Săptămâna trecută a debutat campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Practic a rămas mai puţin de o lună de zile până la marea confruntare. Partidele şi-au pregătit deja strategiile electorale şi au ieşit cu ele pe „piaţă”. Cei mai puternici adversari sunt parteneri la guvernare.
În pat cu duşmanul
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur declara recent că adversarul politic al PDL este PSD. „Suntem pe poziţii electorale diferite. Este clar! Dacă suntem împreună la guvernare, asta nu înseamnă că o să ne menajam în campanie”, a spus Flutur. Acesta chiar s-a arătat nemulţumit de faptul că Mircea Geoană a furat startul pentru prezidenţiale, lansându-se într-o serie de atacuri la adresa lui Traian Băsescu şi a PDL.
PSD mimează guvernarea
În tabăra social-democrată, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, şi-a identificat adversarul din această campanie electorală pentru europarlamentare: PD-L, nimeni altul decât partenerul de guvernare. El susţine că strategia pregătita de PSD Bucureşti „va da fiori candidaţilor PDL şi lui Băsescu”. Şeful echipei tehnice de campanie electorală, Valeriu Zgonea, a precizat şi el, pe acelaşi ton, că „echipa de stânga s-a pus în mişcare, iar Vanghelie va face ca Bucureştiul să fie roşu”.
Radu Moldovan, optimist
Dacă la Centru liderii social-democraţi se pregătesc să coloreze Capitala în roşu, deşi unii dintre ei sunt destul de precauţi în a lansa afirmaţii belicoase, la Bistriţa, liderul PSD BN, deputatul Emil Radu Moldovan, este foarte optimist în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor europarlamentare. Optimismul său se bazează pe rezultatele ultimului sondaj de opinie realizat de GSS, din care rezultă că partidul său este în frunte şi se află pe un trend ascendent, faţă de eternul rival – PD-L, şi este convins că PSD va câştiga alegerile europarlamentare cu un scor mult mai concludent decât cel obţinut la alegerile locale sau parlamentare. „rezultatele sondajelor sunt un semnal bun pentru noi, dar asta nu însemnă că încheiem activitatea pentru că suntem câştigători în orice condiţii. PSD are mai bine de doi ani de când este pe un trend ascendent, am reuşit să creştem cu fiecare etapă electorală – de la europarlamentarele din 2007, când am avut 24%, la locale, când am avut 31%, iar la parlamentare am obţinut 34%”, a declarat Moldovan într-o conferinţă, presă de săptămâna trecută. El a mai precizat că PSD BN este deja pregătit pentru marea confruntare din campania care tocmai de debutat, trei echipe urmând să străbată judeţul în lung şi în lat, pentru a luat contact direct cu electoratul. În acest context, liderul PSD BN a afirmat că va depune toate eforturile, alături de colegii săi bistriţeni, de a convinge electoratul să se prezinte la urne.
Strategii şi gânduri
Ceea ce este foarte clar, cele două partide, cu toate că sunt partenere de guvernare, vor ieşi la „bătălie” cu idei care se bat cap în cap. De altfel, chiar Theodor Stolojan, deschizătorul de lista a PDL pentru europarlamentare, afirma recent în presa centrală că, în timp ce social-democraţii vor mai multe reglementări sociale şi o implicare mai mare a statului, democrat-liberalii consideră că pieţele sunt cele mai eficiente mecanisme ale economiei care fac statul să funcţioneze. El a precizat că în platforma electorală a partidului său, formaţiune politică ce face parte din Partidul Popular European (PPE), se pune accentul pe soluţiile anticriză propuse de guvernul Boc, în timp ce social-democraţii, reprezentanţii Partidului Socialist European, oferă electoratului un răspuns simplistic: o Europă socială, adică mai multă intervenţie a guvernului, mai multă reglementare şi mai multă datorie de plătit de către generaţiile viitoare.
De cealaltă parte, mesajul campaniei PSD pentru alegerile europarlamentare va fi axat pe opoziţia „stânga-dreapta“, social democraţii urmând să îi asocieze pe partenerii de guvernare cu duşmanii României din UE. Oricum, social-democraţii vor ţine cont şi de condiţiile locale pentru a putea cât mai bine să-şi atragă electoratul de partea sa.
Liberalii, libertate de mişcare
Cei mai relaxaţi în timpul acestei campanii, fără să fie nevoiţi să se mai gândească la faptul că în timpul şi după tot acest tămbălău electoral trebuie să guverneze alături de partidul pe care îl atacă, sunt liberalii. PNL, ca partid de opoziţie, are o strategie mult mai limpede, în sensul că, liberalii îşi vor dezvolta o campanie proprie şi va lovi la fel de tare şi în PSD, şi în PDL, taxându-i pe aceştia, mai ales, în privinţa guvernării.
Candidaţi pentru un fotoliu european
Potrivit listei de candidaţi depusă la Biroul electoral central (BEC), lista PDL e deschisă de Theodor Stolojan. Urmează în ordine, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda şi Marian-Jean Marinescu. Candidatul susţinut de PDL Bistriţa-Năsăud, europarlamentarul Flaviu Călin Rus ocupă doar locul 15 pe lista acestei formaţiuni politice.
Pe lista PNL, prima este Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean şi Renate Weber.
Liana Mureşan
W W W . B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.
Buna,
am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar puteti invata si alte limbi, spre exemplu spaniola, olandeza, engleza, hindi si swahili, etc . Va recomand acest site http://www.invata-limbi.ro si sper ca va va fi de folos, asa cum mi-a fost si mie !!! Multa bafta !!
Buna,
am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar puteti invata si alte limbi, spre exemplu spaniola, olandeza, engleza, hindi si swahili, etc . Va recomand acest site http://www.invata-limbi.ro si sper ca va va fi de folos, asa cum mi-a fost si mie !!! Multa bafta !!