A trecut legea asistentei sociale
Deputatii adoptat noua lege a asistentei sociale, desi opozitia a ales sa se abtina si a acuzat-o pe Roberta Anastase ca a prezidat sedinta in mod abuziv, deoarece a trecut legea inainte ca acestia sa poata supraveghea votul. Noul act normativ prevede ca atributiile si bugetele pentru programele si serviciile de asistenta sociala vor fi impartite intre administratiile locale, judetene, si cea centrala.
Saptamana trecuta, Camera Deputatilor a adoptat, cu 168 de voturi „pentru” si 5 voturi „impotriva”, Legea asistentei sociale, deputatii opozitiei neexprimandu-si votul. Votul final a fost amanat la mijlocul lunii noiembrie, cand deputatii au votat pe articole proiectul de lege, insa nu au ajuns la un consens si nu au intrunit cvorumul datorita opozitiei membrilor USL, care au subliniat ca actul normativ este doar un pretext de diminuare in bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenta sociala. Amendamentele de fond ale opozitiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost respinse prin vot. Astfel, ramane ca legea sa fie promulgata de presedinte, in absenta unor actiuni suplimentare ale opozitiei, avand in vedere faptul ca forul decizional pentru acest proiect de lege este Camera Deputatilor. Senatul a adoptat tacit actul normativ, care fusese blocat timp de doua luni in comisii.
Puterea se grabeste la vot
Opozitia a cerut votul prin apel nominal, insa aceasta propunere a fost respinsa. Deputatul social-democrat Ioan Cindrea a criticat decizia parlamentarilor din arcul guvernamental, spunand: „Ne aflam in fata unei atitudini de neinteles a puterii, pentru ca vorbim de soarta oamenilor”. Dupa ce l-a intrebat pe Cindrea daca are interventii pe procedura, Roberta Anastase i-a intrerupt microfonul. Si Eugen Nicolaescu le-a reprosat parlamentarilor puterii ca sunt „animati de lucruri marunte”.
Deputatul PNL a anuntat ca, desi s-au abtinut de la vot, reprezentantii PNL si PSD vor supraveghea votul deputatilor puterii. „Noi nu vom vota, ci vom merge alaturi de dvs., la putere, sa vedem cum furati”, a spus Nicolaescu, citat de Agerpres. Insa votul la proiectul legii asistentei sociale a fost deja dat, inainte ca deputatii opozitiei sa se deplaseze pentru a supraveghea votul parlamentarilor puterii. Acesta este si motivul pentru care deputatul liberal a acuzat-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, ca prezideaza sedinta in mod abuziv.
„Vedeti, dragilor, legea a trecut”, i-a raspuns aceasta. Anastase are deja o istorie „nefericita” legata de modul in care prezideaza votul in Camera Deputatilor. Legea pensiilor a fost adoptata pe 15 septembrie 2010 cu 170 de voturi „pentru”, 2 „impotriva” si 3 abtineri, in conditiile in care legea avea nevoie de minim 168 de voturi „pentru”, avand statutul de lege organica. Pe imagini, in sala nu s-au putut numara mai mult de 90 de deputati, dar, in ciuda evidentelor, a probelor si imaginilor difuzate pe toate posturile de televiziune, procurorii au decis neinceperea urmaririi penale impotriva Robertei Anastase.
Pe 31 octombrie, presedintele Traian Basescu le-a trimis o scrisoare presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, prin care cerea urgentarea adoptarii proiectului legii asistentei sociale. „Revin cu aceasta scrisoare asupra unei rugaminti adresate dumneavoastra in data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atentie deosebita in adoptarea de catre Parlament, cat mai urgent posibil, a urmatoarelor proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara; proiectul legii asistentei sociale”, solicita presedintele in scrisoarea adresata presedintilor Camerelor.
Decizia ramane la nivel local
Principalele elemente de noutate ale proiectului de lege se refera la corelarea sistemului national de asistenta sociala cu modelele existente in alte state ale UE, diminuarea si limitarea dependentei fata de ajutorul acordat de stat prin participarea activa a persoanei sau familiei la programul de interventii individualizat, construirea si acordarea beneficiilor de asistenta sociala serviciilor sociale intr-un pachet de masuri adecvate si complementare sau simplificarea procedurilor administrative. Proiectul de lege privind asistenta sociala prevede ca, pentru asigurarea unor servicii sociale adecvate si de calitate, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura resursele umane, financiare si materiale, in conformitate cu reglementarile in vigoare, cu strategia proprie de dezvoltare a serviciilor sociale si cu planurile anuale de actiune in domeniu.
„In conditiile in care numarul solicitarilor este limitat sau in cazul in care nu dispun de resurse suficiente, autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti incheie parteneriate pentru infiintarea de servicii rezidentiale de interes intercomunitar pentru persoanele care au domiciliul/resedinta in unitatile administrativ teritoriale partenere. Autoritatile administratiei publice locale pot decide, prin hotarare de consiliu, schimbarea destinatiei serviciilor sociale existente numai in alte categorii de servicii sociale sau, in cazuri bine justificate, in servicii de educatie, de sanatate sau cultura”, prevede proiectul de act normativ.
Astfel, ramane o responsabilitate a autoritatilor locale sa-si constituie un fond propriu de asistenta sociala pentru plata beneficiilor acordate din bugetul local si pentru furnizarea serviciilor asupra carora au hotarat forurile locale si judetene. „Sumele necesare pentru fond se asigura din bugetele locale, precum si din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat se stabilesc anual prin legea bugetului de stat si reprezinta maximum 30 la suta din valoarea totala a Fondului constituit, in functie de fundamentarile trimise de autoritatile administratiei publice locale si de disponibilitatile bugetului de stat”, mai arata proiectul de lege.
Se impart cheltuielile
Din bugetele locale ale judetelor se aloca fonduri pentru finantarea serviciilor sociale aflate in administrare proprie, contractate sau subventionate in conditiile legii, ori co-finantate in baza contractelor de parteneriat, co-finantarea serviciilor sociale care functioneaza in mediul rural si in localitati defavorizate, finantarea cheltuielilor de functionare a comisiilor de evaluare si a serviciilor de evaluare complexa, finantarea sau co-finantarea in parteneriat cu autoritatile administratiei publice locale a cheltuielilor necesare formarii continue a personalului cu atributii in domeniul serviciilor sociale si care activeaza la nivelul judetului respectiv.
O parte din finantarea programelor de asistenta sociala vine in continuare de la stat, insa numai in cazul celor de interes national, elaborate de Ministerul Muncii. De asemenea, de la bugetul de stat vor fi alocate fonduri pentru finantarea programelor de subventionare a furnizorilor privati de servicii sociale, finantarea infiintarii unor institutii de asistenta sociala-pilot, a serviciilor sociale acordate prin structurile publice aflate in coordonarea autoritatilor administratiei publice centrale sau pentru finantarea serviciilor sociale acordate de autoritatile administratiei publice locale si a altor furnizori publici si privati de servicii sociale.
Alocarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea serviciilor sociale poate fi intre 80 si 100% pentru serviciile sociale adresate copilului care necesita protectie speciala, precum si pentru serviciile adresate unor categorii de beneficiari prevazute expres de lege. Acestea pot fi de pana la 80 la suta pentru serviciile sociale adresate persoanelor cu dizabilitati, persoanelor fara adapost, victimelor violentei in familie, in functie de tipul serviciilor, pana la 60 la suta pentru serviciile destinate copilului si familiei, in functie de tipul serviciilor si pana la 50 la suta pentru serviciile sociale adresate persoanelor varstnice.
Diana Gabor