Săptămânii prevenirii criminalităţii a continuat miercuri, cu ample acţiuni de sensibilizare a comunităţii locale pentru prevenirea furturilor din locuinţe, societăţi comerciale şi din autovehicule, precum şi a înşelăciunilor.
„Ziua prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului a reprezentat un bun prilej pentru poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud de a se alătura firmelor de pază şi protecţie, precum şi proprietarilor de locuinţe în construcţie şi case de vacanţă în lupta împotriva infracţionalităţii”, informează IPJ BN.
Pe parcursul acestei zile au fost distribuite principalelor firme de pază şi protecţie sau comercianţilor de sisteme de pază pentru locuinţe din judeţul Bistriţa-Năsăud materiale preventive pentru ca acestea să fie diseminate clienţilor.
În atenţia poliţiştilor au fost şi clienţii sau comercianţii supermarketurilor şi magazinelor cu autoservire, care au primit şi ei recomandări pe aceeaşi temă.
Au fost avute în vedere şi zonele cu aglomerări mari de locuinţe în construcţie, case de vacanţă şi zone de risc, proprietarilor acestor imobile fiindu-le distribuite materiale preventive cu privire la diferite moduri de înşelăciune.
„Poliţiştii bistriţeni au organizat activităţi educative, însoţite de recomandări preventive, materiale informative şi sfaturi şi în unităţile de învăţământ, ocazie cu care i-au sfătuit pe elevi cum să aibă grijă de bunurile proprii, explicându-le ce riscă din punct de vedere legal în situaţia în care sunt tentaţi de bunurile celorlalţi”, mai adaugă IPJ BN.
Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, polițiștii recomandă câteva măsuri simple dar eficace care, în primul rând să-l determine pe infractor să renunţe să atenteze la proprietatea dumneavoastră şi, în al doilea rând, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:
„-Sistemele de siguranţă performante reduc considerabil riscul evenimentelor neplăcute.
-Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.
-Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.
-Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.
-Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.
-Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.
-Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora”.