În urma unei sentinţe judecătoreşti, SC BLUE AIR TRANSPORT AERIAN SA va primi înapoi activele companiei Blue Air, iar reprezentanţii companiei au declarat că urmează să deschidă o acţiune de sechestru împotriva Casei de Insolvenţă Transilvania care a efectuat transferul activelor în anul 2013. Cu ocazia transferului respectiv, Andrei Cionca şi-a acordat singur un comision de 500.000 de euro din banii Blue Air, iar acum urmează să se recupereze banii respectivi.
În anul 2013, când Casa de Insolvenţă Transilvania se ocupa de insolvenţa companiei Blue Air, deţinută de Nelu Iordache, unul dintre foştii ”regi ai asfaltului”, lichidatorul a efectuat transferul activelor Blue Air către o firmă proaspăt înfiinţată de câţiva piloţi din cadrul Blue Air.
Însă, după patru ani de procese, o sentinţă judecătorească a dispus anularea contractului de transfer. ”Admite acţiunea formulată de reclamantul EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL – FILIALA BUCUREŞTI în calitate de lichidator al debitoarei SC BATA SKY IMOBILIARE SA în insolvenţă , acţiune însuşită de lichidatorul judiciar ulterior EUROM INSOLV SPRL şi de administratorul judiciar actual , CONSULTA 99 SPRL , în contradictoriu cu pârâţii SC BATA SKY IMOBILIARE SA reprezentată prin curator special IONESCU OANA LAURA , SC BLUE AIR AIRLINE MANAGEMENT SOLUTIONS SRL şi intervenientul IORDACHE NELU . Admite cererea de intervenţie accesorie , în favoarea reclamantului , formulată de intervenientul IORDACHE NELU . Dispune anularea CONTRACTULUI DE TRANSFER DE ACTIVITATE DIN DATA DE 18.07.2013 încheiat între SC BLUE AIR TRANSPORT AERIAN SA , în calitate de vânzător şi SC BLUE AIR AIRLINE MANAGEMENT SOLUTIONS SRL în calitate de cumpărător . Obligă pe pârâta SC BLUE AIR AIRLINE MANAGEMENT SOLUTIONS SRL să restituie debitoarei SC BATA SKY IMOBILIARE SA în insolvenţă activele transferate , aşa cum au fost individualizate în Contractul de transfer de activitate din 18.07.2013 , completat cu Certificatul de finalizare din 18.09.2013 . Respinge cererea reconvenţională formulată de pârâta reclamantă SC BLUE AIR AIRLINE MANAGEMENT SOLUTIONS SRL ca neîntemeiată . Cu apel în 30 de zile de la comunicare . Apelul se depune la Tribunalul Ialomiţa”, arată soluţia pe scurt a instanţei.
Potrivit documentelor de la dosar, Blue Air Airline Management Solutions SRL, reprezentanţii firmei care a cumpărat activele firmei lui Nelu Iordache spun că vor ceda de bună voie bunurile, dar că vor ataca decizia în instanţă. ”Având în vedere caracterul executoriu al acestei hotărâri, ne arătăm disponibilitatea în vederea executării dispozitivului acesteia, cu bună credinţă”, arată notificarea.
Acţiune împotriva CITR
Răzvan Rizea, administratorul firmei Blue Air patronată de Nelu Iordache, spune că vor deschide o acţiune împotriva Casei de Insolvenţă Transilvania care a înstrăinat activele firmei.
”Vom primi înapoi întreprinderea funcţională, avize, autorizaţii, personal, contracte, tot ce ţine de companie. Practic nu s-au transferat doar nişte active, ci toată activitatea companiei împreună şi cu activele aferente.
CITR a simulat o procedură de licitaţie dar când au văzut că sunt interesate mai multe companii, atunci au solicitat o plată în avans pentru garanţie. Au spus că cine plăteşte banii de garanţie acum, îi va primi la perfectarea contractului de vânzare. Singurii care au depus banii au fost cei de la AMS (Blue Air Airline Management Solutions SRL, n.red.), adică firma care a cumpărat compania, aceşti bani au fost şi singurii bani tranzacţionaţi în această schemă. Se pare că şi banii respectivi provin tot din încasările pe bilete ale BluAir.
Cât există un dosar pe gestiune frauduloasă pe vânzarea fondului de comerţ, categoric vânzarea nu a fost legală. Şi anularea actelor de transfer a fost făcută în urma unei complicităţi ale celor care au vândut.
Au existat o serie de înţelegeri cu cei care au cumpărat şi CITR pentru că cei de la Casa de Insolvenţă Transilvania au făcut un contract cu firma Andrei&Andrei, care îi aparţine tot lui Andrei Cionca, şi pentru intermedierea tranzacţiei a luat 500.000 de euro! Comisionul fiind luat din banii Blue Air. Acum urmează să facem acţiune de sechestru pentru recuperarea banilor cheltuiţi pe această intermediere”, a declarat Rizea pentru Gazeta de Cluj.
Afaceri a la Cionca
În 2013, la o lună de la înfiinţare, firma Airline Management Solutions a preluat fondul de comerţ al Blue Air, printr-o tranzacţie în sumă de 30 milioane de euro, care include asumarea unor obligaţii de 28 milioane de euro.
La data tranzacţiei, Casa de Insolvenţă Transilvania arată într-un comunicat de presă că ””Firma Airline Management Solutions are în acţionariat exclusiv specialişti în aviaţie, cu experienţă în domeniu şi management orientat către dezvoltarea zborurilor în regim smart flying. Oferta trebuie aprobată de creditori şi acţionari înainte de a se face transferul efectiv al business-ului. Blue Air se vinde cu obligaţii de aproximativ 28 milioane euro reprezentate în principal de obligaţia de a transporta pasagerii care au achiziţionat bilete în avans şi de alte câteva creanţe. Obiectul tranzacţiei îl fac activele necorporale ale societăţii, brand-ul, marca, know-how-ul, web site-ul, platforma de rezervare bilete, cesiunea contractelor de leasing, depozitele cash colaterale şi participaţiile la Blue Aero SRL şi la Ingragroup SRL”.
Andrei Cionca a afirmat că firma este înregistrată în România, are acţionariat româno-belgian şi că are licenţă de zbor „într-o ţară”, fără să menţioneze care anume. „Airline Management Solutions este deţinută de o firmă din Belgia şi două persoane fizice, este o firmă româno-belgiană, înregistrată în România. Este un start-up”, a afirmat Cionca.
Cionca acuzat că a urmărit devalizarea firmelor
Patronul firmelor Romstrade şi Blue Air, Nelu Iordache, spune că cei care au asigurat insolvenţa companiilor lui au urmărit devalizarea firmelor.
Potrivit unui raport financiar făcut de el, ”în susţinerea celor afirmate, în legătură cu administrarea frauduloasă şi păgubitoare pentru Debitoare (Romstrade – n.r.) derulată de CITR prin reprezentanţii acesteia Cionca Andrei şi Anghelof Andreea, precizăm încă de la început, că în prezent administrarea derulată de CITR în legătură cu activitatea de reorganizare a Debitoarei face obiectul urmăririi penale in rem în cadrul Dosarului 171/P/2013 / Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa cum rezultă din Adresa de Înaintare transmisă de Parchet, din care rezultă începerea urmăririi penale in rem, existând suspiciunea plauzibilă că au fost efectuate operaţiuni comerciale şi financiare de natură a aduce foloase necuvenite unor persoane din cadrul CITR şi unor creditori ai Romstrade SRL. Ţinând cont de cele de mai sus şi de situaţia actuală a Romstrade, pentru a evita pe viitor situaţii similare celor expuse, dorim să beneficiem de tot suportul dumneavoastră, în calitate de creditori, membri în Comitetul Creditorilor/Adunarea Creditorilor, în vederea numirii unui nou administrator judiciar, precum şi pentru stabilirea unei proceduri riguroase de administrare”.
Foşti angajaţi la Blue Air au scos 30 de milioane de euro din joben
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Airline Management Solutions a fost înfiinţată pe 17 aprilie 2013 şi are ca acţionari patru persoane fizice din Bucureşti, respectiv Teodor Cristian Rada (33%), Marius Mihail Puiu (33%), Tudor-Zamfir Constantinescu (17%) şi Luciana Păunescu (17%). Potrivit Linkedin, Luciana Păunescu deţine Blue Air Travel şi a fost director executiv la Maxitours Belgia, care are în ofertă diverse destinaţii din România. Tudor-Zamfir Constantinescu, este fost pilot la Blue Air şi locuieşte la Bruxelles, potrivit profilului său pe Facebook. De asemenea, Teodor Cristian Rada a fost pilot la Blue Air, potrivit profilului său pe google+.
Acuzat că a tras din conturi 40 de milioane de euro
Nelu Iordache este acuzat că a retras peste 40 de milioane de euro din conturile Blue Air şi Romstrade. Raportul Expert Insolvenţă cu privire la cauzele care au dus la apariţia stării de insolvenţă a Bata Sky Imobiliare, arată că „din informaţiile preluate din dosarul penal există premisele atragerii răspunderii unor persoane”. „Analiza Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a relevat date potrivit cărora învinuitul Iordache Nelu împreună cu un grup de persoane angajate ale societăţilor Bue Air Transport Aerian şi Romstrade (la care acesta este acţionar şi asociat), au retras din conturile celor două societăţi sume mari în numerar, echivalentul în lei a peste 40.000.000 de euro.
Răzvan Robu