Fermierii, în grija UE. Începând din acest an, statele membre UE primesc în avans 70 % din valoarea subvenţiilor pentru agricultură. Statul susţine agricultorii care contractează credite
Forme de sprijin pentru „afaceriştii câmpului”
Pachetul financiar pe care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, îl pune la dispoziţia producătorilor agricoli în vederea susţinerii campaniei agricole din această toamnă presupune mai multe forme de sprijin, printre care subvenţionarea motorinei utilizate pentru lucrările mecanice în cuantum de un leu pe litru pentru o cantitate de 39 de litri pentru un hectar. În consecinţă, valoarea sprijinului este de 39 de lei pentru fiecare hectar. Subvenţiile se vor acorda pentru circa 3,1 milioane hectare de culturi care se preconizează a se înfiinţa în toamna anului 2009. O altă formă de sprijin priveşte un avans din subvenţia care se acordă producătorilor agricoli din fonduri comunitare. În conformitate cu Regulamentul nr. 691/2009 al Comisiei Europene, aceasta a aprobat, pentru statele membre, acordarea, începând cu 16 octombrie 2009, a 70 % din sprijinul care i se cuvine pe suprafaţă. „Până acum, noi începeam să acordăm aceste fonduri începând cu luna decembrie”, a declarat Miron Moldovan. Nivelul sprijinului pentru statele membre UE care au moneda naţională alta decât moneda euro, cuantificarea în moneda naţională se face la cursul stabilit de Banca Central Europeană (BCE) în ultima zi lucătoare a lunii septembrie. UE acordă o subvenţie de 115,67 euro la hectar la cursul stabilit de BCE în ultima zi lucrătoare a lunii septembrie. „Nivelul sprijinului l-am calculat la un curs euro de aproximativ 4,2 lei. Cei 115,67 euro au ca sursă de finanţare mai multe fonduri. 71,12 euro pe hectar, aşa-numitul SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă), se finanţează din fondul Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Diferenţa până la cei 115,67 euro, adică 44,55 euro, se finanţează şi din bugetul naţional şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FADR), sunt mai multe surse de finanţare. Începând cu 16 octombrie, noi acordăm 70 % din cei 71,12 euro finanţaţi de FEGA, adică aproximativ 50 de euro pe hectar”, a precizat Miron Moldovan.
Previziunea Ministerului Agriculturii, 4,2 lei pentru un euro
Cursul euro – leu preconizat de Ministerul Agriculturii se traduce într-un avans al subvenţiei de circa 209 lei pe hectar. Avansul, conform regulamentului european, se acordă producătorilor la care s-au făcut verificările în teren, cu alte cuvinte decizia de plată este elaborată. „Interesul nostru este să acordăm cât mai repede avansul, banii există. Este vorba de aproximativ 650 de milioane de lei, bani pe care Ministerul Finanţelor ni-i va aloca sub forma unui împrumut, aşa cum s-a întâmplat şi în 2008. Deci noi prefinanţăm, după care UE ne acordă banii. Uniunea Europeană ne-a dat termen limită de primire a banilor a treia zi lucrătoare din a doua lună de plată, deci interesul nostru este să acordăm avansul cât mai repede pentru a putea recupera banii de la UE cât mai repede, să îi putem recupera până la sfârşitul anului. Noi avem obligaţia să recuperăm de la UE banii până la sfârşitul anului şi să rambursăm împrumutul. Asta înseamnă că, până în 10 octombrie, trebuie să acordăm toate avansurile pentru a putea recupera în acest an banii de la UE”, a menţionat Moldovan.
Credite pentru fermieri, garantate de APIA
În ceea ce priveşte cealaltă parte a ajutorului, Moldovan a explicat faptul că fermierii pot să contracteze credite de la bănci. Garanţia pentru acestea este reprezentată de suma pe care statul o asigură pentru subvenţie. „Pentru cei 44,55 euro, diferenţa până la valoarea totală a subvenţiei, s-a convenit ca băncile să acorde împrumuturi bancare pe baza adeverinţelor emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Producătorii vor cesiona către bănci dreptul pentru cei 44,55 de euro, adică, în momentul în care se virează în conturile producătorilor banii, banca îşi recuperează suma împrumutată. Deci asta înseamnă aproximativ 131 de lei, adică un total de aproximativ 379 de lei pe hectar. Bineînţeles, nu-i ajung aceşti bani pentru înfiinţarea culturii. Este nevoie de aproximativ o mie de lei şi cam 2.000 – 2.300 de lei pentru tot ciclul”, a susţinut Moldovan.
Grant de 30 % pentru credite
Secretarul General al MAPDR a prezentat pentru cititorii Gazetei de Cluj două variante prin care agricultorii pot să funcţioneze la parametri optimi, fără eforturi prea mari. Prima variantă prezentată de Moldovan face referire la contractarea unui credit prin care să îşi acopere cheltuielile necesare înfiinţării unei culturi. „Să presupunem că fermierul solicită un credit de aproximativ 600 de lei pentru un an, pentru a putea să îşi înfiinţeze cultura. Dobânda pentru această sumă îl costă aproximativ 90 de lei. Agricultorii solicită acest credit în baza Legii 150. Această lege permite ca fermierului să i se acorde un grant de 30 % după rambursare pentru aproximativ 80 % din credit. Grantul nu se acordă pentru cheltuilelile legate de munca „vie”. Asta înseamnă că primeşte aproximativ 140 de lei, adică agricultorul are un plus de aproximativ 50 de lei dacă scădem dobânda. Aceşti bani putem să îi adăugăm la sprijin, deoarece sunt asiguraţi tot de către stat”, a explicat Moldovan. A doua variantă aflată la îndemâna producătorilor se referă la contractarea unui credit pentru tot ciclul necesar culturilor agricole. „Mai există şi varianta prin care producătorii să contracteze un credit pentru tot ciclul, adică aproximativ 1.600 de lei. Pentru această variantă, dobânda este aproximativ 240 de lei, iar grantul este de aproximativ 390 de lei. În aceste condiţii, agricultorul câştigă aproximativ 150 de lei pe hectar. Grantul oferit de stat, împreună cu subvenţia primită pe hectar înseamnă circa 525 de lei pe hectar sprijin din partea statului. Dacă raportăm la cheltuielile de toamnă, fermierului îi sunt acoperite aproximativ jumătate din cheltuieli, iar dacă facem acest calcul pentru tot anul, ajungem la concluzia că aproximativ 25 % din cheltuieli sunt acoperite de sprijinul oferit de stat”, a conchis Moldovan.
Până anul acesta, mulţi fermieri au fost defavorizaţi din cauză că subvenţiile erau primite după termenul limită. Anul acesta, la nivelul judeţului Cluj, pierderea „suferită” de agricultori a fost de circa 20 % din cauza cursului leu – euro. Potrivit lui Miron Moldovan, această situaţie nu are niciun fundament legal. „Agricultura este o afacere sprijinită de stat. Într-adevăr, riscurile sunt foarte mari, tocmai de aceea statul oferă sprijin. Această afacere este un rău susţinut. E adevărat că producătorul agricol comentează regulamentul european, dar noi nu putem decât să aplicăm legea”, a declarat Moldovan.
Silvia Boncuţiu
Este o stire buna .Este pacat caci fara subventia aceasta noi agricultorii nu putem produce nimic si aceasta nu din cauza noastra ,sint multi factori care au dus la aceasta situatie dar este vital sa primim subventii si va multumim pentru aceasta.