În perioada 2009 – 2012, nu mai puţin de 35 de solicitări au fost depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud pentru amenajări hidroenergetice pe râurile din judeţ. Din acest număr total, doar şase sunt investiţii finalizate. Printre acţionari se regăsesc nume interesante, cel mai răsunător fiind al socrului premierului Victor Ponta – Ilie Sîrbu.
În goana după obţinerea de certificate verzi acordate gratuit de statul român producătorilor de energie din resurse regenerabile, numeroase companii din România, şi nu numai, au întocmit proiecte pe care le-au depus la agenţiile de mediu în vederea obţinerii de autorizaţii.
Şase MHC-uri funcţionale
Şase microhidrocentrale sunt în funcţiune la această dată în judeţul Bistriţa-Năsăud, potrivit World Wide Fund for Nature România (WWF România).
Una dintre acestea funcţionează pe râul Budac şi aparţine SC Rott Haus Construct SRL cu sediul în Gherla. Firma aparţine lui Ioan Raţiu, care este asociat şi în alte firme cu acelaşi obiect de activitate – producerea de energie electrică – dar şi unui binecunoscut om de afaceri bistriţean, Vasile Roş, care deţine CML.RO SRL. Proiectul include două tronsoane, din care primul – MHC Budac I – a fost pus în funcţiune din luna iunie a anului 2011, iar cel de-al doilea – MHC Budac II – avea ca dată de finalizare luna iulie 2012. MHC Budac I are o putere instalată de 0,7 MW şi poate produce aproximativ 2.300 MWh, în timp ce al doilea tronson are o putere instalată de 2 MW şi o producţie de energie estimată la 7.350MWh. Aceeaşi firmă intenţionează să dea în funcţiune şi un al treilea tronson – MHC Budac III – , cu o putere instalată de 1,29 MW, pentru care APM BN a emis decizia de încadrare.
O altă companie care a investit în construirea de microhidrocentrale pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud este arhicunoscuta SC Hidroelectrica SA, ajunsă între timp în procedură de reorganizare judiciară. Potrivit datelor WWF România, Hidroelectrica SA figura în Bistriţa-Năsăud cu două investiţii în stare de funcţiune. Este vorba de o centrală hidroelectrică amenajată tot pe râul Budac – CHEMP Budac I – şi o alta situată în aceeaşi zonă – CHEMP Bolovani. În vara anului trecut însă cele două investiţii au fost vândute la pachet împreună cu MHC Bistriţa, de Hidroelectrica SA, unei firme din Braşov – SC Mineral Oil SRL. Cu aproximativ o lună în urmă, ecologiştii bistriţeni erau în culmea fericirii întrucât aflaseră că un investitor din Braşov a achiziţionat hidrocentrala şi lacul de agrement din Bistriţa pe care intenţionează să îl decolmateze în vederea producerii de energie electrică, dar mai ales fiindcă va fi putea fi folosit pentru agrement şi pescuit. La acea vreme numele firmei era cu totul altul decât Mineral Oil, şi vorbim de SC Marub SA, însă s-a dovedit că acestea au legătură între ele prin intermediul asociaţilor şi administratorilor. SC Mineral Oil aparţine unei braşovence – Rodica Brânzaru (asociat majoritar) – şi are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”.
SC Marub SA este deţinută de doi oameni de afaceri braşoveni Iorgu Ganea şi Costel Comana. Cei doi sunt asociaţi în mai multe firme, printre care una foarte cunoscută – Regiotrans SRL, firmă care efectuează transporturi feroviare de călători şi care a beneficiat de subvenţii importante de la statul român. Din această cauză, cei doi sunt consideraţi de mass-media că fac parte din grupul „băieţilor deştepţi” din transporturile feroviare. Într-una din firmele deţinute de Ganea şi Comana, apare numele şi numele Rodicăi Brânzaru – Rail Force SRL, care are ca obiect de activitate transporturi de marfă pe calea ferată.
O altă investiţie care funcţionează deja este cea a SC Elerex SRL din Maieru, care a amenajat o exploatare hidroenergetică pe râul Anieş, afluent al Someşului Mare. Firma aparţine unor oameni de faceri din Maieru, Cirilă Raţiu şi Ioan Raţiu şi are ca obiect de activitate, evident, producţia de energie electrică. Se pare însă că firmei nu i-a mers prea bine în şase ultimii ani, aceasta înregistrând pierderi, conform listafirme.ro. Cirilă Raţiu deţine însă încă o firmă cu acelaşi obiect de activitate – SC Elerex Hidro SRL, cu sediul tot în Maieru, care în 2012 a înregistrat un profit de peste 320.000 lei la o cifră de afaceri de peste 800.000 lei. Pe râul Cobăşel, afluent al Someşului Mare în zona comunei Şanţ, funcţionează o altă microhidrocentrală, investiţie ce aparţine SC Silvania Internaţional SRL din Lunca Ilvei. Firma, ce aparţine Virginiei Farcaş, are ca obiect principal de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului şi a avut în 2012 o cifră de afaceri de peste 79 milioane lei, un profit de 524.458 lei şi datorii de peste 36,5 milioane lei.
Senatorul Sîrbu are afaceri în energie
Dintre firmele care au proiecte depuse la APM BN şi au obţinut acordul de mediu în 2010, se numără SC Elcata SRL. Aici regăsim pe post de asociat chiar pe socrul premierului Victor Ponta – senatorul PSD Ilie Sîrbu. De altfel senatorul Sîrbu menţionează acest aspect şi în declaraţia sa de avere postată pe site-ul Senatului. El mai are doi asociaţi, pe Dănuţ Frunză, originar din Braşov, unde de altfel figurează şi firma, dar şi pe Gheorghe Catarig, originar din Năsăud. Pe numele firmei braşovene au fost depuse la APM BN nu mai puţin de trei proiecte pentru amenajări hidroenergetice – unul pe pârâul Maria Mare în comuna Şanţ, un altul pe râul Someşul Mare, iar cel de-al treilea viza o investiţie pe pârâul Strâmba un afluent al râului Sălăuţa. În 2012, Elcata SRL a avut o cifră de afaceri de peste patru milioane lei şi un profit net de peste 1,2 milioane lei.
Din listă nu lipseşte nici SC Hidro Electrica Transilvania SRL care vrea să pună pe picioare o hidrocentrală în zona Colibiţa, proiect care a încins spiritele la Bistriţa Bârgăului, între administraţia locală şi oamenii de afaceri din zonă profilaţi pe turism. De asemenea, cu proiecte similare regăsim şi alte firme, precum SC Beny Alex SRL (patru proiecte – Someşul Mare, Cormaia, Sălăuţa şi Rebra), SC Dimex 2000 Company SRL (amenajare hidroenergetică pe râul Rebra), Rombat SA (Runc), Tabita Tour SRL (pârâul Gersa – Rebrişoara). Un proiect similar aparţine SC Buduşel Hydro SRL din Cluj, care intenţionează să construiască o microhidrocentrală pe Buduşel în apropiere de comuna Cetate. Partea interesantă este că 10 din cele 35 de proiecte vizează lucrări în situl Cuşma, două în situl Munţii Rodnei, iar alte două în situl Someşul Mare, toate făcând parte din Sit Natura 2000.