Centrul Judeţean pentru Cultură se pregăteşte să achiziţioneze un nou microbuz, pentru care a alocat peste 75.000 de euro. Culmea, aceeaşi instituţie a mai achiziţionat un autocar nou-nouţ în urmă cu nici doi ani, costul acestuia ajungând la colosala sumă de 1,5 milioane de lei.
Centrul Judeţean pentru Cultură organizează o licitaţie publică, prin intermediul căreia vrea să achiziţioneze un nou microbuz de 20 de locuri. Pentru acest moft, instituţia a alocat 348.740 de lei, adică mai bine de 75.000 de euro. Banii pentru noua investiţie provin, evident, din bugetul judeţului.
„Microbuz nou, 20+1 locuri, an producţie 2017 destinat asigurării necesităţilor de transport a personalului Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi nu numai, la manifestările de profil”, se arată în descrierea din documentaţia licitaţiei.
Microbuzul trebuie să fie diesel şi să aibă o putere minima de 190 de cai putere. Cutia de viteză trebuie să fie automata şi să aibă 6 trepte. Instituţia are o preferinţă şi în ceea ce priveşte culoarea. Autoturismul trebuie să fie alb.
De asemenea, microbuzul trebuie să fie dotat cu asistenţă la frânare, centuri de siguranţă pentru toate scaunele, sistem de asistenţă la menţinerea benzii de rulare, centură de siguranţă cu pretensionare pentru şofer, sistem asistenţă la prevenirea coliziunii, asistenţă la parcare, asistenţă la pornirea în rampă sau asistenţă la unghi mort.
Pretenţiile nu se opresc aici. Volanul super-maşinii trebuie să fie multifunctional şi să aibă computer rulaj îmbrăcat în piele, reglabil pe înălţime şi profunzime, iar interiorul să aibă ornament de mahon.
Maşina trebuie să vină echipată inclusiv cu trusă de prim ajutor sau triunghiuri reflectorizante şi să aibă o garanţie de trei ani. Furnizorul trebuie să se oblige să asigure în mod gratuit service-ul maşinii în perioada de garanţie a acesteia.
„Defecţiunile apărute în perioada de garanţie vor fi sesizate unităţii de service şi acesta trebuie să primească autovehiculul în service şi să asigure repararea acestuia, cu înlocuirea componentelor defecte într-un interval de timp ce nu poate depăşi 5 zile (…) La orice reparaţie executată se vor folosi numai piese noi, de origine şi materiale tehnice certificate/omologate de RAR şi agreata de producătorul microbuzului”, se mai arată în caietul de sarcini al licitaţiei.
În 2016, CJC şi-a luat autocar de 1,5 milioane de lei
Dacă aveţi impresia că aceasta este o investiţie de lux, mai gândiţi-vă puţin. În anul 2016, aceeaşi instituţie îşi cumpăra un autocar cu nu mai puţin de 1,5 milioane de lei.
Acesta are 55 de locuri şi a fost cea mai scumpă investiţie în parcul auto al judeţului anul trecut. Centrul Judeţean pentru Cultură nu s-a oprit aici. În acelaşi an şi-a cumpărat şi un microbuz cu 7 locuri, deşi deţinea unul similar, care nu avea niciun fel de probleme de funcţionalitate.
Evident că şi autocarul, dar şi microbuzul achiziţionate în 2016 au fost noi-nouţe. Printre dotări s-au numărat cutie automate, sistem video parcare, monitorizare a presiunii din pneuri şi, evident, tapiţerie din piele. Cât a costat microbuzul? Ce spuneţi de 250.000 de lei?
Tot anul trecut, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a mai achiziţionat 5 Dacia Duster. Două au mers la cei doi vicepreşedinţi, una la bibliotecă, alta la muzeu, iar alta la Evidenţa Populaţiei.
Centrul Judeţean pentru Cultură pare să fie sac fără fund. Doar în anul 2016 a primit peste un milion de euro pentru evenimente culturale. Aceşti bani merg pe spectacole de muzică clasică, teatru sau proiecţie de film.
Anul acesta suma alocată Centrului Judeţean pentru Cultură nu a scăzut, ba mai mult a crescut cu 500.000 de lei, de la 5 milioane de lei la 5,5 milioane. Culmea este faptul că la majoritatea evenimentelor bifate de Centrul Judeţean pentru Cultură nu găsim mai mult de 20-30 de oameni.
Şeful CJC, găsit incompatibil de ANI
În fruntea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud se află de ani buni Gavril Ţărmure. Lui Ţărmure i s-au aprobat bugete generoase atât la început de an, cât şi la rectificările bugetare.
Ţărmure se menţine în funcţie, deşi este în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate încă din anul 2011. Atunci, inspectorii au solicitta municipalităţii documentele care au stat la baza finanţării de la bugetul local, începând cu anul 2008 şi pâna la data respectivă a fundaţiei conduse de Gavril Ţărmure „Societatea de Concerte”.
Potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, Gavril Ţărmure s-ar fi aflat în conflict de interese în perioada 2010-2011, când a beneficiat de mai bine de jumătate de milion de la Primăria Bistriţa.
Pentru această sumă, Ţămure, în calitate de consilier local şi-a exprimat votul favorabil, atunci când pe ordinea de zi a Consiliului Local s-au regăsit proiecte care vizau alocări de fonduri pentru asociaţia sa.
„Ţărmure Gavrilă a participat, în calitate de consilier local în cadrul CL al Municipiului Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, la şedinţele consiliului, votând pentru adoptarea hotărârilor pentru aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale municipiului pe anul 2010-2011, a hotărârii privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a municipiului pe anul 2011 (prin care se finanţează Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, al cărei fondator şi preşedinte este persoana evaluată) şi a hotărârilor privind aprobarea proiectelor care vor beneficia de cofinanţare de la bugetul local (hotărâri care prevedeau şi bugetarea unor proiecte ale fundaţiei, în suma totală de 113.000 lei).
Totodată, Ţărmure Gavrilă a încheiat, în calitate de Preşedinte al Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa, două contracte de prestări servicii cu Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, prin care fundaţia a primit de la Consiliul Local” (prin intermediul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa) suma totală de 140.000 de lei.
În anii 2010 şi 2011, ca urmare a aprobării acestor documente, fundaţia a beneficiat de suma totală de 529.003 lei. Ţărmure Gavrilă a realizat, în anii 2009 şi 2010, venituri în sumă totală de 53.000 de lei, reprezentând drepturi obţinute în calitate de coordonator de proiecte sau director de programe în cadrul Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa”, se arăta în raportul ANI.
Andreea Moldovan