Adrian Groșan figurează, din luna septembrie, pe lista persoanelor urmărite a Poliției Române, după ce instanța a emis un mandat de arestare preventivă pentru șantaj. Groșan este inculpat în dosarul fostului șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca, Liviu Șipoș, arestat preventiv în luna august pentru constituire a unui grup infracțional, șantaj și lipsire de libertate în mod ilegal.
Procurorii spun că Șipoș își crease sub paravanul unei firme de investigații o adevărată rețea infracțională ce folosea aparatură de spionaj de ultimă generație, dar și tactici de supraveghere ale poliției pentru a șantaja oameni de afaceri din Cluj. Numele lui Adrian Groșan apare în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Liviu Șipoș, dar și a altor doi parteneri ai acestuia, din luna august. Deși documentul procurorilor este plin cu numele lui Groșan, acesta nu a fost propus spre arestare preventivă odată cu Șipoș, ci mult mai târziu. Numai că între timp, Groșan s-a făcut nevăzut, astfel că mandatul de arestare preventivă a fost emis în lipsă, iar Poliția l-a pus pe lista urmăriților. Potrivit surselor Gazeta de Bistrița urmează foarte curând ca autoritățile judiciare române să emită un mandat european de arestare preventivă pe numele lui Groșan și acesta să fie dat în urmărire internațională.
Gruparea acționa în România, Europa și Asia
Procurorii explică cum opera rețeaua de spionaj a fostului șef de la Crimă Organizată Cluj. DIICOT precizează că sesizarea din oficiu a IGPR – Serviciul de combatere a criminalității organizate, de la care s-a ajuns la arestarea lui Liviu Șipoș i-a vizat pe Cosmin Pop, zis ”Sharpele Nebunu” și pe Adrian Groșan. Primul este anchetat în dosarul proxeneților de la Dej, însă la acea vreme Groșan nici măcar nu a fost audiat sau propus pentru arestare, cu toate că DIICOT spune că acesta ar fi acționat la instigarea lui Șipoș.
Anchetatorii s-au sesizat din oficiu în 1 martie 2020 cu privire la faptul că Cosmin Pop, Adrian Groșan și alte persoane au constituit un grup infracțional în vederea comiterii infracțiunilor de proxenetism și șantaj. După arestările de la Dej, anchetatorii au ajuns la concluzia că există un alt nucleu al grupării, coordonat de Liviu Șipoș, care ar supraveghea ilegal oameni de afaceri pentru a-i șantaja.
”La data de 01 martie 2020 organele de cercetare penală din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, în temeiul art. 288 și 292 C.proc.pen., s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numiții, P.C.S., G.A., împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii infracțiunilor de proxenetism și șantaj.
Din cuprinsul procesului verbal de sesizare din oficiu rezultă faptul că activitățile infracționale sunt comise pe teritoriul României, în mun. Cluj-Napoca, dar și a altor state din Europa și Asia: Marea Britanie, Italia, Franța, Monaco, Elveția și Emiratele Arabe Unite.
Raportat la aspectele menționate în procesul verbal de sesizare din oficiu u, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, nr. *** din 01.04.2020, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 C.pen. alin. 1 și 3 din C.pen., proxenetism, prev. art. 213 C.pen. și șantaj, prev. de art. 207 C.pen..
În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că la data de 06.05.2020, polițiști din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au efectuat o acțiune în urma căreia numitul P.C.S. împreună cu numiții P.C.I. , V.T.V. , M.A.C. , J.L.D. și R.V.A. au fost arestați preventiv de către judecători din cadrul Judecătoriei Dej, fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de proxenetism și camătă”, se arăta în documentul procurorilor DIICOT.
Practic, anchetatorii arată că punctul zero al anchetei pornește de la dosarul proxeneților din Dej, adică din primăvara anului 2020, însă în același referat se arată că Liviu Șipoș și ceilalți inculpați au acționat începând cu luna decembrie 2019.
”Se reține faptul că, în luna decembrie 2019, inculpații Ș.L., N.N. , Z.C., L.E.I., G.A. și *** au constituit un grup infracțional organizat, coordonat de inculpatul Ș.L. , în scopul comiterii, în perioada decembrie 2019 și până în prezent”, se mai arăta în referat.
Groșan, pion important în gruparea lui Șipoș
Procurorii susțin că Adrian Groșan avea un rol important în rețeaua infracțională condusă de Liviu Șipoș, bistrițeanul având misiunea de a șantaja persoanele vizate de Șipoș, după ce un alți membrii ai grupării intrau fără drept în spații private și montau dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, accesau ilegal sistemele informatice și montau dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate.
“De asemenea a mai rezultat faptul că un alt nucleu al grupării infracționale, coordonat de inculpatul Ș.L., identifică oameni de afaceri pe care îi supraveghează, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și sub diferite pretexte solicită remiterea unor sume importante de bani, un rol important în acest sens în cadrul grupării avându-l numitul G.A. .
Dintre membrii grupului infracțional constituit în acest scop de către inculpatul Ș.L. au fost stabiliți numiții G.A., cu rolul de a șantaja persoanele vătămate, Z.C. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, N.N. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private, de a realiza activități de acces ilegal la sisteme informatice și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, precum și numitul ***, care la solicitarea membrilor grupării infracționale efectuează verificări în bazele de date specifice și le comunică membrilor grupului infracțional rezultatul verificărilor. Din probele administrate a rezultat faptul că inculpatul Ș.L. a fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca”, se preciza în document.
A amenințat și cu arma
Una dintre acțiunile lui Groșan a avut loc în decembrie 2019. Acesta nu a dat înapoi să amenințe victimele folosind pistolul, dându-se drept polițist Antidrog care instrumentează un dosar penal ce viza comiterea de infracțiuni de trafic de droguri, ce ar fi dus la luarea măsurii arestării preventive a persoanei vătămate.
”La data de 05.12.2019, în jurul orei 20:30, în zona autogării ,,BETA” din mun. Cluj Napoca, fiind instigat de inculpatul Ș.L., suspectul G.A. a blocat în trafic, cu autoturismul DACIA SANDERO, autovehiculul condus de persoana vătămată ***, după care a coborât din mașină și s-a urcat la bordul autovehiculului marca JEEP ului și folosind un pistol, a constrâns-o prin amenințarea pe persoana vătămată să îi stabilească o întâlnire cu martorul *** și persoana vătămată ***. În contextul amenințărilor, suspectul G.A. i-a solicitat martorului *** să-l conducă până la locația unde se afla *** .
În acest scop fiindu-i teamă de consecințele unui refuz *** a chemat-o, sub un fals pretext, pe persoana vătămată *** , la un punct de lucru al firmei pentru care lucrează, respectiv S.C. *** S.R.L., CUI *** , aflat într-o hală de producție situată în jud. Cluj.
În momentul în care persoana vătămată *** a ajuns la sediul firmei, persoana vătămată *** i-a cerut să urce în autovehiculul marca Jeep pentru a discuta cu suspectul G.A. , acesta din urmă ținând în permanență legătura telefonică cu liderul grupării Ș.L. pentru a-i transmite rezultatul discuțiilor purtate.
Cu această ocazie G.A. i-a atras atenția persoanei vătămate *** că el și angajatorii lui sunt urmăriți de foarte mult timp și că deține informații și probe privind implicarea lor în acțiuni de trafic de droguri, iar dacă nu ajung la o înțelegere cei trei vor fi arestați. Pentru a evita luarea măsurii arestării, persoanele vătămate *** , *** și martorul *** , suspectul G.A. i-a solicitat persoanei vătămate *** , să plătească suma de 200.000 Euro, cash.
*** i-a transmis lui G.A. că nici el și nici angajatorii săi nu fac trafic de droguri motiv pentru care nu au pentru ce să îi dea suma solicitată, interlocutorul său comunicându-i că în scurt timp vor fi arestați de către organele de urmărire penală”, a arătat DIICOT.
Arestat preventiv în dosarul tâlhăriei de la Dumitra
Numele lui Adrian Groșan a fost implicat și în dosarului tâlhăriei de la Dumitra, asupra omului de afaceri Octavian Harșianu, care a avut loc în noiembrie 2018.
La acea vreme, Groșan a fost arestat preventiv alături de Vasile Ciasar, ambii stând după gratii două luni, până în ianuarie 2019, când procurorii au cerut Judecătoriei Bistrița prelungirea măsurii preventive. Instanța a admis solicitarea procurorilor, însă hotărârea a fost contestată la Tribunalul Bistrița și desființată aici de către judecătorul de drepturi și libertăți, dosarul fiind trimis spre rejudecare Judecătoriei Bistrița.
Până să ajungă cauza din nou pe rolul Judecătoriei Bistrița, măsura arestului preventiv aplicată lui Groșan și Ciasar a expirat, astfel dosarul a rămas fără obiect, iar cei doi au fost puși în libertate.