La sfârşitul lunii noiembrie, în oraşul Beclean, şoferul unui autotractor a pierdut controlul volanului şi a intrat în plin într-un magazin alimentar. În urma accidentului, şoferul a fost grav rănit, dar şi alte persoane care se aflau la acea oră în magazin. Surse neoficiale spun că, şoferul autotrenului suferea de epilepsie.

Este greu de crezut că în ziua de azi, pe drumurile publice circulă conducători auto care suferă de o astfel de boală, iar accidentul care a avut loc în Beclean, cu certitudine, nu este unicul caz de acest gen.

Accident soldat cu trei răniţi

Potrivit comunicatului de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa –Năsăud, în 25 noiembrie, la ora 17.50, în localitatea Beclean pe DN 17, conducatorul auto Ştefan B.în vârstă de 30 de ani din Uriu, în timp ce conducea un autotractorul marca IVECO, a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă pe partea dreaptă a direcţiei de mers unde s-a colizionat de zidul unei clădiri situată pe strada 1 Decembrie, unde funcţiona un magazin alimentar.

 
În urma impactului autotractorul a dărâmat zidul pătrunzând în magazin. Din accident au rezultat rănirile grave ale conducătorului auto şi a vânzătoarei în magazin Iuliana R. de 44 de ani din Beclean, rănirea uşoară a numitului Eusebiu P. de 37 de ani, din Cociu, cumpărător în magazin şi pagube materiale în valoare de aproximativ 120.000 de lei.
Intervenţia pompierilor pentru a-l elibera pe şoferul blocat între fiarele autovehiculului şi pereţii magazinului a durat mai mult de două ore. Traficul pe DN 17 a fost blocat într-un singur sens timp de două ore.
Din cauza acestui accident, pagubele materiale s-au ridicat peste un milliard de lei. Magazinul aparţine primarului oraşului Beclean, Nicolae Moldovan. Acesta însă nu cere despăgubiri materiale şoferului vinovat de producerea accidentului. „Nu pretind niciun fel de despăgubiri de la şofer, doar cele legale de la stat, prin asigurare CASCO”, a declarat pentru “Gazeta de Bistriţa” primarul Nicolae Moldovan.
În ceea ce priveşte vinovăţia şoferului dacă acesta va fi acuzat de vătămare corporală din culpă, vom afla doar după finalizarea expertizei medico-legală, în urma adevărata cuză a producerii accidentului.În cazul în care se va adeveri că şoferul a avut o criză de epilepsie care a dus la producerea accidentului, atunci acesta va scăpa fără nicio acuzaţie.

Boli des întâlnite “în trafic”

Epilepsia, diabetul, miopia în stadii avansate, sunt boli care ar trebui să condiţioneze obţinerea permisului auto. Persoanele care sugeră de astfel de boli şi vor să obţină permisul auto, practice, nu sunt conştiente că îşi pun viaţa lor şi a altora în pericol, în ciuda tratamentului efectuat pentru vindecarea bolii şi evitarea unor situaţii de genul celei petrecute la Beclean. Vinovăţia lor este însă mai mică în comparaţie cu a celor care le facilitează obţinerea permisului auto.

Tulburările sistemului nervos care declanşează boli precum epilepsia ori tulburările de vedere sunt cauze care pot duce la producerea accidentelor de circulaţie.
Epilepsia este cauzată de apariţia unor tulburări sau dereglări ale sistemului nervos care produc descărcări bruşte şi intense de activitate electrică în creier. Această activitate electrică anormală de la acest nivel se manifestă clinic prin convulsii care afectează întreaga activitate a unei persoane.
 
Pune stăpânire asupra organismului pentru câteva minute, suficiente pentru a produce o nenorocire, un grav accident în urma căruia să sufere atât persoana în cauză, cât şi alte persoane. Epilepsia o boală care în cazul şoferilor poate deranja buna desfăşurare a traficului şi poate cauza incidente grave, fiind o tulburare neurologică care afectează în mare parte comportamentul unei persoane, sistemul nervos produce descărcări electrice bruşte, excesive şi dezorganizate, care duc la apariţia convulsiilor. Apariţia convulsiilor este înspăimântătoare, în special dacă sunt severe, având legătură cu tulburări de vedere şi vorbire, de altfel şi conştiinţa bolnavului fiind grav afectată, cu mişcări necontrolate.
Diabetul este o altă boală care are ca urmare neatenţia în timpul şofatului datorită vederii înceţoşate, care este una dintre simptomele acestei boli.
Miopia severă este o altă boală din cauza căreia cel care a intrat în posesia permisului de conducere poate să producă accidente. O astfel de persoană nu este capabilă să vadă semnele de circulaţie situate la distanţa pe autostradă, ci doar de la câţiva metri distanţă. Imaginile sunt focalizate în faţa retinei, porţiune a ochiului uşor sensibilă la lumină, cauzând o vedere neclară. Persoanele cu miopie adesea prezintă cefalee, deplasări ale globilor oculari, strabism sau oboseală în timpul şofatului şi a privirii la distanţă. Există însă şi cazuri în care chiar şi miopia în stadii avansate este trecută cu vederea de către medicii “responsabili”.

Permise şi atestate de conducere obţinute “la negru”

Vina, aşa cum spuneam, aparţine, pe de o parte, celor care din lipsă de responsabilitate îşi doresc obţinerea permisului de conducere şi a atestatelor pentru profesionişti, deşi sunt conştienţi că suferă de o astfel de boală, iar pe de altă parte apaţine şi cadrelor medicale corupte care ar face orice pentru bani.

 
În schimbul unei sume de bani, unii doctori îşi pun parafa pe fişa medicală a unei persoane chiar dacă aceasta suferă de o astfel de boală, declarând-o sănătoasă. Aceştia nu sunt interesaţi de tragediile ce pot surveni în urma conducerii unui autovehicul de către o persoană.
Cum să nu existe un număr atât de ridicat de accidente în ţara noastră, când permisul de conducere se obţine la fel de uşor precum cartea de identitate? Condiţia de bază este limita de vârstă,18 şi respectiv 14, în rest depinde doar de buzunar.
Doctorii ar trebui să fie corecţi în diagnosticarea bolilor în astfel de cazuri şi să nu se lase cumparaţi. Oboseala în timpul orelor de condus, nerespectarea orelor de somn, starea de nelinişte, nervozitatea, violenţa verbală, pierderea acuităţii vizuale şi daltonism incipient intermitent este o altă problemă în rândul soferilor, pentru a evita avansarea lor ar trebui efectuat un control medical periodic care să ajute la siguranţa circulaţiei. Bineînţeles acest control trebuie efectuat cu seriozitate, serviciul medical trebuie să fie responsabil pentru munca sa şi şă dea dovadă de profesionalism.
 
Să scapi cu viaţă sau să fi tratat bine, este o expresie des întalnită în sistemul medical atunci când bolnavul trebuie să găsească o scuză pentru şpagă. Nu demult, ministrul Sănătăţii a avut chiar o propunere hilară în legatură cu şpaga – legalizarea acesteia, pentru a nu mai creea atâtea controverse pe această temă. Propunerea este absurdă mai ales în astfel de cazuri în care viaţa nevinovaţilor este în pericol. Ar fi interesant de aflat dacă în acest caz de la Becelan, în cazul în care se va dovedi că şoferul autotractorului suferă într-adevăr de epilepsie, va fi declanşată o anchetă legată de respectarea cadrului legal pentru dobândirea permisului auto de acesta.
 
Problema este, clar, una medicală. Doctorii ar trebui să nu permită încheierea fişei medicale dacă pacientul nu este capabil din punct de vedere medical să conducă un autovehicul pe drumurile publice, astfel încât să nu fie atât de facil obţinerea pemisului auto şi obţinerea atestatelor pentru transportul de mărfuri, gabarit depăşit şi transportul de persoane.

Delia Hriţuleac

7 COMENTARII

  1. a fost dezastru acolo si eu am fost ,nu prea imi vine sa cred ca a supravietuit soferul dupa cum arata tirul si magazinul si ginda picata, bine ca traieste dar e incredibil ca altii se rastoarna si mor 4 persoane , poate asa io fost dat sa traiasca

  2. sunt doctor de 5 ani si nu cred ca aceste lucruri oribile de care vorbiti se intampla in incinta cadrului medical, chiar daca exista persoane care lasa bani sau diverse bunuri doctorilor acestea o fac in semn de mutumire, de respect e un fel de omagiu adus pentru ajutorul acordat, nu este obligatoriu .medicul isi facee datoria catre pacient neconditionat ,indiferent despre ce este vorba.pacientul este primul, precum si sanatatea oamenilor aflati in astfel de situtii. cadrul medical este nepatat, nu doreste altceva decat binele pacientului.

  3. nu ca ii buna vrajeala….ati dezbatut multe teme dar ati uitat una importanta….cand faci scoala de soferi pe langa apt medical, fizic si cum vrei tu ,chiar nu este necesar o relatie cu instructorul.!nu este o problema atat de grava,ii mai grav cu spaga pentru doctori, ma intreb dar unde mai gaseste una sal f… asa bine, ca puna gasesti una buna iti strici bani si tineretea.dar fiecare cu norocul lui, daca imi deschid si io ceva firma de avioane cine stie poate am noroc ,nu ca fetele fac figuri, greu o legi pe una mai ales daca ii frumoasa si desteapta ca aspectul exterior primeaza.Ai gija omule sa nu tio iau inainte, ca cine poate poate.soryy, d^ont worry .roata sa invarte acum iti merge tie bine, maine poate imi merge mie.ca sa se miste carul rotile trebe sa se invarta.

  4. sa nu ne mai mintim, daca toate institutiile si oamenii formam o societate.sa ne ajutam, sa nu ne furam intre noi.ce sa merg linistit acasa si sa vina un anumit n cu o boala ca epilepsia sau diabetul, sa imi omoare familia si pe mine, trebuie mai multa responsabilitate,

  5. dar normal ca se da spaga pt ca asa is doctorii corupti, dar cel mai tare caz de coruptie e ca numai fii ministrilor si ai deputatilor reusesc sa realizeze ceva in viata, poti sa ai cate facultati si mastere vrei daca nu ai pile , fara rost

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.