Un comunicat de presă, dat publicităţii recent de Asociaţia Autism Europa Bistriţa (AAEB), a stârnit o avalanşă de reacţii cu privire la practicarea ozonoterapiei la Bistriţa, de către singurul cabinet deschis aici pe acest domeniu: o filială a cunoscutului Centru „Dr. Tiron” din Bucureşti, care şi-a creat un renume la nivel naţional, deschizând centre în mai multe oraşe din ţară.
La ora actuală, potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN), cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa nu este autorizat pe specialitatea de ozonoterapie, ci doar ca şi cabinet de medicină generală, neavând competenţe de practicare a terapiilor cu ozon.

În urmă cu o săptămână, Asociaţia Autism Europa Bistriţa atenţiona presa locală cu privire la faptul că „de ceva vreme a apărut în Bistriţa un cabinet medical ai căror prestatori susţin prin broşurile lor de prezentare că ozonoterapia nu face nici mai mult, nici mai puţin, decât să îţi redea sănătatea”.
Comunicatul de presă remis de preşedintele Asociaţiei, Ana Dragu, atrăgea atenţia asupra unor reclame false pe care şi le-ar face acest cabinet pentru inducerea în eroare a pacienţilor, inclusiv a părinţilor care au copii depistaţi cu autism. Cabinetul este situat pe strada Nicolae Titulescu, la nr.21 din Bistriţa, şi este o subfilială a cunoscutului Centru Medical „Dr. Tiron” din Bucureşti. Acest cabinet a fost inaugurat oficial în data de 11 iunie a acestui an, în prezenţa mai multor oficialităţi, dar şi a doctorului Ştefan Tiron, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Române de Oxigen şi Ozonoterapie.
La acest cabinet, principala activitate desfăşurată este ozonoterapia, o metodă modernă de tratare a bolilor pe bază de ozon. De le deschiderea lui şi până în prezent, au trecut pragul cabinetului zeci de oameni cu diverse probleme care au crezut în terapia cu ozon, iar unii chiar s-au simţit mai bine după şedinţele efectuate. În urmă cu aproximativ o lună, s-au gândit să-şi încerce norocul şi părinţii unor copii cu autism care au venit la cabinet şi s-au interesat, iar unul dintre părinţi chiar şi-a dus copilul la două şedinţe de ozonoterapie. De aici au pornit o serie de reacţii iar AAEB a contestat aprig folosirea ozonoterapiei în cazul copiilor cu autism, dar şi în tratarea altor boli. Cel mai grav lucru în această ecuaţie este însă faptul că, la ora actuală, Cabinetul Dr. Tiron din Bistriţa pare să îşi desfăşoare ilegal activitatea de ozonoterapie, întrucât DSP BN a eliberat autorizaţie doar pentru medicină generală, cabinetul neputând astfel să practice ozonoterapie.    

Un slogan care ar ridica din pat, orice bolnav

În comunicatul de presă remis instituţiilor mass-media bistriţene în data de 5 septembrie, AAEB acuză, într-o formă ironică, modul în care cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa încearcă să îşi atragă pacienţii.
„Prin ipoteze nedemonstrate ştiinţific şi informaţii bombastice de natură să nască speranţa în orice om bolnav, se susţine că lipsa de oxigenare a ţesuturilor este o cauză esenţială a unor boli ca: insuficienţa circulatorie, boli infecţioase, boli articulare şi osoase, tumori maligne cu orice localizare, şi alte afecţiuni ca diabetul zaharat, boala Crohn, sclerodermie, poliartrită cronică evolutivă, etc., sfârşind penibil cu ridurile, acneea, celulita şi îmbunătăţirea performanţelor sportive. Sloganul «Noi, vă putem ajuta! Ozon pentru sănătatea ta!» este desigur în măsură să ridice din patul de suferinţă orice persoană bolnavă, chiar şi de cancer, dispusă să încerce orice, chiar orice, până şi o vizită la vrăjitoare, pentru a-şi prelungi viaţa (…) Comunicatul de faţă nu îşi propune să critice pacienţii şi aparţinătorii acestora care ar recurge la orice de dragul sănătăţii, ci să atragă atenţia asupra şarlataniilor de acest tip. Cel puţin în ce priveşte vindecarea bolilor psihice”, precizează preşedintele AAEB, Ana Dragu.  

„Noi avem o mulţime de studii pe aceste boli”

Cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa figurează pe Fundaţia Biosanta, al cărei preşedinte este jurista Doina Ioana Monda, de asemenea preşedinte Pro – Familia Bistriţa – Năsăud. Potrivit acesteia, imediat după apariţia în presă a comunicatului AAEB, a fost informat doctorul Ştefan Tiron de la Bucureşti. „Tot ce se spune în acest comunicat, este la modul general, în afară de referirile cu privire la copiii care ar fi fost trataţi pentru autism. Aici (n. r – în comunicat) se spune despre ipoteze de natură ştiinţifice, bombastice… Păi, noi avem o mulţime de studii pe aceste boli (n. r – cele menţionate în comunicat, fără însă a preciza de autism). Apoi, atunci când facem nişte afirmaţii cu privire la modul în care am fi făcut noi tratamentul unor copii, este bine ca cei care au acuzat că am fi făcut astfel de practici, să spună cu numele. Mie nu-mi trebuie martori, nu am nevoie de nimic, acesta este şi motivul pentru care nu am ieşit în public, pentru că am considerat că intrând într-o polemică, nu facem decât să dăm câştig de cauză la astfel de situaţii”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preşedinta Fundaţiei Biosanta, Doina Monda. Redactorul de la Gazeta de Bistriţa a încercat să ia legătura şi cu doctorul Ştefan Tiron de la Bucureşti, care însă nu a putut fi contactat.

Ana Dragu: „Nu există niciun studiu cu ozon în autism”

Potrivit preşedintelui AAEB, Ana Dragu, în urmă cu mai bine de o lună, doi dintre copiii cu tulburări din spectrul autist, care sunt înscrişi pentru şedinţe de terapie în cadrul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Bistriţa, au fost duşi de părinţii lor dornici de miracole (aşa cum este şi firesc) la cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa.
„Cabinetul cu pricina nu era autorizat de DSP şi totuşi, pentru o şedinţă, în care pacienţilor li se administra ozon intrarectal, părinţii plăteau 40-50 de lei. Speranţa unor oameni fără pregătire medicală era alimentată cu explicaţia fantezistă că ozonul miraculos (de altfel un gaz toxic) va pătrunde din intestinul gros al pacienţilor până în creier, pe care îl va trezi, oxigenându-l”, spune Ana Dragu.
Potrivit acesteia, la ora actuală nu există nici un studiu validat ştiinţific la nivel mondial care să confirme vreo legătură între administrarea de ozon intrarectal şi vindecarea sau măcar ameliorarea vreunei boli psihice, dar există însă o avalanşă de speculaţii. „Nu există niciun studiu cu ozon în autism. Aşa că, fără evidenţe, un tratament nu este tratament, este doar presupunere. În urmă cu un an – doi, aceleaşi presupuneri disparate se făceau în legătură cu HBOT- (Hyperbaric Oxygen Therapy) pentru ca recent, un studiu să demonstreze, nu doar că nu are efect în vindecarea autismului, dar şi că mulţi copii au avut de suferit. În plus, pe familiile acestora i-a costat o avere, pseudoterapia”, mai spune Ana Dragu.

Bani returnaţi, după două şedinţe de ozonoterapie intrarectală

La cabinetul medical „Dr. Tiron” din Bistriţa am fost primiţi într-o primă fază cu un oarecare scepticism, după care au înţeles că „nu dăm cu paru”, şi ni s-a spus să aşteptăm să apară preşedinta fundaţiei Biosanta, Doina Monda. Publicarea comunicatului în presa locală era deja foarte cunoscută de personalul medical de aici. Din discuţiile cu doctor Leontina Maria Wechter, am aflat că, într-adevăr, recent au fost la acest cabinet mai mulţi părinţi care au copii cu autism şi care s-au interesat despre proceduri. Oamenilor li s-ar fi explicat că prin terapia cu ozon se poate reduce gradul de nervozitate, de agitaţie sau agresivitate pe care îl manifestă aceşti copii. Un părinte chiar şi-a dus hotărât copilul la două şedinţe de ozonoterapie, prin procedura de administrare intrarectal,copilul având 12 ani şi 80 de kg. „Tatăl copilului a insistat că vrea să îi facem terapie, şi chiar ne-a dat banii în avans. Două şedinţe au fost, a câte 50 de lei şedinţa. Apoi, după ce a apărut acel comunicat al Asociaţiei de Autism am returnat părintelui banii înapoi”, ne-a spus dr. Maria Wechter, cea care s-a ocupat personal de copil.
Cât priveşte folosirea ozonoterapiei în cazul persoanelor cu autism, nu am putut afla nimic concret, nici de la personalul medical, nici de la preşedinta Doina Monda care a început să ne ofere definiţii ale autismului, şi nu proceduri folosite, referinţe la acest procedeu sau posibile reacţii averse ce ar putea exista. „La autism există o chestiune care este la nivel de creier, adică acolo s-a întâmplat un declic. (…) Fiecare om este o personalitate, fiecare organism reacţionează într-un anumit fel. La unii, ozonoterapia poate să dea rezultate la două şedinţe, la alţii abia la 12 sau la mai multe. Este în funcţie de cât timp a debutat boala, de durata acesteia, de intensitatea ei. Noi nu am spus absolut nimănui că vindecăm, am spus că ameliorăm”, a mai adăugat Monda. De menţionat faptul că pe unul dintre pliantele de prezentare a centrului „Dr. Tiron” din Bistriţa, gestionat de Fundaţia Biosanta, apare negru pe alb: „Ozonoterapia îţi redă sănătatea!”, ceea ce înseamnă, credem, ceva mai mult decât o simplă ameliorare.

Margareta Peica: „Se profită de neştiinţa oamenilor de rând”

AAEB a solicitat părerea unui medic psihiatru în speranţa că grupul victimelor care acceptă să li se introducă aer în rect pentru a li se oxigena creierul se va restrânge. „Nu sunt de acord cu astfel de practici şi nu au niciun efect asupra bolilor psihice, care nu se vindecă uneori nici cu medicaţie alopată. Nu sunt de acord nici măcar cu homeopatia. Nu sunt validate ştiinţific şi nu există nici o dovadă că au rezultate. Astfel se profită de neştiinţa oamenilor de rând. Nu există remedii în bolile psihiatrice cu pseudo – terapii. Nici într-un caz la bolnavii cu autism nu se recomandă astfel de pseudo – terapii, pentru că sunt traumatizante, îi agită, iar metoda în sine este improprie şi pentru copiii cu dezvoltare normală, ca să nu mai vorbim despre cei cu afecţiuni psihice”, este de părere Margareta Peica, medic specialist psihiatrie pediatrică.

Ca la noi la nimeni: Cabinet de ozonoterapie, autorizat pe medicină generală

Asociaţia Autism Europa Bistriţa a menţionat în comunicatul remis în data de 5 septembrie, faptul că, la ora actuală cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa nu ar fi autorizat de DSP BN. Întrebată cu privire la acest aspect, preşedinta Fundaţiei Biosanta, Doina Monda ne-a arătat un act. „Noi am deschis centrul în 11iunie, autorizaţia de funcţionare de la DSP este din 31 mai”, ne-a asigurat Monda.
Însă, potrivit directorului DSP BN, dr. Anca Andriţoiu, actul cu pricina reprezintă doar o simplă autorizaţie pe spaţiu de cabinet medical pentru medicină generală. Cât priveşte specializarea de ozonoterapie, aceasta nu există în autorizaţia eliberată de DSP. „Cabinetul Dr. Tiron din Bistriţa este înregistrat la noi ca şi cabinet de medicină generală, pentru că este acolo doctoriţa Wechter care a terminat medicina, a făcut şi rezidenţiat, şi are dreptul de a practica medicină generală. Dar în autorizaţia noastră doar atâta apare, deci nu ozonoterapie, pentru că nu are specialitate”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Anca Andriţoiu. Cât priveşte posibilitatea ca centrul „Dr. Tiron” să funcţioneze legal în continuare fără a fi autorizat pe ozonoterapie, reprezentatul DSP BN a precizat, lăsându-ne şi pe noi gură-cască: „Păi, nu…, nu ştiu. Colegiul Medicilor, am înţeles că au dat ei mai mult de atât. Dar ca şi cabinet, la noi este înregistrat pe doamna doctor (n. r. – dr. Wechter) care este medic specialist de medicină generală, şi în sensul acesta am înregistrat cabinetul cu specialitatea medicină generală şi-atât, fără ozonoterapie. (…) În continuare cred că trebuie făcute verificări. De abia săptămâna trecută a fost înregistrat, ne-a depus documentele, Fundaţia Biosanta. Vor urma controale şi dacă nu e în regulă, atunci… Trebuie să vedem. Nu ştiu dacă nu cumva Colegiul medicilor le-a dat şi ceva pentru ozonoterapie”, a venit răspunsul directorului DSP, Anca Andriţoiu.
Am ajuns aşa şi la Colegiul Medicilor, care, surpriză, spune că şi-a făcut treaba bine şi legal.
„Autorizaţia este eliberată de DSP, ei vă pot da mai multe relaţii, nu noi. Noi am dat un certificat care este la DSP. Noi am dat pe ce spune legea. În baza acelei autorizaţii date de noi, ei trebuiau să dea autorizaţia aşa cum am dat-o noi. Dar cum a dat-o DSP –ul nu pot să vă spun că nu am văzut-o, nu ştiu. Noi am dat autorizaţia după documentele legale şi după nomenclatorul de specialităţi din România. Acum vă pasează la noi, sigur că da, dar la ei este problema! V-au pasat la noi pentru că ei nu au dat autorizaţie aşa cum trebuie, şi acum vă trimite din nou la noi ca să ne pună cap în cap. Deci, autorizaţia şi înregistrarea în registrul unic al cabinetelor medicale se face de către DSP în baza certificatului de înregistrare a Colegiului Medicilor, certificat care este la ei. Spuneţi-le să vă arate certificatul nostru şi autorizaţia lor, şi atunci iese la iveală diferenţa”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Dănuţ Cocoi, preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa – Năsăud.
Lămuriţi nevoie mare, ne-am întors la DSP BN, iar directorul Andriţoiu şi-a adus dintr-o dată aminte că într-adevăr Colegiul Medicilor a eliberat certificat pentru cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa în care figurează şi specializarea ozonoterapie.
Iată ce explicaţie am primit: „Da, pe adeverinţa dânşilor (n. r – Colegiul Medicilor) din câte ştiu scrie şi ozonoterapie, da… Noi nu puteam elibera … specialitatea doctorului pe care ne-au cerut înregistrarea cabinetului este medicină generală, deci noi n-am dat, decât pe medicină generală. Din punctul nostru de vedere cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa nu poate să desfăşoare decât activităţi de medicină generală. Deci noi am înregistrat cabinetul doamnei Wechter, cum ni s-a cerut, care este specialist de medicină de familie, şi nu altceva. Şi am eliberat-o (n. r. – autorizaţia) pe specialitatea dânsei, altceva nimic în plus. Pe ozonoterapie, eu nu ştiu ce a făcut, dacă are ceva competenţe”.

Există şi rezultate…

În cabinetul „Dr. Tiron” din Bistriţa, am întâlnit-o pe doamna Iuliana Pop, care tocmai atunci ieşea cu fetiţa de la terapie. Puţin timidă, ne-a spus ce rezultate a avut cu fetiţa de când face aceste şedinţe. „Rebeca e o fetiţă foarte bolnavă, cu paralizie cerebrală, cu spasticitate (n. r – tulburare a sistemului senzitivo-motor) foarte mare, care s-a diminuat foarte mult, şi ia venit pofta de mâncare, pofta de viaţă, e cu totul altfel. De la începutul verii facem tratament, am făcut în jur de 20 de şedinţe. Sunt mulţumită de rezultate”, ne-a spus Iuliana Pop.
De pe lista de paciente am discutat telefonic şi cu doamna Saveta Horoba, care face terapie cu ozon după ce s-a intersectat prima dată cu acest procedeu, în Germania. „Eu am aflat de ozonoterapie acum trei ani, în Germania de la nişte prieteni care făceau şi ei acolo. În momentul în care a deschis Doina (n. r. – Monda), cred că am fost printre primele care am mers, pentru că am un început de coxartroză la un picior, şi la celălalt, capul femural este un pic necrozat. Deci, dacă aveam dureri, când se anunţa de ploaie, nu puteam nici să merg pe stradă, acum nu am nimic, lucrez, mă simt extraordinar”, ne-a declarat Saveta Horoba.

Ozonoterapia – de la prezentare, la proceduri

Potrivit prezentării făcute pe site-ul Societăţii Ştiinţifice Române de Oxigen – Ozono – Terapie, terapia cu ozon reprezintă un tratament revoluţionar, cu efecte pe termen lung şi cu acţiuni vindecătoare remarcabile. Terapia şi-a dovedit eficienţa în numeroase domenii medicale dar este utilizată cu succes şi în segmentul cosmetic, pentru tratamentele împotriva îmbătrânirii. Pornind de la faptul că la originea oricărei afecţiuni se află oxigenarea insuficientă la nivel celular, tratamentul bazat pe un amestec de oxigen şi ozon face „reparaţia” din interior, reducând zona afectată şi inflamaţia.
Terapia oxigen-ozon constituie o metodă naturală de vindecare ce exploatează proprietăţile celor două gaze. „Cancerul este destul de uşor de distrus dacă poţi duce suficient ozon la nivelul tumorii ”, se explică în prezentarea ozonoterapiei. Treptat ozonoterapia a ajuns şi la noi, iar unul dintre cele mai cunoscute centre specializate pe acest procedeu este Centrul Dr. Tiron de la Bucureşti. Pe site-ul de prezentare a centrului sunt explicate, printre altele, şi metodele variate de tratament cu ozon, precum autohemoterapia majoră şi minoră. Tot la metode de tratare cu ozon este explicată şi insuflaţia rectală cu ozon, procedeu folosit şi la Bistriţa în cazul unui copil cu autism. Potrivit prezentărilor făcute, la insuflaţiile rectale cu ozon, după o pregătire prealabilă a pacientului, pe cale rectală se introduce o anumită cantitate de ozon. Procedura are atât o acţiune locală (anti-inflamatorie, regenerativă, antiseptică şi de refacere a florei intestinale), cât şi generală asupra organismului, deoarece ozonul se absoarbe foarte uşor prin mucoasa intestinală, se arată pe pagina de prezentare a Centrului Dr. Tiron din Bucureşti.

Iulia Stupinean

5 COMENTARII

  1. Anul trecut soția mea a stat imobilizată la pat 5 zile.Brusc o durea genunchiul după ce se ridicase în picioare.In spatele genunchiului apăruse o gâlmă dureroasa,de cca 3 cm.Medicatia uzuală cuu antialgice,AiNS și unguente locale nu rezolvase aproape deloc.Am crezut că va urma si la acesta o operație laparoscopica de menisc.
    Am mers la dr.Tiron pe care întâmplător îl cunoșteam.Nici nu a avut nevoie să pună CD-ul cu RMN.Era un chist Baker.Cautati pe google.
    După mai puțin de 10 ședințe s-a vindecat.Acum nu mai are nicio problemă,urca scările lejer.
    De 5 zile are o problemă la umăr la fel de dureroasă,avem o radiografie.Stim 75% din diagnostic fără RMN.Vom face mâine programare la dânsul.Am fost sceptici anii trecuți,dar experiența trăită anul trecut ne-am schimbat optica total.
    Voi reveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.