Chiș Jutka Eniko, fosta patroană a Decis COM SRL Bistrița firmă pe care a condus-o alături de soțul ei, Mircea Marcel Chiș, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, după ce a încheiat cu procurorii DIICOT un acord de recunoaștere a vinovăției, acord care, spre deosebire de cel încheiat de soțul său, a fost admis de instanță.

Soții Chiș, foștii patroni ai Decis Com SRL, au fost acuzați de DIICOT de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată, după ce au țepuit 22 firme din întreaga țară, cu peste două milioane de lei. Adică au luat marfă de la acestea, „uitând” apoi să mai plătească. De fapt, dădeau CEC-uri fără acoperire, astfel că păgubiții au rămas cu buza umflată. Doar 3 firme și-au acoperit pagubele, iar alte 19 au rămas în așteptare, paguba cifrându-se la peste 2.000.000 lei.

În urmă cu aproape 8 luni anunțam că ambii au semnat cu procurorii DIICOT acorduri de recunoaștere a vinovăției, în speranța să scape ieftin cu pedepse cu suspendare. Numai că, pentru unii, planul de acasă, nu se potrivește cu cel din târg, cum spune o vorbă românească… Asta în cazul lui Marcel Chiș, căruia instanța nu i-a admis acordul de recunoaștere a vinovăției și a considerat că bărbatul trebuie judecat în procedură normală, fiindcă infracțiunile comise de acesta sunt grave. “Soluția propusă este nejustificat de blândă”, a concluzionat instanța care a judecat dosarul cu Marcel Chiș. Acesta a atacat cu apel sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, ai cărui magistrați vor pronunța sentința în scurt timp.

A semnat cecuri și bilete la ordin, deși nu avea acoperire

Revenind la doamna Chiș, deși știa că nu are lichidități în conturile bancare, ea a fost cea care a semnat biletele la ordin și cecurile pentru mărfurile achiziționate de firma condusă, doar în acte de călărășeanul Lucian Țventarnei, iar în fapt de Marcel Chiș și un anume Grigore George Nelu, acesta din urmă fiind de fapt liderul grupării infracționale.

“Din probele administrate în cauză rezultă că în perioada februarie-martie 2013 și până cel târziu la data de 03 aprilie 2014 a fost constituit un grup infracțional organizat, având ca scop comiterea unor infracțiuni de înșelăciune prin inducerea în eroare a unor persoane juridice cu ocazia relațiilor comerciale derulate în numele societății Decis Com SRL în achiziționarea de mărfuri pentru care urma să nu se realizeze plata, prin folosirea de mijloace frauduloase (instrumente de plată – cec-uri și bilete la ordin) și prin utilizarea de calități mincinoase (prin pretinderea deținerii calităților de administrator sau reprezentant al Decis Com SRL a grupului s-a derulat pe o perioadă relativ lungă de timp, de peste 5 luni de zile în perioada aprilie – septembrie 2014 și a avut ca și consecințe prejudicierea unui număr de 22 de societăți comerciale cu o sumă mai mare de 2.000.000 lei. (…)

Inculpata Chiș Jutka Eniko (membru), soția inculpatului Chiș Marcel Mircea, în calitate de membru al grupului infracțional organizat, (….) a desfășurat activitățile specifice de director economic, ocupându-se de întocmirea evidenței contabile primare a societății Decis Com SRL, a facturilor privind mărfurile aprovizionate și de emiterea instrumentelor de plată, despre care știa că sunt fără acoperire și a beneficiat de sume de bani provenite din infracțiunea de înșelăciune”, se arată în motivarea sentinței pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Grigore și Chiș, capii grupării

Procurorii au ajuns la concluzia că Grigore George Nelu și soții Chiș s-au înțeles cum urma să fie desfășurată activitatea în firmă, adică să ia marfă fără să plătească. Evident, nu fără un paravan, iar acesta a fost Lucian Țventarnei, călărășeanul fără un ban în buzunar, pe numele căruia, în 2014, a fost trecută Decis Com SRL, el semnând orice act i se băga sub nas de către Grigore George Nelu și Marcel Chiș.

“(…) fără a se putea indica condițiile și împrejurările concrete, suspectul Grigore George Nelu i-a întâlnit pe inculpații soț-soție Chiș Marcel Mircea și Chiș Jutka Eniko și s-a înțeles cu aceștia cu privire la activitatea infracțională ce urma a fi realizată prin folosirea societății Decis Com SRL inducerea în eroare și prejudicierea unor societăți cu ocazia cumpărării de mărfuri pentru plata cărora urma să fie emise file cec sau bilete la ordin fără acoperire, în scopul obținerii de sume de bani care urmau să fie împărțite procentual între cei trei, iar restul persoanelor angrenate în activitatea infracțională urmau a fi plătite cu diferite sume relativ mici de bani, raportat la valoarea prejudiciilor cauzate persoanelor vătămate. Aceste aspecte rezultă în mod direct sau indirect din probele administrate în cauză, cum ar fi declarația de suspect a inculpatului Țventarnei Lucian, declarația martorilor care au închiriat spațiul comercial și locuințele în mun. Bistrița (C. L. și P. I. S. care confirmă că membrii grupului infracțional organizat se cunoșteau deja la momentul închirierii biroului din mun. Bistrița, Bulevardul Republicii și locuințelor din cartierul Viișoara, respectiv cu relativ puțin timp înainte de comiterea actelor materiale componente ale infracțiunii de înșelăciune), precum și din declarațiile celorlalți martori audiați în cauză, angajați sau reprezentanți ai celor 22 de persoane vătămate societăți comerciale”, se arată în motivarea instanței.

Cine e finanțatorul din umbră?

Din același document reiese și faptul că afacerea avea și un finanțator din umbră, o persoană din Bistrița, rămasă neidentificată, care la un moment dat le-a dat bani soților Chiș pentru a-și acoperi datoriile pe care le aveau. Și este foarte probabil ca o parte din banii obținuți din vânzarea mărfurilor achiziționate de la anumiți furnizori și neplătite, să se fi întors la respectivul finanțator, chiar dacă nici procurorii și nici instanța nu pomenește ceva în documente.

“Din declarația inculpatului Țventarnei Lucian rezultă că la biroul societății Decis Com SRL în mun. Bistrița, Bulevardul Republicii, Clădire Shopping Center, a asistat la o discuție purtată între soții Chiș și Grigore George Nelu, la care a fost prezent și N. I., din care rezulta că soții Chiș au cerut bani pentru a achita integral datoriile firmei Decis Com SRL. Grigore George Nelu ar fi obținut aceste sume din mun. Bistrița, de la finanțatorul din umbră al acestei afaceri, o persoană neidentificată până în prezent, pe nume ”M.” zis ”N.”. De asemenea inculpatul Țventarnei Lucian a mai declarat că a asistat la o discuție purtată între soții Chiș Marcel Mircea și Jutka Eniko, pe de o parte și suspectul Grigore George Nelu și numitul N. I. pe de altă parte, din care a rezultat că inculpata doamna Chiș Jutka Eniko dorește să obțină cel puțin suma de 350.000 euro, care să le revină soților Chiș, ca profit din derularea «afacerii», banii urmând să se obțină după toate etapele ce urmau a fi derulate (deși inițial nu a înțeles exact mecanismul infracțional, inculpatul Țventarnei Lucianși-a dat seama că urma să se «păcălească niște oameni, furnizori și distribuitori cu ocazia cumpărării de mărfuri ce urmau a fi plătite cu bilete la ordin»). Astfel inculpatul Țventarnei Lucian a explicat în mod explicit că suma de 350.000 euro nu reprezenta prețul de vânzare al firmei Decis Com SRL, ci o parte, un procent minim, din viitorul profit ce urma să se obțină prin cumpărări de mărfuri care nu mai erau plătite în realitate și urmau să fie revândute sub prețul de achiziție, cu sprijinul numitului N. I., care «avea oameni și un camion, precum și cunoștințe – în sensul că putea să scape de mărfuri repede, să le vândă».

În activitatea infracțională, inculpatul Țventarnei Lucian avea rol ”persoană interpusă- săgeată” sau așa cum plastic s-a exprimat cu ocazia audierii sale însuși inculpatul Țventarnei Lucian că a fost catalogat de liderul grupului infracțional organizat, suspectul Grigore George Nelu ca având în cadrul grupul infracțional rolul de «momâie» și «figurant care să stea la birou și la sfârșitul afacerii să dispară», în sensul de a fugi din țară pentru a nu putea fi găsit și tras la răspundere, de persoană care în aparență ar fi dobândit toate beneficiile financiare, deși în realitate acesta nu primea nici procent din produsul infracțiunii, nici salariu și nici alte sume semnificative, ci a primit doar «casă și masă», iar după terminarea activității infracționale a încasat și suma de 3.500 euro cash, bani proveniți din comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fiind astfel răsplătit și pecuniar pentru activitățile desfășurate în calitate de membru al grupului infracțional organizat”, se arată în motivare.

A știut perfect care e rolul său! Acord admis

Instanța a ajuns la concluzia că, Chiș Jutka Eniko nu numai că a cunoscut care este rolul său în cadrul grupului infracțional organizat, dar a și desfășurat efectiv activitățile ce urmau să fie generatoare de venituri ilicite, emițând și semnând o parte importantă a instrumentelor de plată  – file cec și bilete la ordin -, deși știa că pentru decontarea acestora nu există disponibil în conturile societății.

“De asemenea inculpata coordona activitatea de conducere a evidențelor contabile, preluând facturile de aprovizionare și documentele de recepționare a mărfurilor. Scopul urmărit atât de inculpată cât și de ceilalți membrii ai grupului infracțional organizat a fost de a obține sume de bani ilicite prin inducerea în eroare a persoanelor vătămate, respectiv prin neplata mărfurilor achiziționate”, se mai precizează în motivarea instanței.

Întrucât a avut o atitudine sinceră în fața procurorilor și nu are antecedente penale, iar în cadrul grupului infracțional a avut un rol de executant, și totodată o parte din debitele Decis Com au fost recuperate prin valorificarea, în cadrul executării silite a unor bunuri ce-i aparțineau, instanța a admis acordul de recunoaștere încheiat cu procurorii, în baza căruia i-au aplicat o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare. În acest context, Chiș Jutka Eniko este obligată să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității pe raza municipiului Bistrița sau a comunei Livezile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.