Home Știri Acțiune culturală „Remember Ion Oarcășu (1925-2015)”

Acțiune culturală „Remember Ion Oarcășu (1925-2015)”

Acțiunea culturală „Remember Ion Oarcășu (1925-2015)”, care are loc la Cluj, este organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj și Revista „Tribuna”.
Evenimentul are loc astăzi, 18 iunie, de la ora 12.00, la sediul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, strada Universității.

Cu acest prilej va fi lansat volumul: „Pagini critice” de Ion Oarcăsu (Editura „Casa Cărții de Știință”).

Participă: Ioan-Pavel Azap, Constantin Cubleșan, Andrei Moldovan, Marcel Mureșeanu, Ioan Pintea, Adrian Tion și Constantin Zărnescu, iar moderator este Irina Petraș.

Ion Oarcăsu a fost un critic literar, eseist și poet român, născut la Josenii Bârgăului, în județul nostru.

A fost secretar al Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România, ca redactor pentru Transilvania al revistei „Contemporanul”, ca redactor al revistei „Steaua” și, din 1956 până la pensionare, ca redactor la revista „Tribuna”.

A debutat ca poet în ziarul „Tribuna Ardealului” din Cluj, în 1942, într-o perioadă agitată a istoriei Transilvaniei, cea a dictatului, alături de alți colaboratori ai ziarului, dintre care amintim pe Francisc Păcurariu, D. Micu, Gavril Scridon și Raoul Șorban (ca secretar de redacție din 1943).

În calitate de președinte de onoare al Cenaclului literar „George Coșbuc” din Bistrița, a îndrumat și sprijinit pe scriitorii și poeții bistrițeni. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, fiind premiat, în 1959, pentru activitatea de critic literar. A plecat dintre noi prea devreme, după cum spunea, pe 9 martie 2000, poetul Mircea Vaida (nepotul lui Alexandru Vaida-Voievod), lăsând neterminat unul din importantele studii despre Ion Budai-Deleanu la care lucra în ultima parte a vieții, potrivit wikipedia.

143454587402

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version