Home Administrație Agenția pentru Protecția Mediului a spus NU la pârtia de schi de...

Agenția pentru Protecția Mediului a spus NU la pârtia de schi de la Rodna

Primul domeniu schiabil pentru care autoritățile locale au făcut deja pași și s-au apucat să solicite avizele necesare a pornit cu stângul. Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud  a respins avizul de mediu solicitat de Primăria Rodna. Se pare că autoritățile locale nu au atașat la dosar toate documentele solicitate de instituția de mediu.

Autoritățile județene și locale visau la cel puțin cinci pârtii de schi dezvoltate anii aceștia în județ. Majoritatea erau concentrate pe Valea Bârgăului, dar și în apropiere de Parcul Național Munții Rodnei și pe Valea Ilvelor. Cele mai multe proiecte au murit în fașă, ajungând cel mult la un studiu de fezabilitate.

Astfel de ambiții are și Tinu Grapini de la Rodna, care vrea să transforme fosta localitate minieră într-o stațiune turistică de interes național, după ce în toamna anului 2018 a primit titulatura de stațiune de interes local.

Printre proiectele primarului se numără și o pârtie de schi, pentru care a început deja demersurile, în ciuda faptului că nu există finanțare încă. Costurile sale ar trece de 30 de milioane de euro.

Domeniul schiabil ar urma să fie amenajat la cota 1.800 și ar însuma 21 de kilometri de pârtie. Proiectul ar fi prevăzut atât cu telescaun, cât și cu telegondolă.

După cum a afirmat primarul Grapini în nenumărate rânduri, stratul de zăpadă a fost monitorizat cel puțin 4 ani, la fel și temperatura și umiditatea, acestea fiind condiții din studiul de fezabilitate.

Pentru studiul de fezabilitate, Primăria Rodna a lucrat cu o firmă din Polonia, care ar avea în palmares mai multe pârtii de schi din Europa. Pentru telegondola, primarul a luat legătura cu o firmă din Elveția, care s-ar fi deplasat la fața locului pentru a evalua situația.

Domeniul schiabil, care momentan este doar pe hârtie ar urma să fie dedicat atât familiilor și schiului de relaxare, cât și competițiilor. Aceasta ar urma să fie amenajată în zona Valea Vinului. În 2019, Tinu Grapini visa să înceapă lucrările la domeniul schiabil în 2020, în ciuda sumei exorbitante ce trebuie să finanțeze proiectul, care nu a fost identificată încă.

APM a zis pas proiectului, după ce a primit ignore de la Primăria Rodna!

2020, anul în care ar fi trebuit să debuteze lucrările la acest proiect grandios nu a venit cu vești bune. Agenția pentru Protecția Mediului a respins solicitarea de emitere a acordului de mediu. Documentația a fost depusă la APM în a doua parte a lunii octombrie a anului 2018, însă decizia de respingere a venit abia în 10 ianuarie 2020, deci mai bine de un an mai târziu.

Se pare că Agenția pentru Protecția Mediului a solicitat Primăriei Rodna în trei rânduri completări ale documentației din dosarul depus, iar acest lucru nu s-a întâmplat, instituția de mediu respingând astfel solicitarea.

„Respinge solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil Valea Vinului, comuna Rodna”, propus pentru a fi amplasat în localitatea Valea Vinului, comuna Rodna, fond forestier proprietatea publică aparținând comunei Rodna, jud. Bistrița-Năsăud. Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

-prin adresele nr. 11338/5.11.2018, nr.  7946/20.06.2019 și nr. 14384/28.11.2019 s-au solicitat completări la documentația depusă;

-până la data prezentei completările solicitate nu au fost depuse.”, arată în motivarea respingerii cei de la Agenția pentru Protecția Mediului.

Planurile primarului Tinu Grapini nu se opresc aici. Acesta vrea să dezvolte trasee turistice în Parcul Național Munții Rodnei atât pentru bicicliști, cât și pentru ATV-uri.

Momentan, din Valea Vinului, singura localitate din țară situată parțial într-un parc național, pot fi parcurse 4 trasee montane amenajate și omologate. Valentin Grapini vrea să ofere turiștilor și posibilitatea de a profita de băile sulfuroase, unde se tratau soldații Imperiului Austro-Ungar acum câteva sute de ani.

Primarul ar vrea ca într-o galerie minieră să fie amenajat un mic spațiu expozițional dedicat mineritului, cu locuri de cazare și, de ce nu, un restaurant.

Consiliul Județean visează la pârtii prin tot județul

Nu doar Valentin Grapini de la Rodna are planuri mari pentru munții din Bistrița-Năsăud, ci și Consiliul Județean, care visează la mai multe domenii schiabile de ani buni. Momentan, nimic nu s-a materializat.

În primăvara anului trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud adopta, într-o ședință ordinară, trecerea unor terenuri din domeniu public al comunelor Prundu Bârgăului și Bistrița Bârgăului în domeniul public al județului, în vederea realizării unui domeniu schiabil.

Autoritățile județene visau la Colibița pârtii de schi cu instalație de transport pe cablu, instalație de iluminat nocturn, instalație de produs zăpadă artificială, utilaje de bătut zăpada. Pârtia de schi trebuia completată cu o pârtie sau pistă de săniuș, precum și cu infrastructură pentru alte activități recreaționale, precum trambulină, patinoar și parcuri tematice de iarnă.

Terenul alocat pentru acest domeniu schiabil ajungea la 933.242 de metri pătrați. În strategia de dezvoltare a județului pentru următorii 10 ani se vorbește despre acest domeniu schiabil, care ar urma să coste 15 milioane de euro, adică în jur de jumătate din costurile estimate pentru pârtia de schi de la Rodna.

Reprezentanții Consiliului Județean vorbeau în 2015 despre șase pârtii de schi, trei de dificultate medie, două de dificultate redusă și una pentru schiori profesioniști. Acestea urmau să fie dotate cu telegondolă, teleschi și covor rulant.

De asemenea, printre dotări se numără tunuri de zăpadă, mașini de bătut zăpada, indicatoare de semnalizare, panouri de informare, plase și saltele de protecție. La baza domeniului schiabil este prevăzută o zonă de servicii ce cuprinde locuri de parcare, casierie, salvamont, centru de închiriere echipament sportiv, fast-food și grupuri sanitare. Doar studiul de fezabilitate pentru acest proiect costa 35.000 de euro.

Astfel de proiecte aveau în plan și autoritățile din Poiana Ilvei pentru Pasul Rotunda, dar și Sângeorz-Băi, tot pentru Parcul Național Munții Rodnei. De asemenea, strategia de dezvoltare turistică prevedea o pârtie de schi și la Tihuța, care urma să fie completată cu un alpine coaster, roller coaster Dracula, un castel tematic Dracula, zonă de cățărare, sisteme tiroliană pe categorii de vârstă și zonă pentru sărituri și tir cu arcul.

Până una alta, bistrițenii nu prea au multe oportunități când vine vorba despre sporturile de iarnă. Tihuța are deja o pârtie, situată în apropiere de Hotel Castel Dracula, care însă nu este omologată și care nu a mai avut parte de lucrări de amenajare și  reabilitare de prin comunism. Aceasta nu stă bine deloc nici la capitolul siguranță, anii trecuți bifând mai multe accidentări.

Mai rămâne Pârtia Cocoș, deschisă maxim două săptămâni pe sezon și cea de la Alpina Blazna, de care se ocupă un complex turistic.

Andreea Moldovan

1 COMMENT

  1. Interesant… ptr ca acolo ” zapada sta „… nu-i ca la Bistrita . Probabil au sarit de c*r in sus, ca arsi … cei de pe la Brasov, Predeal, Sinaia… etc. ca vor avea concurentza si ca bistritenii s-or putea da cu sania si ” acasa ” , mai ales ” po.pu.li.mea ” … mai … modesta .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version