Omul de afaceri din Satu Mare Dan Vasile își așteaptă falimentul și la compania care funcționează la Negrești Oaș. Asta după ce în primăvara anului 2022, fabrica de la Beclean a intrat în faliment și a fi fost cumpărată de un investitor între timp. Următorul termen de judecată este stabilit după vacanța judecătorească.
La Tribunalul Satu Mare se judecă, încă de la mijlocul anului 2020, un dosar de insolvență, transformat între timp în faliment. Are în centru compania lui Dan Vasile, care funcționează la Negrești Oaș.
Procedura de faliment a fost deschisă la finalul anului 2021, iar instanța încă nu a venit cu o soluție în acest sens. Sunt șanse însă ca în viitorul apropiat falimentul să fie declarat și la SC Dan Steel Group Negrești Oaș SA. Următorul termen de judecată este stabilit pentru toamnă, după vacanța judecătorească.
Printre cei care trebuie să își recupereze diferite sume de la Dan Steel Group Negrești Oaș se numără mai multe bănci: OTP Bank, Unicredit Bank, Garanti Bank, dar și E.ON Energie, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Primăria Negrești Oaș sau Dan Steel Group Beclean, care a intrat între timp în faliment.
Declinul companiilor lui Dan Vasile este surprinzător, mai ales că ani buni, omul de afaceri era prezent în topul celor mai bogați români, cu afacerea sa impresionantă. Ultimul an în care s-a regăsit în top a fost 2018, fiind pe poziția 87 în Top 300 Capital.
Alături de compania de la Negrești Oaș, omul de afaceri a deținut și o fabrică în Beclean, societatea fiind înființată în 1991 și având ca principal obiect de activitate producția de metale feroase, de la cuie, sârmă zincată, sârmă împletită, plasă sudată, care ajungeau atât pe piața internă, cât și în cea externă, în Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia sau Slovacia.
Produsele fabricate de societate au fost destinate în special sectorului construcţiilor şi al agriculturii, precum şi altor ramuri ale industriei, care realizau bunuri de larg consum.
Sora de la Beclean este în faliment din primăvara anului 2022
Dan Steel Grup Negrești Oaș este singura care încă se mai luptă pentru supraviețuire, după ce „sora” de la Beclean a intrat în faliment în primăvara anului 2022.
Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat falimentul producătorului Dan Steel, după doi ani de insolvență. Instanța a respins cererea de amânare formulată de Dan Steel și a respins planul de reorganizare propus de administratorul special al firmei.
„Respinge cererea de amânare formulată de debitoare. Infirmă planul de reorganizare propus de administratorul special al debitoarei Dan Steel Group Beclean SA. (…) Dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei Dan Steel Group Beclean, desemnează lichidator judiciar provizoriu consorțiul format din Casa de Insolvență Transilvania SPRL și Prime Insolv Practice SPRL. Dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare a acesteia. Fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor aferente, după deschiderea procedurii, la data de 21.03.2022. Dispune predarea către lichidator a listei cuprinzând numele și adresele creditorilor, a creanțelor acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii”, se arată în decizia din 2022 a Tribunalului Bistrița-Năsăud.
Odată cu pronunțarea falimentului, producătorul de sârmă a fost nevoit să concedieze 208 persoane din totalul de 253 de angajați. Nemulțumit de decizia instanței, dar și de cum își face treaba lichidatorul, Dan Vasile, omul de afaceri maramureșean care a pus bazele companiei, a contestat măsurile lichidatorului judiciar și a cerut instanței să îi amendeze. Fără rezultat însă.
Datoriile înregistrate de producătorul de sârmă sunt absolut istorice. Acestea ajung la 170 de milioane de lei. Peste 50 de companii și chiar instituții publice s-au înscris la masa credală. Printre cei care trebuie să își recupereze banii de la Dan Steel se numără OMW Petrom, Unicredit Bank SA, Aquabis, OTP Bank România, Garanti Bank, E.On Gaz sau Primăria Orașului Beclean.
Producătorul are de dat doar statului român 12 milioane de lei, sub formă de obligațiuni fiscale, potrivit ultimelor date oferite de site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Suma cea mai mare, de peste 9 milioane de lei este restantă de anii trecuți. Doar penalizarea pentru sumele restante de anii trecuți trece de 800.000 de lei. Doar anul trecut, Dan Steel Grup a mai adunat datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat peste 1,8 milioane de lei. Compania mai are datorii și la bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de peste 700.000 de lei.
În încercarea disperată de a reveni pe linia de plutire, problemele avute de Dan Steel datând din 2019, producătorul a primit o lovitură dură odată cu pandemia de Covid și mai ales odată cu restricțiile impuse de autorități.
În primul an de pandemie, 2020, Dan Steel Group Beclean raporta pierderi de 8 milioane de lei. Asta după ce producătorul a fost nevoit să trimită toți muncitorii în șomaj tehnic pentru două luni.
„În primul semestru din anul 2020, ca urmare a pandemiei, se înregistrează o pierdere de 7,9 milioane de lei. În semestrul II, se fac eforturi pentru rentabilizare astfel încât chiar se recuperează o parte din pierderea semestrului I, încheindu-se anual cu o pierdere de 6,5 milioane de lei”, se arată în raportul semestrial pentru S1 din 2021.
Nu doar șomajul tehnic și încetarea efectivă a activității a adus datorii uriașe, ci și prețurile la unele materiale folosite de Dan Steel și a utilităților care au crescut exponențial.
Fabrica de la Beclean, cumpărată de un producător din Bacău
La începutul acestui an, fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean a fost vândută, în cadrul unei licitații, cu 7,5 milioane de euro către Intertranscom Impex SRL, producător de plasă sudată din Bacău. Prețul a scăzut de patru ori, prima dată, lichidatorul judiciar cerând pe fabrica de la Beclean nu mai puțin de 28 de milioane de euro.
Fabrica din Beclean are și un teren de peste 40 de hectare, din care 4,5 hectare în extravilan. Construcțiile au o suprafaţă utilă de 75.460 de metri pătrați. Noul proprietar a început deja să o pună la punct și să angajeze personal pentru a o repune în funcțiune.
Fabrica este organizată în spații de producție separate pentru trefilare, zincarea sârmelor, confecționarea cuielor, plastifierea panourilor de gard și a confecționării gabioanelor, precum și clădiri destinate depozitării produselor, activităților auxiliare și administrative.