Împrumutul pe care Guvernul Boc doreşte să îl contracteze cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a stârnit multe discuţii.
Liberalii se declară total împotrivă. De cealaltă parte democrat-liberalii susţin cu fervoare idea, iar social-democraţii cer transparenţă.

Liderii PDL şi PSD au păreri diferite despre cum se ia împrumutul extern. Săptămâna aceasta se va lua o decizie în acest sens.

Vor să găsească un scut

Călin Popescu Tăriceanu nu vede cu ochi buni ideea unui contract de împrumut cu FMI. România nu are nevoie de un împrumut de la FMI, însă guvernanţii vor să găsească un scut care să îi ,,ferească politic” de scăderea credibilităţii în faţa electoratului, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

„Sunt depăşiţi de situaţie, sunt fricoşi, li se pare că actuala criză nu are soluţii şi atunci vor să găsească un scut, care să îi ferească şi politic, în cazul în care va fi necesar abordarea unor măsuri nepopulare. Noi am avut curajul să spunem că nu putem majora salariile profesorilor, nu pentru că nu vrem, ci pentru că economia nu suportă. Domnul Boc nu are curajul să spună aceste lucruri, el vrea să găsească un ţap ispăşitor, să spună că facem aceste lucruri pentru că ne-a cerut FMI-ul. Eu cred că ar fi o chestie de bărbăţie”, a declarat fostul premier.
Tăriceanu este de părere că, România, fiind o ţară membră a UE, ar fi trebuit să discute aceste probleme cu instituţiile europene, nu cu FMI, care este recunoscut pentru asistenţa acordată ţărilor lumii a treia. Acesta a mai afirmat că dacă ar mai fi fost şeful Guvernului, el ar fi spus foarte clar că “nu are ce să caute aici FMI”.

Nici pe genunchi, nici în genunchi

Deşi sunt parteneri de guvernare, social-democraţii sunt destul de circumspecţi vis-a-vis de acest împrumut de la FMI. Mircea Geoană i-a cerut lui Emil Boc garanţii că banii de la FMI vor fi cheltuiţi „transparent“ şi să spună dacă se vor face concedieri în rândul bugetarilor.

Potrivit Mediafax, care citează surse ce au participat la o şedinţă a conducerii coaliţiei, preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-ar fi reproşat premierului Emil Boc lipsa de transparenţă în negocierea cu FMI şi i-ar fi transmis că acordul cu FMI nu se face nici pe genunchi, nici în genunchi. Potrivit surselor menţionate, Geoană i-ar fi transmis lui Emil Boc că principalul motiv pentru care a dorit convocarea conducerii coaliţiei constă în lipsa de transparenţă dată de faptul că nimeni nu ştie în mod precis cum decurg negocierile cu FMI.
„Acordul cu FMI nu se face nici pe genunchi, nici în genunchi“, i-ar fi spus Geoană lui Emil Boc, au precizat sursele citate de Mediafax.

Decizia, de comun acord

Potrivit declaraţiei premierului Emil Boc, decizia privind contractarea unui împrumut de la FMI va fi luată de Guvern după consultările care vor avea loc în cadrul unui comitet interministerial format atât din miniştrii PD-L, cât şi ai PSD. Declaraţia vine la câteva zile după ce aliaţii din guvern, liderii PSD, au acuzat că demararea discuţiilor cu FMI s-a făcut pe ascuns.

"Decizia de a lua un împrumut sau nu va fi luată de Guvernul României după consultările pe care acest comitet interministerial le va avea, comitet din care fac parte reprezentanţi din ambele partide politice", a declarat Boc, drept răspuns la acuzaţiile aduse de social-democraţi.
Astfel, săptămâna trecută, Guvernul a decis înfiinţarea unui comitet interministerial pentru asigurarea finanţării interne şi externe a României, după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a informat Executivul despre necesitatea de finanţare a deficitului bugetar. Comitetul va fi format din miniştrii Finanţelor, Economiei, Dezvoltării, Transporturilor, Muncii, IMM, Sănătăţii, Educaţiei şi Afacerilor Externe.

Oltean, de acord cu împrumutul

În teritoriu, taberele sunt împărţite după acelaşi model ca şi la Centru. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, liderul PD-L BN, deputatul Ioan Oltean a declarat că poziţia PD-L vis-a-vis de acest împrumut este una de susţinere.
„Susţinem Guvernul în demersul făcut faţă de Uniunea Europeană şi faţă de FMI pentru a se accesa resursele financiare necesare pentru ca România să depăşească această criză”, a precizat Oltean. Acesta a mai adăugat că, chestiunea care se pune acum este cea a oportunităţii accesării resurselor europene. „În privinţa aceasta, Guvernul s-a pronunţat ferm că se impune această discuţie de negociere cu FMI, pentru că investitorii străini, dar şi cei autohtoni au nevoie şi ei de o garanţie că băncile vor fi în măsură să disponibilizeze resurse financiare care să le permită continuarea investiţiilor şi, la unii, rambursarea creditelor asumate”, a spus Oltean.
Totodată, liderul PD-L şi-a exprimat bucuria pentru faptul că PSD s-a aliniat punctului de vedere a PSD şi că împreună vor susţine idea Guvernului.

PSD vrea echilibru

Prezent la Bistriţa, pentru o întâlnire cu oamenii de afaceri din judeţul Bistriţa-Năsăud, ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Constantin Niţă, a declarat legat de acest subiect că PSD nu se opune unei finanţări sau unui contract de împrumut cu FMI. „Numai că noi dorim să ştim foarte clar care sunt condiţionalităţile, în sensul că nu suntem dispuşi să sacrificăm nivelul de trai al populaţiei pe altarul creditării de către FMI. Lucrul acesta trebuie să-l facem într-un anumit echilibru, în aşa fel încât, aceste condiţionalităţi să poată să respecte măcar nivelul de trai pentru momentul de faţă”, a precizat ministrul.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.