Grupul H2O Kilometrul Albastru, propune comunităţilor de pe Valea Someşului, mai precis cele aflate în arealul natural identificat ca arie protejată Sit Natura 2000 „Someşul Mare Superior”, o acţiune de identificare a gropilor/mormanelor de gunoi ilegale depozitate pe malul râurilor şi în vecinătatea acestora.
„Vor fi monitorizate inclusiv cursurile de apă constituite ca afluenţi ai râului Someş pe acest segment.
Facem astfel apel la locuitorii oraşului Năsăud şi comunelor Rebrişoara, Feldru şi Ilva Mică să participe la acţiunile voluntare de identificare a zonelor poluate de pe malurile râului Someş şi a afluenţilor săi, începând de la izvoare şi până la ieşirea din Năsăud. Folosim pentru această activitate aplicaţia GRATUITĂ pentru telefoane smart cu facilităţi GPS – TrashOut, care poate fi descărcată de pe www.trashout.me
Tot aici veţi descoperi o hartă cu toate depozitele/mormanele de gunoi identificate până la acest moment de către voluntari pe acest segment de râu, statistici, tipul de gunoi identificat (plastic, metal, lichid, toxic, sticlă, auto, casnic, etc) şi cantităţile. Poziţiile acestor gunoaie este prezentată în coordonate geografice putând fi foarte uşor identificabile de către administraţiile locale şi instituţiile abilitate să ia măsuri în direcţia îndepărtării şi ecologizării zonelor compromise.
Oare o comunitate poate avea pretenţii la sănătate şi prosperitate pentru adulţii şi copii ei într-un mediu ostil, plin de gunoaie? Vă provocăm să aveţi atitudinea corectă şi necesară faţă de administratorii comunităţilor în care trăiţi şi să solicitaţi modificarea acestei stări de fapt prin curăţarea zonelor minunate în care trăiţi!”, potrivit paginii de socializare a H2O Kilometrul Albastru.