Conform DEX, ţeapă înseamnă a păcăli, a înşela, a escroca pe cineva. Este exact ce au păţit cei de la Armata din Bistriţa, din partea primăriei conduse de Ovidiu Creţu. Ca să pună mâna pe terenul de pe Dealul Cocoşului, unde Brigada 81 Mecanizată avea poligonul de antrenament, Creţu le-a promis militarilor bistriţeni un teren la schimb, dar şi apartamente ANL pentru cei care stau cu chirie. Nimic din toate aceste promisiuni nu s-au materializat şi, conform principiului ” şi f…… şi cu banii luaţi”, cei de la Armată, în disperare de cauză, achiziţionează apartamente de pe piaţa liberă, cu destinaţia locuinţe de serviciu.
În mai multe materiale publicate de Gazeta de Bistriţa de-a lungul timpului s-a tras un semnal de alarmă asupra schimbului suspect de teren dintre Armată şi Primăria Bistriţa, iniţiat de primarul Ovidiu Creţu, pentru proiectul „Wonderland”. Afacerea din start îţi aduce în minte vechiul proverb românesc, „s-a întâlnit hoţul cu prostul”. La momentul respectiv nu se ştia prea bine cine este prostul şi cine hoţul, se bănuia doar, dar în prezent lucrurile s-au clarificat. Se ştie şi cine este hoţul şi cine este prostul.
Armata luat o ţeapă de zile mari, nici una din promisiunile făcute administraţia bistriţeană condusă de Ovidiu Creţu nu s-a materializat. Cei de la Armată au luat praful de pe tobă ş,i în disperare de cauză, folosesc bani din bugetul pentru apărare, necesar modernizării dotării armatei, pentru achiziţionarea de pe piaţa liberă de apartamente de serviciu.
Bani mai mulţi pentru armată
Pactul încheiat la Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis cu partidele politice şi formaţiunile reprezentate în Parlament, intitulat „Acord politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare” cu 2% din PIB a devoalat fără nici un echivoc starea catastrofala în care se afla Armata Română. A fost nevoie de adoptarea unei măsuri excepţionale, într-o situaţie excepţională, pentru ca situaţia armatei să fie cât de cât ameliorată. Majoritatea sumelor alocate de la buget au drept destinaţie achiziţionarea de tehnică modernă de apărarea antiaeriană, celebrele sisteme „Patriot”, avioane de luptă precum şi tehnică blindată pentru trupele de uscat. Pe 29 noiembrie, CSAT a analizat şi avizat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanţelor şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Adică să luăm la ordin de la SUA, încălcând legile ţării, fără licitaţie, fără nimic, tehnică blindată veche, uzată moral şi fizic pe care americanii o scot din uz. Dar în acest caz nu există nici un denunţ, nu se sesizează nimeni.
Achiziţii de apartamente de pe piaţa liberă
Un procent din bugetul pentru apărare este destinat cheltuielilor de personal, salarii şi pensii. Mai nou din aceste fonduri, sume însemnate au fost direcţionate pentru achiziţionarea de apartamente de serviciu, inclusiv în Garnizoana Bistriţa, unde Ministerul Apărării Naţionale intenţionează să cumpere 12 apartamente de serviciu, cu câte două camere fiecare. La Bistriţa se întâmplă acest lucru, în condiţiile în care în momentul cedării fostului poligon de antrenament din Dealul Cocoşului către Primăria Bistriţa, cei de la armată au primit asigurări ferme că, în schimbul terenului respectiv, vor primi mai multe locuinţe ANL. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, iar MApN este nevoit pentru militarii din Bistriţa să cumpere apartamente de pe piaţa liberă.
Poligonul de Antrenament şi Instrucţie al Brigăzii 81 Mc. Bistriţa a intrat în vizorul lui Creţu în timpul campaniei electorale din 2008, printr-o promisiune către alegători, realizarea unui complex sportiv polivalent, supranumit Wonderland, din care s-a reuşit doar construirea unei pârtii de schi, omologată recent.
Schimbul de teren dintre Armată şi Primăria Bistriţa, iniţiat de primarul Ovidiu Creţu, pentru complexul Wonderland s-a dovedit până la urmă o mare ţeapă. Înţelegerea privind schimbul de terenuri a fost parafată în luna decembrie 2014, iar de atunci timpul a curs ireversibil, fiindcă nimic nu s-a mai întâmplat în sensul respectării acesteia, primirea altui teren şi un număr de apartamente ANL pentru militari.
Apartamentele urmează a fi cumpărate cel târziu până la jumătatea lunii decembrie a acestui an, iar achiziţia se va face în două etape, criteriul de selecţie a viitoarelor locuinţe de serviciu fiind raportul calitate-preţ.
Criteriile care vor fi luate în considerare de militari sunt preţul (50%), eficienţa energetică (10%), garajul şi/sau locul de parcare (10%), zona de impozitare (10%), vechimea (10%) şi numărul de apartamente ofertate în acelaşi bloc (10%).Constructorii sau dezvoltatorii imobiliari interesaţi sau cei care deţin locuinţe pe care doresc să le vândă trebuie să îşi depună ofertele până la începutul lui decembrie 2017. Pe baza ofertelor depuse se va realiza un prim clasament, după care militarii vor vizita fiecare locuinţă ofertată.
Cea de-a doua etapă o reprezintă negocierea cu proprietarii de apartamente. „Negocierile se vor face cu toţi ofertanţii prezenţi, la data şi la ora stabilită de autoritatea contractantă, convocarea acestora la sediul autorităţii contractante făcându-se în timpul celor 5 (cinci) zile calculate de la finalizarea verificării în teren a unităţilor locative. Negocierea începe prin anunţarea preţurilor oferite de fiecare ofertant în parte, care poate ulterior să ofere succesiv, în ordinea prestabilită, noi preţuri. La sfârşitul negocierilor se va încheia un proces verbal de negociere, semnat de toate părţile, în care se vor consemna şi toate strigările (noile oferte de preţ). La finalizarea negocierilor se va întocmi un nou clasament al ofertanţilor, iar ofertele cu valorile cele mai mici rezultate în urma negocierii vor fi declarate câştigătoare. În cazul în care există oferte egale va fi declarată câştigătoare oferta care cuprinde locuinţa cu suprafaţă utilă mai mare”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de achiziţie.
Preţul pe unitatea locativă, pondere 50%,oferta cu cel mai mic preţ pe unitate locativă va obţine 100 puncte. Pentru cele 12 apartamente, MApN a alocat 2,2 milioane de lei. Un calcul simplu arată, că suma respectivă împărţită la 12 apartamente, rezultă mai bine de 183.000 de lei pentru o locuinţă, adică în jur de 40.000 de euro.
Poligon construit înainte de ’89
Poligonul de Antrenament şi Instrucţie din Unirea a fost construit în perioada de dinainte de lovitura militară de stat din Decembrie 1989, la iniţiativa comandantului R. 221 Mc. Bistriţa, căpitanul pe atunci, generalul de brigadă în rezervă de astăzi, Florian Caba.
Poligonul a fost realizat prin munca militarilor în termen, dar şi a cadrelor militare care au muncit cot la cot cu aceştia. Armata bistriţeană a primit tot concursul pentru realizarea poligonului din partea autorităţilor timpului, în special al primului secretar al Comitetului Judeţean al PCR Bistriţa-Năsăud, Mihai Marina. Poligonul de la Unirea a fost unic în Armata Română prin complexitatea realizată acolo, toate armele şi specialităţile specifice unei armate moderne au avut condiţii de instruire adecvate.
Potrivit generalului în rezervă Florian Caba, la sfatul primului secretar Mihai Marina, suprafaţa de teren respectivă a fost întabulată cu acte în regulă în proprietatea Armatei Române, iar R. 221 Mc. Bistriţa se ocupa de administrarea şi folosirea acestuia. Poligonul de antrenament şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa, mii de militari s-au instruit în acest loc, atât în perioada comunistă, dar mai ales în anii de după. Poligonul de antrenament şi instrucţie de pe Dealul Cocoşului a permis pregătirea personalului militar pentru misiuni desfăşurate în Angola, Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan, dar şi pentru misiuni individuale sau de pregătire cu alţi parteneri în comun din S.U.A, Italia, Germania sau Suedia.
Poligonul din Unirea a fost structurat pentru a asigura instrucţia militarilor bistriţeni si nu numai, pe probleme de transmisiuni, artilerie, instrucţie genistică şi NBC (arme de nimicire în masă), instrucţia tragerii, lupta în localitate, instrucţia alpină sau conducerea maşinilor de luptă.
Situaţia existentă astăzi, practic a devoalat fără nici un dubiu identitatea ”hoţului” şi a ”prostului” din această telenovelă. Pe lângă faptul că cei de la armată, inexplicabil, au renunţat la un poligon care cuprindea instalaţii specifice de circa 7 milioane de lei, renunţă se pare şi la terenul pe care l-au primit în compensaţie de la Primăria Bistriţa la Slatiniţa pentru a-şi reloca instalaţiile din poligonul de la Unirea. Probabil că unii Moş Teacă de care armata este plină, au decis că militarii se pot pregăti fără efectuarea instrucţiei specifice în poligoane, iar ei se pot juca cu soldăţei de plumb sau de teracotă pe machetele şi lăzile de nisip din sălile de specialitate.
Un celebru general rus, Kutuzov, în timpul războaielor purtate cu armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte, se pare că a spus ceva de genul „cu cât mai multă sudoare la instrucţie, cu atât mai puţin sânge la război”. Dar se pare că această concepţie privind pregătirea militarilor, în Armata Română nu mai este valabilă.
În Garnizoana Bistriţa este dislocată una din cele mai mari şi mai importante baze militare ale Armatei Române, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, una din primele structuri compatibile cu NATO, cu unităţi în mai multe judeţe ale ţării. În aceeaşi locaţie, ca şi cea a sediului comandamentului brigăzii este dislocată una din unităţile de elită a acestei mari unităţi, Batalionul 812 Infanterie ”Bistriţa”, dar şi Batalionul 405 Logistic, precum şi un număr de subunităţi de brigadă. Toate aceste unităţi foloseau pentru instrucţia de specialitate şi pregătirea fizică indispensabilă oricărui militar, complexul de poligoane din Unirea de pe Dealul Cocoşului, un loc de instrucţie a militarilor aproape unic în Armata Romană.
Doru Costin
Acelasi lucru la Slatina cu terenul fostei Brigazi 1 Artilerie, eu ma intreb daca in ambele cazuri fara complicitatea comandantilor, puteau primarii face ce vor ei ! Dvs. credeti ?
PS O sa gasiti in presa noastra cine cumparase locuintele ; DNA e de vina ca a oprit smecheria !
Sa nu uitam Craiova si alte terenuri din partea de S, S-V a tarii.
Cine oare raspunde de aceste matrapazlicuri?
Cine a elaborat ,,Notele de fundamentare” pt H.G.?