziţionat două suprafeţe de teren intravilan, una de 1.084 m.p. şi una de 716 m.p., un teren forestier în suprafaţă de 24.350 m. p., un teren agricol de 2.939 m.p., dar şi o casă de locuit de 180 m.p., toate acestea fiind situate în comuna Prundu Bîrgăului. În aceeaşi comună, consilierul judeţean mai deţine un teren „central” de 144 m.p., pe care l-a cumpărat în 1996.
Medic veterinar de profesie, Mircea Mereuţă a încasat în 2012 un salariu de 14.400 lei şi dividende în valoare de 20.000 lei de la SC Lidaly Prodcom – firmă pe care o administrează şi la care este asociat împreună cu soţia sa -, plus încă 5.421 lei – îndemnizaţia sa de consilier judeţean. Bugetul familiei a fost completat cu suma de 9.600 lei, salariul pe care l-a încasat soţia sa de la Centrul Cultural Bistriţa.
Mircea Mereuţă menţionează în declaraţia sa de interese că deţine 90% din părţile sociale ale SC Lidaly Prodcom SRL, care au o valoare de 180 lei şi 10% din părţile sociale ale SC Mass Time Impex SRL, în valoare de 590 lei.
Casă construită pe teren concesionat de la primărie
Liberalul Samuel Coman, aflat la primul său mandat de consilier judeţean, nu se poate lăuda cu o avere impresionantă. Potrivit documentului postat pe site-ul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Coman deţine doar o casă de locuit de 180 m.p., încă în construcţie, în oraşul Beclean, „pe un teren concesionat de la Primăria Beclean”.
Veniturile sale financiare obţinute anul trecut sunt compuse din salariile de profesor încasate de la Grupul Şcolar Agricol Bistriţa – 10.000 lei – şi de la Colegiul Naţional George Coşbuc din Năsăud – 2.400 lei. La acestea se adaugă 9.600 lei, salariul încasat din postura de consilier parlamentar al lui Ioan Ţintean, cât timp acesta a fost deputat, dar şi îndemnizaţia sa de consilier judeţean, în cuantum de 5.439 lei. Soţia lui Samuel Coman a încasat în 2012 suma de 9.400 lei, îndemnizaţia pentru creşterea copilului.
Trăieşte din îndemnizaţia de consilier judeţean
Declaraţia de avere a Ramonei Bugnar, diva blondă din Legislativul judeţean, este aproape albă. Aflată la primul mandat de consilier judeţean, PP-DD-ista nu are în proprietate case sau terenuri, dar nici alte obiecte de valoare, în afara unui autoturism, marca Volkswagen New Beetle, fabricat în 2000.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Ramona Bugnar nu a avut alte venituri financiare, în 2012, în afara îndemnizaţiei sale de consilier judeţean, în cuantum de 5.888 lei.
Liana Mureşan