Un angajat al Ocolului Silvic Dealu Negru ca pădurar a fost acuzat în 2018 de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, de delapidare, fals intelectual și uz de fals, după ce a vândut ilegal lemn dintr-o partidă pe care o administra, ce se află într-o pădure ce aparține comunei Budacu de Jos. În același dosar sunt inculpați încă trei bărbați care au cumpărat de la pădurar lemnul cu pricina, acuzați de complicitate la delapidare, la fals intelectual și uz de fals.
Prejudiciul adus comunei nu este unul uriaș, cel puțin când vorbim de faptele probate de procurori, suma cifrându-se la doar circa 6.000 de lei. Ne gândim însă la alte dosare, în care procurorii au fost sesizați de ani buni de zile de Garda Forestieră, cu prejudicii enorme, și care zac liniștite în sertarele anchetatorilor, și până să fie trimiși în judecată făptașii, infracțiunile ajung să se prescrie.
Dacă acest dosar a fost rezolvat relativ rapid de procurori, nu se poate spune același lucru de cum curg lucrurile în instanță. Cauza se află pe rolul Judecătoriei Bistrița din decembrie 2019, judecata pe fond începând propriu-zis în februarie 2021, deși verificarea legalității rechizitoriului a fost finalizată în vara lui 2020. Aproape un an, dosarul a fost tărăgănat din cauza unor chestiuni procedurale, și abia apoi au început audierile de martori propuși de părți în cauză, printre aceștia aflându-se chiar primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca.
Dar să vedem ce spun procurorii în rechizitoriu.
A vrut să facă un ban în plus
Faptele de care este acuzat pădurarul Cristian Roman s-au petrecut în octombrie 2018. Procurorii spun că acesta și-ar fi însușit fără drept mai mulți metri cubi de lemn rotund rășinos pentru gater, care era deja exploatat din pădure și se afla depozitat în rampa primară Ivănelu din Budacu de Sus. Pentru a putea fi transportați buștenii, pădurarul ar fi întocmit avize false și, tot în fals ar fi operat în SUMAL.
“În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt, că inculpatul Roman Cristian, care în calitate de funcţionar public (pădurar în cadrul OS Dealu Negru) şi gestionar al partizii nr. 1217576 Ivănelu, la data de 02.10.2018 şi-a însuşit fără drept din gestiunea proprie material lemnos aflat în proprietatea comunei Budacu de Jos, situat în rampa primară Ivănelu de pe raza loc. Budacu de Sus, în cantitate de 13,63 mc de lemn rotund răşinos buştean pentru gater în valoare de 5.452 lei, pe care a remis-o inculpaţilor Moldovan Adrian şi Bor Valer, cauzând proprietarului o pagubă în valoare de 4.552 lei.
Pentru a crea o aparenţă de legalitate transporturilor de lemn, pădurarul Roman Cristian a întocmit avizele de însoţire ale materialului lemnos cu seriile 8604499 şi 8604498, în cuprinsul cărora, cu ştiinţă, a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului legate de dimensiunile, cantitatea şi sortimentaţia materialului lemnos transportat, pe care le-a înmânat inculpaţilor Moldovan Adrian şi Bor Valer spre a fi prezentate în eventualitatea unui control, iar apoi le-a introdus în aplicaţia SUMAL pentru a crea o aparenţă de legalitate asupra transportului.
De asemenea, la data de 25.10.2018, inculpatul Roman Cristian şi-a însuşit fără drept din gestiunea proprie material lemnos aflat în proprietatea comunei Budacu de Jos, situat în rampa primară Ivănelu de pe raza loc. Budacu de Sus, în cantitate de 4,20 mc de lemn rotund răşinos buştean pentru gater în valoare de 1.520 lei, pe care a remis-o inculpatului Șoanca Ioan, cauzând proprietarului o pagubă în valoare de 1.070 lei.
Pentru a crea o aparenţă de legalitate a transportului de lemn, a întocmit avizul de însoţire a materialului lemnos cu AP 8605042 din 25.10.2018, în cuprinsul căruia, cu ştiinţă, a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului legate de dimensiunile, sortimentaţia şi cantitatea materialului lemnos transportat, pe care l-a înmânat inculpatului Șoanca Ioan spre a fi prezentat în eventualitatea unui control, iar apoi l-a introdus în aplicaţia SUMAL pentru a crea o aparenţă de legalitate asupra transportului”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița.
Deoarece știau că lemnul a fost luat pe nedrept de către pădurar din rampa ocolului silvic și că documentele de însoțire erau false, Moldovan, Bor și Șoancă au fost acuzați de complicitate la infracțiunile comise de pădurarul Roman. În timp ce transportau buștenii luați de la Roman, cei trei au fost opriți de polițiști, cărora le-au prezentat avizele întocmite în fals de pădurar.
Angajat la privat, asimilat funcționarului public
Procurorii explică și motivele pentru care lui Roman i s-a reținut infracțiunea de delapidare, deși era angajatul unei entități private.
“În primul rând, la reţinerea infracțiunii de delapidare s-a avut în vedere calitatea inculpatului Roman Cristian de funcţionar public, în ciuda faptului că la data comiterii faptelor şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Ocolului Silvic Dealu Negru, un ocol silvic privat. Astfel, potrivit art. 10 alin. (1) şi (2) L. 46/2008, ocoalele silvice private sunt de interes public. Totodată, conform art. 175 alin. (2) C.pen., este considerat funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public. Or, întrucât inculpatul Roman Cristian şi-a exercitat atribuţiile în cadrul unui ocol de interes public, serviciile acestora sunt de asemenea de interes public. Aceste servicii sunt supuse controlului unor organe ale autorităţii publice, printre care se numără şi Garda Forestieră, organism cu prerogative de control şi supraveghere a activităţii desfăşurate de angajaţii ocoalelor silvice private. (…)
În al doilea rând, inculpatul avea calitatea de gestionar asupra bunurilor pe care şi le-a însuşit pe nedrept. Astfel, potrivit fişei de gestiune de la fila 203, inculpatul a primit în gestiune partida nr. 1217576 Ivănelu P2, respectiv cantitatea de 1.140 m.c. material lemnos aflat pe picior şi care urma să fie exploatată şi valorificată, semnând la rubrica Primit gestionar. Drept urmare, în această calitate, inculpatul a primit anumite îndatoriri, printre care administrarea masei lemnoase, supravegherea activităţilor de exploatare, stabilirea stocului existent în platforma primară, expedierea materialului lemnos exploatat, întocmirea avizelor primare de însoţire a materialului lemnos, încasarea sumelor de bani plătite cu titlu de preţ, emiterea chitanţelor doveditoare, remiterea sumelor de bani către proprietar etc. Având în vedere modalitatea concretă de comitere a faptei, s-a apreciat că este necesară descrierea laturii materiale a infracţiunii.
Infracţiunea de delapidare prezintă un element material alternativ, constând în însuşirea, folosirea şi traficarea bunului aflat în gestiune, în speţă regăsindu-se acţiunea însuşirii. În doctrină, s-a considerat că elementul material al acestei infracţiuni constă în «sustragerea bunului mobil aflat în gestiune ori administrare, urmată de însuşirea acestuia de gestionar, administrator ori de o terţă persoană.
Aşadar, sustragerea echivalează cu scoaterea cu caracter definitiv a bunului din sfera patrimonială a persoanei vătămate, urmată de împosedarea făptuitorului.» (…). Din analiza situaţiei de fapt, s-a observat că inculpatul Roman Cristian, profitând de calitatea sa de organ silvic şi de gestionar al partizii nr. 1217576, şi-a însuşit în mod abuziv materialul lemnos rezultat în urma exploatării, pe care apoi l-a remis inculpaţilor Moldovan Adrian și Bor Valer, fapt materializat prin determinarea celor doi să încarce şi să transporte materialul lemnos, precum şi prin întocmirea celor două avize primare de însoţire, încasarea sumelor de bani şi emiterea chitanţelor. Inculpaţii Moldovan Adrian și Bor Valer au înlesnit activitatea infracţională a autorului prin aceea că au manipulat materialul lemnos, pe care l-au încărcat din platforma primară în atelajele hipo.
În momentul în care organele de poliţie i-au surprins pe cei doi inculpaţi, materialul lemnos era complet încărcat în atelajele hipo şi pregătit pentru transport. Deducem că materialul lemnos a fost scos definitiv din sfera de dispoziţie a persoanei vătămate şi a intrat în posesia inculpaţilor, fiind aplicabilă teoria apropriațiunii.
Acţiunile inculpatului Roman Cristian se circumscriu sferei de incidenţă a autoratului ca formă de coparticipare, în timp ce acţiunile celorlalţi doi inculpaţi reprezintă acte de complicitate materială concomitentă.
Argumentele expuse anterior se aplică, în mod corespunzător, şi în ceea ce priveşte faptele comise la data de 25.10.2018”, se mai arată în documentul procurorilor.