Peste 100 de companii din Bistrița-Năsăud care activează în domeniul HoReCa au primit ajutoare de stat. Printre ele se numără și unele care de ani buni abia se mențin pe linia de plutire. De asemenea, printre ele se numără și firmele unui fost primar și a unui consilier local.

Statul s-a hotărât să sprijine firmele din țară care activează în zona HoReCa, prin intermediul unor ajutoare, stabilite în funcție de mai multe criterii, printre care cifra de afaceri, dar și obligativitatea de a menține business-ul cel puțin 5 ani.

Peste 100 de firme din județ, persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale s-au încadrat și au primit sume cuprinse între câteva mii de lei (în special PFA-urile și întreprinderile individuale) și câteva milioane de lei.

Pe cea mai mare sumă a pus mâna Ruefa Escape Travel SRL, o agenție de turism, parte din grupul Filadelfia deja de mai mulți ani. Filadelfia, de altfel, a primit ajutoare de stat prin trei firme.

Ruefa Escape Travel SRL a primit aproape 3 milioane de lei de la stat. În 2020, Ruefa Escape Travel raporta o cifră de afaceri de jumătate de milion de lei și pierderi de peste 100.000 de lei. Este prima dată în ultimii 5 ani când agenția de turism a raportat pierderi și a avut o cifră de afaceri așa mică.

Pandemia a lovit în profitul agențiilor de turism și a sălilor de nunți

Pe locul al doilea se află Aurora SZ SRL, care administrează cele mai căutate săli de evenimente  din oraș: Giulia 1 și 2, Pico Verde sau Villa Franca. SRL-ul a primit un ajutor financiar de 1,7 milioane de lei. În 2020, Aurora SZ SRL raporta o cifră de afaceri de doar 300.000 de lei și pierderi de peste un milion și jumătate de lei. Asta în condițiile în care în 2019, SRL-ul raporta o cifră de afaceri de 12,5 milioane de lei și profit de aproape 5 milioane de lei.

Pe locul al treilea se află Flumen Viaggi International, care a primit 904.663 de lei. SRL-ul a fost fondat tocmai de fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Dorin Popescu. Ulterior a fost preluat de fiul său Vlad și se soția sa. Soția lui Dorin Popescu încă mai deține jumătate din acțiuni la această firmă.

SRL-ul, care funcționează mai mult în București, oferă vacanțe pe vase de croazieră și a avut până să vină pandemia cifre de afaceri mai mult decât confortabile

În 2020, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de doar 816.514 lei și pierderi de 182.151 de lei. Asta în condițiile în care în 2019, cifra de afaceri trecea de 5 milioane de lei, iar profitul ajungea la 71.749 de lei. 2018 a fost și mai bun, cifra de afaceri trecând de 6,2 milioane de lei, iar profitul apropiindu-se se 200.000 de lei.

Hotel Diana, salvat de ajutorul de stat

Printre unitățile de cazare care au pus mâna pe fonduri de la stat se numără și unele care abia se mențineau pe linia de plutire înainte de pandemie. Astfel, Hotel Diana a primit de la stat 105.000 de lei.

2021 a venit și cu un premiu pentru Diana MDI International și de la Primăria Bistrița. Asta după ce, la finalul anului trecut, Diana MDI International SRL a acționat în judecată Primăria Bistrița, dar și Direcția de Sănătate Publică, cerând să se achite facturi pentru servicii de cazare.

Era vorba practic de cazarea persoanelor care veneau din străinătate și erau carantinate la hoteluri. Suma ce trebuia achitată de Primăria Bistrița și Direcția de Sănătate Publică a ajuns la 61.000 de lei.

La exact un an de la deschiderea acțiunii în instanță, mai exact la finalul lunii trecute, Judecătoria Bistrița, care a judecat cauza, a  venit și cu o soluție și dă dreptate celor de la Diana MDI International.

Instanța a stabilit că cea care trebuie să plătească această sumă este Primăria Bistrița. Decizia nu este încă definitivă și poate fi contestată de ambele părți. Acest lucru încă nu s-a întâmplat.

A cerut scutiri de taxe de la Primăria Bistrița, în timp ce se judeca cu instituția

În timp ce se judeca cu Primăria Bistrița, unitatea de cazare plusa și cerea de la instituție și scutiri de taxe.

Printr-o adresă trimisă la data de 6 octombrie, reprezentanții Hotelului Diana au cerut Primăriei Bistrița reducerea impozitului anual pe clădiri cu 40%. Unitatea de cazare miza pe restricțiile datorate pandemiei de Coronavirus care i-au închis ușile. Administratorul hotelului susține că unitatea de cazare ar fi fost închisă nu mai puțin de jumătate de an, până la mijlocul lui 2021.

„Prin prezenta vă informăm că unitatea noastră «Hotel Diana» a fost închisă în perioada 19.12.2020-01.06.2021 datorită restricțiilor cu pandemia de Coronavirus în situația de alertă sau situația de urgență, perioadă în care grupurile turistice și mesele comune au fost anulate, iar personalul a fost în șomaj tehnic. Având în vedere cele mai sus arătate, vă rugăm să ne sprijiniți în reducerea impozitului anual cu 40% din impozitul pe clădiri”, se arată în adresa trimisă de Hotel Diana Primăriei Bistrița.

Cu datorii care trec de 3 milioane de lei, Diana MDI International a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei și un profit net de 552.903 lei. Culmea, ani buni, o bancă s-a chinuit să vândă Hotel Diana pentru a-și recupera datoriile. În 2015, BCR cerea pentru unitatea de cazare 10,5 milioane de lei.

Ajutorul de stat a ajuns și la un fost primar și un consilier local

Dorin Popescu nu este singurul om de administrație care a avut tangență cu aceste fonduri, prin intermediul firmei soției și fiului.

Și consilierul local Dan Dumitru Ciobănică a primit bani de la stat. Acesta deține Old House SRL, pe care funcționează restaurantul Casa cu bere. Dan Dumitru Ciobănică a încasat de la stat 119.400 de lei. Pentru anul 2020, Ciobănică a raportat o cifră de afaceri de 282.129 de lei și pierderi de 127.803 de lei. Anul trecut, SRL-ul a avut cei mai puțini angajați din istorie: 2.

În 2019, Ciobănică a raportat o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei și profit de 76.000 de lei, iar în 2018, cifra de afaceri era la același nivel, 1,3 milioane de lei, iar profitul abia ajungea la 14.000 de lei. Cu toate acestea, firma lui ciobănică avea 10-12 angajați.

Și firma fostului primar Traian Ogâgău, Tonight SRL a primit bani de la stat. Ogâgău a primit pentru restaurantul de lângă poșta veche 338.483 de lei. Anul trecut, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei. Spre deosebire de alte business-uri din zona HoReCa, acesta încă era pe plus.

Profitul raportat era de 104.767 de lei. În 2019 lucrurile au stat mult mai bine. Cifra de afaceri raportată ajungea la 3,3 milioane de lei, iar profitul la 288.749 de lei. În 2018, cifra de afaceri raportată abia se apropia de 3 milioane de lei, iar profitul ajungea la 134.133 de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.