Circul din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) a depăşit orice limită de bun simţ, mai ales acum în prag de sărbători. Ironiile consilierilor judeţeni la adresa preşedintelui CJ BN au curs râuri-râuri la ultima şedinţă ordinară, acesta nelăsându-se nici el mai prejos.
La ultima şedinţă ordinară, veşnicii rivali – Dorin Popescu (PNL), Ioan Deneş (PNL) şi Daniel Suciu (PSD) versus Liviu Rusu (PDL) – s-au „colindat” reciproc, în spiritul tradiţiilor din CJ BN.

Consilierii judeţeni au dovedit încă o dată că sunt prea puţin interesaţi de soarta concetăţenilor lor. Unii, plictisiţi şi fără vlagă, aşteptând ca şedinţa să se termine înainte de a fi început, au asistat, majoritatea fără voia lor, la un nou circ între patru colegi, aceiaşi dintotdeauna, veşnic puşi pe harţă.
De un singur lucru nu au ţinut cont aleşii din Legislativul judeţean: ei au fost aleşi de electorat nu pentru a-şi arăta potenţele într-ale ironiilor, nu pentru a se „gratula” reciproc de fiecare dată când se întâlnesc, uitând că disputele politice au şi ele o limită, dar nici ca să doarmă şi să se limiteze în a ridica precum roboţii mâna pentru vot, făcând mai mult figuraţie, ci au fost aleşi să lucreze în slujba celor care le-au dat votul.
Ultima şedinţă a CJ BN i-ar face invidioşi de-a dreptul pe aleşii neamului din Parlamentul ţării. Sămânţa de scandal de această dată a fost primul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei, prin care consilierii judeţeni luau act de încetarea mandatului de consilier, în urma decesului, al lui Anton Vlad. Apoi circul a continuat pe marginea rectificării de buget.

Degradant pentru poziţia lor

Ca de obicei, cel care a dat tonul a fost consilierul judeţean liberal Dorin Popescu, care s-a arătat nemulţumit de faptul că pe ordinea de zi nu s-a aflat un proiect de hotărâre care viza validarea liberalului Dan Costin în funcţia de consilier judeţean, rămasă vacantă după decesul lui Anton Vlad. De la această idee, Popescu a sărit la o alta, care nu avea nicio legătură cu validarea lui Costin – spaţiul în care consilierii judeţeni îşi desfăşoară activitatea din comisii.
„Domnule preşedinte, totuşi dacă s-a întâmplat nenorocirea care s-a întâmplat cu colegul nostru Anton Vlad, hotărârea dumneavoastră de a declara locul vacant pe listele PNL, nu era firesc şi normal să fie însoţită şi de un proiect de hotărâre prin care să fie validat următorul de pe lista PNL? Cu atât mai mult cu cât există un precedent cu regretatul nostru coleg Ioan Sighiartău, în aceeaşi şedinţă s-a constatat încetarea mandatului, vacantarea postului şi validarea următorului de pe listă. De ce aplicaţi dubla măsură, domnul preşedinte, şi nu respectaţi nişte cutume cât de cât legale, ca să spun aşa, mai mult o chestie de moralitate aici. Aveţi o majoritate încă destul de confortabilă. Nu ştiu, aveţi emoţii pentru proiecte de hotărâre? Noi ne facem datoria în comisii, chiar dacă trec la punctul doi al reproşurilor. Eu consider absolut sfidător şi lipsit de respect ceea ce faceţi dumneavoastră pentru noi în comisii. Ne îngrămădiţi comisiile într-un birou meschin, unde l-aţi mutat forţat pe domnul secretar Redl. Stăm acolo claie pe grămadă, unii în picioare, alţii stau pe la uşi… Aveţi două, trei etaje la dispoziţie. Nu aţi fost în stare într-un mandat să faceţi o sală în care să se desfăşoare comisiile civilizat. Stăm acolo şi ne călcăm pe picioare într-un mod absolut degradant pentru poziţia noastră, şi în primul rând pentru a dumneavoastră. Ne-aţi promis, a nu ştiu câta oară, ţin mite că acolo în celebrul apartament (n. r. – fostul birou al secretarului CJ BN a fost transformat în grup sanitar unde nu au acces angajaţii instituţiei), care a iscat atâtea discuţii, veţi amenaja pentru consilieri să se simtă bine… Acuma, eu ştiu că vă simţiţi dumneavoastră bine acolo, nu ştiu ce faceţi, ce sporturi practicaţi, dar ar fi cazul ca şi pentru noi să aveţi un pic de respect şi măcar pentru comisii, cu toate că faceţi şedinţele din haşti în paşti, când vă vine cheful. Măcar atunci când avem şedinţe de comisie să avem o sală unde să putem sta jos toţi”, a spus Dorin Popescu.
Preşedintele CJ BN, Liviu Rusu, nu s-a răbdat să nu răspundă, ca de obicei, cu aceeaşi monedă şi în acelaşi ton.
„Să-ţi dau o replică… Să nu-ţi dau… Nu ştiu dacă meritaţi să vă vorbesc la forma de politeţe. Pentru cât sunteţi de negru în cerul gurii şi cât venin scoateţi pe limba bifurcată… Dumneavoastră vorbiţi de moralitate! Păi tot ce faceţi aici şi la televiziunile pe care le închiriaţi cu ziua nu vă arată decât calitatea imorală pe care o aveţi. Mai mult, ştiţi foarte bine câte voturi aţi luat dumneavoastră ca persoană şi ca membru de partid. Nu vă mai străduiţi, că tot la valoarea aia rămâneţi! Vă doresc să fiţi tot aşa, fiindcă nu vă faceţi decât deservicii şi din bufon nu o să ajungeţi decât circar”, a replicat Liviu Rusu.

Trotuarul, bată-l vina

Dialogul nu s-a oprit aici, din contră, a continuat în aceeaşi notă.
„Domnule preşedinte, eu nu v-am jignit, nu v-am făcut circar. Singura constatare pe care am făcut-o s-au referit la comisii. Şi legat de vechea dumneavoastră meteahnă, cu voturile, domnule preşedinte, nu ştiu dacă eu am făcut trotuarul la dumneavoastră în faţa casei, cum aţi făcut dumneavoastră în faţa casei mele de atâtea ori ca să mă convingeţi să fiu în alianţă cu dumneavoastră, am şi martori care v-au văzut. Aţi făcut trotuarul casei mele de nu ştiu câte ori, v-am primit la mine acasă ca şi foşti prieteni, am discutat…”, a spus Dorin Popescu.
„Cel care face trotuarul eşti dumneata şi nu eu! Eu am venit la invitaţia dumitale şi nu ca să îţi fac curte. Nu pot face curte unuia ca dumneata şi calităţile dumneavoastră de… vă definesc. Eu nu am trecut de la un partid la altul, dumneavoastră aţi trecut şi nu mai vorbiţi dumneavoastră de moralitate, fiindcă dintre toţi cei care fac politică sunteţi cel mai imoral”, a replicat Liviu Rusu, care în „secunda doi” a dat cuvântul unui consilierului judeţean, Ioan Deneş.

D’ale teatrului

Numai că liberalul Deneş nu l-a menajat nici el pe Liviu Rusu, aruncând-i săgeţi, la început ceva mai cu perdea.
„Domnule preşedinte, dumneavoastră veniţi şi ne acuzaţi pe noi opoziţia că, creăm anumite stări tensionale în plenul Consiliului Judeţean şi nu suntem deloc constructivi în majoritatea situaţiilor. Astăzi aveţi o mostră, prin care dumneavoastră, dacă v-aţi fi comportat ca un om politic adevărat, puteaţi să evitaţi această stare tensională de sfârşit de an, mai ales pentru faptul că nu a existat încă în mandatul dumneavoastră, 2008 – 2012, un precedent prin care un fost coleg de-al nostru să nu mai fie consilier judeţean şi automat în şedinţa în care am constatat încetarea mandatului respectivului fost coleg, am validat un alt consilier. Oare, dom’ preşedinte, în contextul în care dumneavoastră oricum mai aveaţi o majoritate, e adevărat nu foarte consistentă alături de dumneavoastră, de 16 la 15, nu a fost de ajuns că aţi beneficiat de voturile a trei consilieri (n. r. – Luca Peter, Anton Vlad, Mihai Bumbu), voturi care erau ale PNL? Puteaţi astăzi să faceţi un gest, conform legii, prin care să validaţi un consilier judeţean din partea PNL, în locul regretatului consilier Anton Vlad”, a spus Deneş.
„Eu spun să vă uitaţi în lege şi acolo spune că în prima şedinţă ordinară se ia act de încetarea mandatului unui consilier. Dar astea nu sunt lucruri pe care dumneavoastră să trebuiască să le ştiţi. Sigur că, în prima şedinţă următoare o să validăm consilierul care vă reprezintă. Trebuie să vă răspundeţi chiar dumneavoastră de ce v-au părăsit cei trei consilieri şi apoi să insinuaţi, să atacaţi, şi să folosiţi cuvinte pentru care înroşeşte şi textul limbii române. Nicio problemă, nu voi fi mişcat de ceea ce spuneţi, fiindcă nu arătaţi decât ceea ce aveţi în viscere şi practicile pe care le aveţi de consilieri şi oricum nu ştiţi să faceţi politică. (…) Un duel verbal între noi, indiferent de nuanţă, nu vă aduce niciun serviciu. Nu mai faceţi repetiţii în faţa oglinzii! (…) Sunt nişte expresii pe care nu le folosesc nici cei care prind câini, hingherii”, a răspuns Liviu Rusu.

Suciu, pus la colţ pe motiv de vârstă

Preşedintele CJ BN nu a scăpat de biciuirile verbale nici în cuvântarea consilierului social-democrat Daniel Suciu, care l-a acuzat şi pe Liviu Rusu, dar şi pe secretarul judeţului, Iosif Redl, că încalcă legea, în ceea ce priveşte validarea unui nou consilier în locul lui Anton Vlad.
„Credeam că şedinţa de astăzi va debuta altfel. Se pare că m-am înşelat din nou. Domnule preşedinte, nu trebuie să ne aduceţi din nou aminte că suntem hingheri, că suntem negri în cerul gurii, că avem limba bifurcată, dar pot să vă spun un lucru de similitudine şi încerc să nu fac de râs DEX-ul limbii române. Am observat că sunteţi extrem de atent la felul cum ne exprimăm. Domnule preşedinte, tot în sala asta, tot între noi, tot cu presă sau fără presă, am avut exact un caz la fel. Dacă data trecută am putut valida, tot pe Legea 393, înlocuitorul domnului Sighiartău, de ce nu putem să facem exact la fel acum acelaşi lucru? Şi dacă vă pot sau nu acuza pe dumneavoastră de acest lucru, în schimb am constatat cu regret că nu mai avem secretar al judeţului. Un secretar care ar trebui să dea viza de legalitate, observ că dă viza de ilegalitate la ce se întâmplă aici. (…) E un moment ruşinos pentru Consiliul Judeţean. Aveaţi majoritate, rămâneaţi 16, chiar dacă e relativă şi această majoritate, dar din punctul nostru de vedere, şi nu o să vă atac personal domnule preşedinte, încălcaţi din nou legea”, a spus Daniel Suciu.
„Nu vă spun nimic, deşi aş putea să o fac. Filosof şi analist poţi să fii când ai o vârstă, dar când eşti prea tânăr nu prea poţi să atenţionezi pe alţii”, a venit replica preşedintelui CJ BN.

Bugetul rectificat negativ, turul judeţului şi turturicile

Un alt punct de pe ordinea de zi care a iscat vii dispute, a fost rectificarea bugetară. Cuiul lui Pepelea a fost faptul că rectificarea bugetară a fost una negativă.
Consilierul Dorin Popescu a anunţat că nu s-a dat aviz favorabil din partea comisiei de urbanism, întrucât este pentru prima dată când are loc o rectificare bugetară pe minus.
„Nu ştiu dacă în istoria noastră normală până la venirea dumneavoastră la putere, se făceau rectificări negative, totdeauna rectificările erau pe plus. (…) Am înţeles că aţi făcut multe economii pe îndemnizaţii, pe care nu ni le-aţi dat, neconvocându-ne la şedinţe. Să vă fie de bine! Dar pe de altă parte, dacă tot tăiaţi de la toţi, aveţi minimum bun simţ să vă tăiaţi şi dumneavoastră din salariul pe care îl luaţi? Sau îl luaţi integral? V-aţi luat toate beneficiile pe care le aveţi în calităţile şi meritele dumneavoastră? Văd că aţi tăiat de la toţi, de la dumneavoastră nu aţi tăiat absolut nimic, mergeţi bine mersi înainte şi cereţi exact, cum se întâmplă la nivel central, sacrificii la toată lumea în afară de cei care cu onor ne conduc. Şi ca să nu terorizăm limba română, vă rog să îmi spuneţi dumneavoastră, că tot sunteţi un mare erudit, cum se cheamă un om care nu se ţine de cuvânt şi care nu face ceea ce promite? Eu am văzut în DEX că i se spune de obicei mincinos. Nu vreau să vă fac mincinos în faţă, dar vreau să vă întreb: de ce de patru şedinţe vă cer să ne puneţi la dispoziţie această situaţie cu premierile şi salariile de merit, dar au trecut vreo patru, cinci luni şi nu am primit niciun document? (…) Să înţeleg că DEX-UL vă defineşte cuvântul respectiv pentru cel care nu se ţine de cuvânt?”, a spus Dorin Popescu.
„Cuvântul respectiv, cred că vă defineşte mai bine pe dumneavoastră decât pe mine”, a venit replica lui Rusu.
Daniel Suciu l-a certat şi el pe preşedintele CJ BN vizavi de rectificarea bugetară negativă. Având în vedere că la guvernare se află partidul din care şi preşedintele CJ BN face parte, plus majoritatea pe care o are în legislativul judeţean, consilierul judeţean social-democrat a ajuns la concluzia că Liviu Rusu are „un minus în activitate”, întrucât nu a reuşit să aducă bani în judeţ.
Drept urmare, Liviu Rusu, supărat că opoziţia din Consiliul Judeţean nu îi recunoaşte meritele, l-a invitat pe alesul social-democrat la un tur al judeţului.
„Dacă nu aveţi maşină, vă pun eu una la dispoziţie să mergeţi să vedeţi. Dar nu vreţi să vedeţi! Ia nu mai văietaţi dumneavoastră bugetul judeţului, pentru că niciodată nu s-au făcut atâtea lucruri câte s-au făcut în acest mandat, încă neîmplinit, fiindcă sunt doar trei ani, dar dumneavoastră nu aţi făcut în 16”, a spus ironic preşedintele CJ BN.
După intervenţia preşedintelui, Ioan Deneş s-a arătat nerăbdător şi el să ia cuvântul, durerea lui principală fiind salariile consilierilor personali ai preşedintelui CJ BN.
„Această rectificare de buget denotă impotenţa actualei guvernări legat de faptul că nu sunt în stare să facă rost de bani, pentru că nu noi, cei din opoziţie, suntem vinovaţi, ci fiindcă dumneavoastră guvernaţi aşa cum guvernaţi. Îmi aduc aminte cum înainte de revoluţie se vorbea de realizările măreţe, iar oamenii mureau de foame. Este o similitudine extraordinară, acele vremuri cu vremurile noastre. Sigur, dumneavoastră aveţi realizări măreţe, dar lumea, peste tot, nu are cu ce trăi de azi pe mâine. (…) Nu am nimic cu consilierii dumneavoastră personali, dar datorită acestor rectificări cu minus, câţi dintre ei aţi prevăzut că îşi pierd funcţiile sau li se diminuează salariul?”, a spus consilierul judeţean liberal.
„Evident că trebuie să fiţi vocali, fiindcă aşa vă cere partidul. Aduceţi-vă aminte câte angajări aţi făcut când aţi avut premierul din formaţiunea dumneavoastră, câte lucrări au rămas neonorate şi apoi vorbiţi de moralitate şi de adevăr, care sunt şi astăzi neplătite. Nu mai daţi lecţii altora, că nu sunteţi nici profesori, nici pedagogi şi nu aveţi nici vocaţie. Daţi drumul doar la turturică, la gargară”, a replicat Liviu Rusu.

Lui Liviu Rusu i s-a urat un ultim Crăciun în fruntea CJ BN

Pe când credea că şedinţa a luat sfârşit, Liviu Rusu s-a grăbit să transmită urările de rigoare colegilor săi consilieri, indiferent de coloratura politică, cu ocazia Sfântului Crăciun. Ei, aş! Daniel Suciu a adus în discuţie problemele sistemului integrat de deşeuri şi a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – tarifele plus colectarea deşeurilor. Numai că el nu s-a oprit aici, ci s-a văzut obligat în a-i răspunde la urări preşedintelui.
„Domnule preşedinte şi stimaţi colegi, vă urez să aveţi un an mult mai liniştit decât l-am avut până acum. Sper că nu mă voi mai simţi ca la şcoală, când voi fi pus la colţ pentru că am vârsta pe care o am şi sper că vom fi trataţi toţi egal. Şi dacă îmi permiteţi o dorinţă personală, chiar dacă o să vă simţiţi prost, sper domnule preşedinte să fie ultimul revelion şi ultimul Crăciun cu această configuraţie politică şi cu dumneavoastră preşedinte la Consiliul Judeţean”, a spus Daniel Suciu.
„Omul arată în exprimarea lui ce are pe dinăuntru. Nu vă faceţi iluzii. N-aveţi nimic în urmă, nu veţi ajunge nici prefect şi nu o să câştigaţi nici alegerile. Nu o să aveţi putere executivă niciodată, o să vă întoarceţi la presă. (…) Nu mai faceţi valuri şi nici populism, că nu dă nimeni nici doi bani”, a spus tăios Liviu Rusu.
Şi ca să fie în armonia Crăciunului, Ioan Deneş l-a trimis pe Rusu la… biserică, şi i-a urat un an… aşa precum puterea le-a hărăzit românilor
„Aşa ca şi un cunoscător al Bibliei, vreau să vă spun că proorocia este un dar, nu ştiam că îl aveţi. Puteţi să mergeţi atunci mai des la biserică. Şi vreau să vă spun în calitate de om politic care sunteţi, să aveţi şi dumneavoastră sărbători fericite şi un an nou fericit, exact aşa cum le-aţi hărăzit de trei ani românilor, aşa să îl aveţi şi dumneavoastră”, a spus Ioan Deneş.
Preşedintele a ţinut să nu rămână dator colegului liberal din Consiliul Judeţean.
„Vă stă bine pe post de Mama Omida, vrăjitoarea din Spermezeu. Se pare că şi-a schimbat domiciliul”, a spus Liviu Rusu.
În ajutorul lui Deneş a sărit Dorin Popescu, care a ţinut să îi aducă aminte preşedintelui CJ BN de o perioadă ceva mai îndepărtată, pe când se afla în fruntea comunităţii din Sângeorz Băi.
„Prezicerile vă aparţin. Dacă proorociţi viitorul domnului Suciu, să ştiţi că vă înşelaţi în totalitate. Vreau să vă urez şi eu ceva pentru anul viitor. În primul rând vă urez să respectaţi legea, să nu uitaţi că aţi fost votat de o parte din conjudeţenii noştri tocmai pentru treaba asta, să nu folosiţi legea administraţiei publice locale ca pe o hârtie igienică când cum aveţi dumneavoastră chef, să încercaţi să faceţi şedinţele lunar, cum vă spune legea, să puneţi pe ordinea de zi şi ceea ce vă propun alţii nu doar ce vă trece dumneavoastră prin cap şi să vă ţineţi de cuvânt. (…) Sper ca pe final de mandat veţi lăsa o impresie bună în ochii celor pe care i-aţi păstorit şi să nu aveţi istoria pe care aţi avut-o la Sângeorz Băi, după ce aţi terminat mandatul de primar”, a spus Dorin Popescu.
„Ar fi fost recomandabil să vorbiţi despre istoria domniei voastre, în calitate de prefect şi de multele lucruri pe care le-aţi realizat în judeţul ăsta şi să nu mai purtaţi grija altora”, a încheiat Liviu Rusu.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.