Home Știri A fost sau nu a fost smenuiala???

A fost sau nu a fost smenuiala???

“Şansa pentru demnitate” îl poate costa pe Botiş viitorul politic. Cine a făcut pe cine în acest scandal care loveşte în PDL BN.

Politic vorbind este foarte curios faptul că acest scandal a ieşit la suprafaţă după ce Botiş a spus pentru cei care au vrut să asculte că după ce termină cu legile (n.red. – codul muncii şi codul social) el ar urma să se retragă de la minister şi să revină la Bistriţa, unde ar fi urmat să intre în pre-campanie electorală. Documentele cu salariile de la Euroactiv  au putut pleca doar din Casa Judeţeană de Pensii sau din AJOFM.

Cutremurul a fost declanşat de publicaţia timp on line care a dezvăluit faptul că soţia lui Ioan Botiş este consilier al unui ONG care derulează fonduri europene şi guvernamentale. Este vorba de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa cu sediul pe strada Cloşca numărul 3, adresa la care locuieşte familia Botiş. Asociaţia cu pricina a participat vineri la o bursă a locurilor de muncă, fiind reprezentată de fosta şefă de cabinet a lui Botiş, Alina Căpraru. Interesant este faptul că asociaţia care fiinţează la adresa respectivă din luna august a anului 2010, derulează la această oră un program numit Şansă la demnitate, program finanţat de Uniunea Europeană, Guvernul României şi Fondul Social POSDRU 2007-2013.
Potrivit sursei citate, asociaţia derulează la această oră peste 2,13 milioane de lei, din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile.

Visul lui Ioan Nelu Botiş de-a ajunge primarul municipiului Bistriţa pare să se spulbere. Ultima palmă vine tocmai de la Bistriţa, via Agenţia Judeţeană de Formare şi Ocupare a forţei de muncă, instituţie pe care Ioan Nelu Botiş a reinventat-o şi a făcut-o funcţionabilă.

Totul a început…

În anul 2007, an în care apărea Asociaţia Parteneriat Euroactiv în Bistriţa, Ioan Nelu Botiş fiind director al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Potrivit unor surse din această asociaţie, oficial, ea a fost înfiinţată ca un răspuns la cererea pieţei muncii în judeţul Bistriţa-Năsăud: „Perioada 2008-2009 a fost cea în care piaţa forţei de muncă a fost dezechilibrată, existând o ofertă masivă de locuri de muncă. În contextul actual datorită crizei economice dezechilibrul pe piaţa muncii există în continuare, dar situaţia s-a schimbat la polul opus, existând o ofertă masivă de forţă de muncă. Cu toate acestea, agentii economici întâmpină greutăţi în încadrarea în muncă datorită lipsei sau slabei calificări a acesteia”, se arată pe site-ul acestei asociaţii. Tot acolo se spune că scopul asociaţei este de a contribui la promovarea dezvoltării locale durabile, prin iniţierea, dezvoltarea şi implementarea unor proiecte care pot fi finanţate prin diferite programe accesibile României. „ Menţionăm că asociaţia reprezintă astfel interesele a peste 9000 de angajaţi, şi o reţea de sprijin şi stimulare pentru întreg judeţul Bistriţa-Năsăud”, mai susţin cei implicaţi în această asociaţie.
Cu privire la membrii acestei asociaţii, ei sunt următorii: SC COMELF SA BISTRA, SC MIRO SA BISTRIȚA, SC RAAL SA BISTRIȚA, SC ROMBAT SA BISTRIȚA, SC LEONI WIRING SYSTEM RO SRL BISTRIȚA, SC TERAPLAST SA BISTRIȚA, SC CRISTIRO SA BISTRIȚA, SC TERMO CONSULTING SRL BISTRIȚA, FUNDAȚIA INOCENȚII BISTRIȚA, SC PROFESSIONAL CONSULTING IDEA SRL BISTRIȚA, SC EMADIA LINE SRL BISTRIȚA, BLOCUL NAȚIONAL SINDICAL – FILIALA BISTRIȚA, UNIVERSITATEA TEHNICĂ – FILIALA BISTRIȚA şi CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE BISTRIȚA.

2007-2011

Politic vorbind este foarte curios faptul că acest scandal a ieşit la suprafaţă după ce Botiş a spus pentru cei care au vrut să asculte că după ce termină cu legile (n.red. – codul muncii şi codul social) el ar urma să se retragă de la minister şi să revină la Bistriţa, unde ar fi urmat să intre în pre-campanie electorală. Mai mult, toată această asociaţie funcţiona din 2007, sediul ei apărând pe strada Cloşca nr. 3 din luna august a anului 2010. Precizăm faptul că la această oră, asociaţia respectivă derulează  un program numit Şansă la demnitate, program finanţat de Uniunea Europeană, Guvernul României şi Fondul Social POSDRU 2007-2013. Este vorba de peste 2,13 milioane de lei, din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile.

Cine, unde, când şi cum

Pentru a nu fi consideraţi tendenţioşi, vă prezentăm în continuare de structura acţionariatului Euroactiv: Ligia Botiş (16,6%), retrasă pe data de 4 aprilie, Alina Căpraru (16,6%), Carmen Diana Magda (16,6%), Ioan Moroşanu, tot 16,6%.

Botiş spune că…

Despre implicare lui sau a soţiei sale în activitatea acestei asociaţii, Botiş ne-a făcut următoarele precizări: „Nici eu, nici soţia mea nu facem parte dintre membrii fondatori ai asociaţiei şi nu am avut calitatea de membri ai acestei asociaţii”, a spus Ioan Botiş, care a precizat că asociaţia este constituită din societăţi comerciale din Bistriţa pentru a atrage fonduri europene şi penttru a iniţia cursuri de formare profesională.
Botiş a mai precizat că a sprijinit înfiinţarea asociaţiei încă de la început, de pe vremea când lucra la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa şi că îi cunoaşte pe toţi membrii asociaţiei.
Potrivit lui Ioan Nelu Botiş, finanţarea în acest proiect a urmat calea legală, neexistând o influenţă directă din partea sa. „Nu am atribuţii directe în acest sens, un conflict de interese din punct de vedere juridic nu există pentru că nu am calitatea de membru”.
Botiş a ţinut să-şi ceară scuze public pentru această situaţie, precizând că nu doar soţia lui se va retrage din proiect, şi că şi un consilier de la cabinetul ministrului Ioan Iany Moroşanu şi-a prezentat demisia.
Potrivit ministrului Muncii, soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului „Şansa la demnitate”, subliniind însă că este doctorand în management şi, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.

Reacţii pro şi contra

Ioan Oltean, şeful de partid al lui Botiş a spus că  Nelu este un „băiat bine-crescut", care ştie ce să facă şi care nu are nevoie de sfaturi din partea sa:  „E un băiat bine-crescut. Ştie ce să facă. Nu are nevoie să-i dau eu sfaturi".

Preşedintele TSD Bistriţa-Năsăud, Daniel Suciu, susţine că Ioan Botiş trebuie să se retragă după apariţia în presă a informaţiilor legate de soţia acestuia, precizând că "moralitatea îndoielnică şi predispoziţia pentru găinarii pe bani publici" ale ministrului sunt "de mult cunoscute".
Suciu susţine, într-un comunicat remis redacţiei, că recentele dezvăluiri ale presei vizavi de activitatea ministrului Ioan Nelu Botiş "nu fac decât să confirme ceea ce PSD a spus în nenumărate rânduri despre apucăturile provincialilor din PDL care au ajuns miniştri".
"Pentru noi, în Bistriţa, moralitatea îndoielnică şi predispoziţia lui Botiş pentru găinarii pe bani publici sunt de mult cunoscute, începând cu terenul primăriei Bistriţa dat fratelui sau şi continuând cu mână surprinsă până la cot în banii europeni. Este clar că domnul Botiş trebuie să se retragă. Ţara este într-o situaţie în care avem nevoie de miniştri puşi pe treabă, nu de oameni preocupaţi de fraudarea fondurilor europene. Să înţelegem că dacă mai multe soţii ale miniştrilor din guvernul Boc ar manifesta aceeaşi preocupare pentru absorbţia fondurilor europene, nu am mai fi codaşi în acest domeniu?", scrie Suciu.
El susţine că Botiş "nu trebuie să se gândească prea mult, trebuie să îşi dea demisia şi să îşi ia adio de la viaţa publică, aşa cum au făcut-o toţi cei prinşi cu furtişaguri".
"Ministrul Botiş s-a făcut că nu a auzit de păţania altui fost ministru, Adriean Videanu, care a îndrăznit să întrebe la Bruxelles dacă soţia sa poate beneficia de bani europeni, considerând probabil că integritatea este opţională. Comportamentul ministrului Botiş este un exemplu foarte prost dat tutoror celor ce vor să acceseze fonduri europene şi nu au vreun soţ sau soţie în ministere. Dacă astfel funcţionează lucrurile în România, nici nu e de mirare că absorbţia fondurilor e la pământ", se arată în comunicat.

Ce este conflictul de interese

Este o reglementare legală prin care se cere respectarea unei etici profesionale minime. Definiţia dată de orice dicţionar juridic arată în felul următor: o situaţie în care o persoană sau o organizaţie are interese particulare sau personale suficient de puternice încât să influenţeze exercitarea obiectivă a funcţiei sau rolului său oficial; un conflict de interese există chiar dacă nu rezultă din acesta în mod direct un act negativ, impropriu sau incorect; este de ajuns să dea aparenţa de incorectitudine şi să submineze încrederea în persoana sau organizaţia aflată în această postură.

O explicaţie

Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Uman (AMPOSDRU) a precizat, marţi, într-un comunicat, că proiectul "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi în care este consilier soţia ministrului Muncii Ioan Botiş, are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010.
Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.
"Pentru acest proiect nu a fost depusă nicio cerere de rambursare", potrivit AMPOSDRU.

Oficial le merge bine

Aşa arată activitarea Euroactiv pe internet. Fără comentarii
ASOCIAŢIA PARTENERIAT EUROACTIV BISTRIŢA
Cod de înregistrare fiscală: 22414224
Nr. de la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor: 32/13.09.2007
Adresa poştală: Str. Cloşca, nr. 3A, Bistriţa, 420133
IBAN: RO12RZBR0000060013006034, Raiffeisen Bank Bistriţa
Tel: +40363 401410
E-mail: office@euroactivbn.ro
Website: https://www.euroactivbn.ro
Număr persoane participante la servicii integrate:  130
Număr persoane participante la serviciile de testare, evaluare: 100
Număr persoane înregistrate în vederea participării  la cursul de sudor: 65
Număr persoane înregistrate în vedera participării la cursul de stivuitorist: 40
 
(actualizat la data de 09.03.2011)

Scurt istoric

Primul act adoptat în timpul mandatului lui Botiş a fost Legea pensiilor, act pe care ministrul l-a calificat drept unul de responsabilitate. Opoziţia nu a fost de acord, motiv pentru care l-a şi atacat la Curtea Constituţională, care însă a apreciat că Legea pensiilor este conformă legii fundamentale.
Au urmat discuţiile legate de proiectul Codului Muncii, care a suferit numeroase modificări. S-au făcut propuneri de către partenerii sociali, care au acuzat că nu le sunt ascultate părerile. Discuţiile s-au inflamat în contextul în care s-a pus problema asumării răspunderii pe acest document.
Astfel, Ioan Botiş spunea într-o conferinţă de presă din 7 ianuarie, că în situaţia în care ministerul nu va ajunge la un acord cu patronatele şi sindicatele astfel ca până în 21 ianuarie să existe o variantă finală a Codului Muncii, MMFPS îşi va asuma un cod şi îl va prezenta în Guvern.
Ulterior, Botiş a revenit asupra declaraţiei, susţinând că nu s-a luat în discuţie asumarea răspunderii pe Codul Muncii şi că vor fi discuţii zilnice concrete privind acest cod.
Aceste discuţii pe Codul Muncii au fost un alt context în care s-a pus problema demisionării din funcţie de către Botiş. Problema au pus-o doar sindicatele şi patronatele.
"Nu are rost să mai pierdem vremea cu un ministru care nu ţine cont de partenerii sociali", a spus la vremea respectivă preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
În replică, Ioan Botiş a susţinut că demisia sa "nu ar rezolva nimic".
Mai reamintim faptul că preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, susţinea că Ioan Botiş este interesat de modificările la Codul Muncii, care sunt în dezavantajul angajaţilor, pentru că are promisiuni de la firma Leoni din Bistriţa că îl va sponsoriza la viitoarea sa candidatură la primăria Bistriţa.

Ce urmează

La ora actuală, viitorul politic al lui Ioan Nelu Botiş pare compromis, dar încă nu e totul pierdut. De altfel, anunţul demisiei nu a fost primit cu bucurie totală de liderii opoziţiei, calculele reci spunând că Botiş ar fi trebuit să vină acasă abia spre finele acestui an. Vine acum şi cu imaginea făcută praf de un scandal care a mai scăzut PDL-ul în sondajele făcute chiar de institutele de casă. Cu siguranţă, Ioan Oltean nu îl va da încă la o parte pe Botiş, el urmând să înceapă la reabilitarea imaginii, pentru că până la localele din iunie 2012 mai este ceva vreme. Deşi nu mai pleacă din pole position, Ioan Nelu Botiş rămâne un adversar politic redutabil chiar şi pentru Ovidiu Teodor Creţu.

Mihnea Rozenberg

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version