Proiectul care vizează construirea unei microhidrocentrale pe malul drept al râului Someş în oraşul Năsăud este plin de mari semne de întrebare. Deşi se bazează pe nişte acte aprobate de mânuţa consilierilor locali, în anumite zone se forţează foarte mult nota. Interesele sunt foarte mari şi toate firele duc la primul gospodar al urbei, Mircea Romocea, care nu mai apare în actele firmei – SC Acord Impex SRL – care vrea să construiască obiectivul, firmă care, de altfel, i-a aparţinut acestuia până să fie ales în funcţie.
În aceeaşi zonă a Someşului, dar pe malul stâng, Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăud (UCGN) vrea să implementeze un proiect similar pe un teren care le aparţine, însă acest lucru este un adevărat piron în coastele SC Acord Impex SRL, dar şi a primarului. În ultima vreme, UCGN-ului i s-a pus gând rău, rivalii dorind desfiinţarea acesteia.
Într-un număr recent Gazeta de Bistriţa a prezentat cititorilor o parte din sforile trase de primarul Mircea Romocea în favoarea unor prieteni apropiaţi, şi vorbim de Ioan Horj, un om de afaceri din Năsăud, şi de o rudă a acestuia – Ioan Rus, căruia edilul i-a vândut firma Acord Impex SRL după ce a fost ales în funcţie. Teoretic, firma cu pricina nu ar trebui să îl mai intereseze, însă faptele care se petrec în spatele cortinei, ferite de ochii năsăudenilor şi a opiniei publice, arată că actualul primar al Năsăudului are interese foarte mari ca firma să ducă la bun sfârşit proiectul la care el visează de ani de zile – construirea unei microhidrocentrale pe malul râului Someş.
Astfel, în respectivul număr al Gazetei de Bistriţa am arătat cum primarul Mircea Romocea, cu aprobarea consilierilor locali, a făcut schimburi de terenuri, dar a şi semnat un contract de concesiune cu actualul proprietar al SC Acord Impex SRL, tocmai ca afacerea MHC-ului să meargă ca unsă.
Schimb de terenuri, în februarie 2013
Astfel, primarul Mircea Romocea a obţinut, în FEBRUARIE 2013, aprobarea Consiliului Local Năsăud pentru un schimb de terenuri între primărie şi ruda prietenului său Horj, Ioan Rus. Este vorba de HCL nr. 25 din 28 .02.2013. Mai precis, Rus deţinea o suprafaţă de teren de 1.554 metri pătraţi exact în zona în care primarul se laudă că vrea să facă parcul de agrement, iar prin hotărârea de consiliu a primit o suprafaţă de 2.200 m.p.
Terenul de 2.200 m.p. îi foloseşte lui Rus construirii microhidrocentralei propriu-zise pe unde va fi deviată apa şi astfel va fi produsă energie electrică.
În aprilie face primii paşi pentru înscrierea barajului în domeniul public al oraşului.
În APRILIE 2013, Romocea promovează în Consiliul Local HCL nr.51/25.04.2013 prin care barajul (pragul de fund) este înscris în domeniul public al oraşului Năsăud.
În luna MAI 2013, Primăria Năsăud obţine o hotărâre de guvern – HG 314/29.05.2013 -, publicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 343/11.VI.2013, care vine să completeze o hotărâre mai veche din 2002, – nr. 905/2002 – privind atestarea domeniului public al judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi a municipiului, oraşelor şi comunelor din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde Anexa nr. 4 „Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al oraşului Năsăud” este completată cu încă un bun: Barajul pentru acumularea apei pe râul Someşul Mare (prag de fund).
Pe data de 27 IUNIE 2013, la doar câteva zile după publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial al României, legislativul local mai aprobă un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Mircea Romocea, denumit imobil construcţie „Baraj pentru acumularea apei (prag de fund)” în suprafaţa de 399 mp., situat pe malul drept al râului Someşul Mare în vederea realizării unei microhidrocentrale (MHC).
Totul e cu dedicaţie
Pentru realizarea acestui MHC, Rus a primit, prin intermediul SC Acord Impex SRL, certificatul de urbanism– nr. 48 din 17.06.2013 – cu ZECE ZILE înainte de promovarea hotărârii de consiliu local.
În acest punct mai apar nişte elemente extrem de importante!
Evident că în hotărârea aprobată în luna iunie cu privire la concesionarea barajului, în text nu se precizează şi cine va fi concesionarul. Numai că, nimeni altcineva nu intenţiona să construiască o microhidrocentrală în locul respectiv decât SC Acord Impex SRL, care obţinuse un prim aviz de la Apele Române încă din 2009. Asupra acestei poveşti însă vom reveni în numărul viitor. Revenind la concesiune, odată ce Mircea Romocea a obţinut aprobarea consilierilor locali, ca să păstreze aparenta legalitate, acesta lansează un prim anunţ public pentru concesionarea pragului de fund de pe Someş, pe data de 16 IUNIE 2013, deci cu o zi înainte de eliberarea certificatului de urbanism. În respectivul anunţ public se spunea că Primăria Năsăud organizează pe data de 8 AUGUST o licitaţie publică în vederea concesionării a pragului de fund „în vederea realizării investiţiei microhidrocentrală”. Se pare că nu au fost prea mulţi amatori pentru a obţine concesiunea, astfel că primăria mai dă un anunţ pe data de 8.08 2013 în vederea organizării licitaţiei ce urma să aibă loc pe data de 29.08.2013, cu acelaşi scop. Nici de data aceasta nu se prezintă mai mulţi ofertanţi, astfel că în aceeaşi zi se anunţă că pe data de 10.09.2013 va avea loc procedura de NEGOCIERE DIRECTĂ în vederea concesionării barajului. Ia ghiciţi cu cine a avut loc negocierea directă! Cu SC Acord Impex SRL.
Trebuie să menţionăm că odată cu aprobarea de către consilierii locali a hotărârii cu privire la concesionarea pragului de fund, a fost întocmit şi aprobat şi caietul de sarcini. Numai că parcurgând textul caietului cu pricina se poate constata că este cu „dedicaţie”. Dar vom reveni în detaliu asupra acestui aspect într-un număr viitor.
Un alt element extrem de important este un document care în mod normal ar trebui să fie public pe site-ul Primăriei Năsăud. Nu este însă, şi se pare că a fost pus oarecum la păstrare, departe de ochii curioşilor. Este vorba de AUTORIZAŢIA DE CONSTRUIRE eliberată în favoarea SC Acord Impex SRL pe data de 26 IUNIE 2013, la nici 10 zile după eliberarea certificatului de urbanism. Documentul poartă numărul 30/26.06.2013.
Aşa cum am precizat mai sus, autorizaţia nu este publicată pe site-ul primăriei, în luna iunie numerele autorizaţiilor publicate fiind de la 25 la 29, iar în iulie sunt eliberate doar două astfel de documente nr. 31 şi 32.
(VA URMA)
bagati hotul la puscarie