Poliţiştii din judeţ au organizat activităţi educative cu recomandări preventive şi materiale informative  în unităţile de învăţământ, ocazie cu care i-au sfătuit pe elevi cum să aibă grijă de bunurile proprii, explicându-le ce riscă din punct de vedere legal în situaţia în care sunt tentaţi de bunurile celorlalţi.
În atenţia poliţiştilor au fost şi clienţii sau comercianţii supermarketurilor şi magazinelor cu autoservire, care au primit şi ei recomandări pe aceeaşi temă.
Ofiţerii de prevenire au participat la lansarea de către „Palatul Copiilor” a ofertei de activităţi destinate copiilor şi tinerilor, unde au apreciat ocaziile de petrecere a timpului liber oferite de dascăli, ca şi alternative la manifestările delincvente, şi au asigurat profesorii, părinţii şi copiii prezenţi de susţinerea şi implicarea lor în activităţile viitoare.

Astăzi, 2 octombrie 2014, cea de-a patra zi din cadrul „Săptămânii prevenirii criminalităţii”, este dedicată siguranţei rutiere.
Astfel vor fi susţinute patrulele de circulaţie active din municipiul Bistriţa şi din judeţul Bistriţa-Năsăud, în acţiunea de dirijare a circulaţiei pietonilor, la afluirea şi defluirea de la şcoală, în vederea preîntâmpinării producerii de accidente de circulaţie.
Începând cu ora 14:00 va fi organizat un marş al tinerilor din municipiul Bistriţa cu sloganul „Viteza distruge vieţi!”, pe traseul Str. Gării – Odobescu – Titulescu – pietonalul municipiului Bistriţa, unde va fi amplasat şi un punct de informare şi va fi expusă o maşină distrusă într-un accident de circulaţie, produs din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum.
Mulţi dintre noi am fost luaţi prin surprindere de schimbarea bruscă a timpului. Zăpada, ploaia, poleiul, sunt cauze care favorizează producerea accidentelor rutiere.
Poliţiştii recomandă:
-Vremea capricioasă poate afecta tracţiunea, vizibilitatea şi controlul asupra autovehiculului. Pe timp de ceaţă, ploaie, zăpadă, polei, adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi controlaţi starea de funcţionare a lămpilor de poziţie, de frână şi a semnalizatoarelor;
– Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă asupra condiţiilor meteo-rutiere şi a stării carosabilului, alegându-vă rutele de deplasare cele mai indicate;
– Starea tehnică a autovehiculului este în relaţie directă cu deţinerea controlului asupra acestuia;
– Frânele ineficiente sau prost reglate creează probleme atunci când conducătorul auto este pus în situaţia de a opri brusc;
-Defecţiunile survenite la luminile de poziţie sau de frânare îi pot deruta pe ceilalţi şoferi în privinţa intenţiilor dumneavoastră putând determina producerea unor accidente;
-Pneurile neuzate reprezintă un element esenţial al siguranţei circulaţiei;
-Ştergătoarele de parbriz rupte sau cu lamele deteriorate, constituie un real pericol in timpul deplasărilor pe drumurile publice, mai ales pe timp de ploaie;
– Pe timpul deplasării, adoptaţi o conduită preventivă – depăşire, viteză, prioritate, zone frecventate de copii, pentru a vă proteja de implicarea în accidente;
-Nu uitaţi să vă puneţi centura de siguranţă!;
-Respectaţi restricţiile de viteză care sunt stabilite prin indicatoare de restricţie şi avertizare;
– Oboseala şi somnolenţa reprezintă, de asemenea, factori de risc. Dacă acestea se instalează, opriţi imediat pentru a face câteva exerciţii fizice şi a inspira aer curat. Indicat ar fi să lăsaţi pe altcineva să conducă.
-Nu urcaţi la volan după ce aţi consumat băuturi alcoolice deoarece prezenţa alcoolului în sânge vă diminuează reflexele şi puteţi fi implicat în accidente de circulaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.