Implicarea lui Marius Viorel Negrea în traficul internaţional de droguri, de la nivelul de mic şpăgar de Bistriţa, specializat în ţepuirea unor firme care se ocupau de comercializarea de materiale de construcţie şi de producţie agricolă, iar ulterior contrabandist de ţigări provenite din Ucraina şi R. Moldova în cadrul grupării infracţionale investigate de procurorii DIICOT suceveni, este deocamdată o necunoscută care cu siguranţă va fi lămurită de ancheta în curs.
Decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a fost atacată cu recurs de către avocatul lui Negrea, fiind respinsă de către un complet al Curţii de Apel Bucureşti, ulterior fiind prelungită pentru alte 30 de zile. Este evident faptul că genul de infracţiuni în care a fost implicat şi judecat Negrea pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Suceava au fost doar antrenamentul înainte de a se implica în traficul internaţional de droguri.
După ţepele date firmelor bistriţene care comercializau materiale de construcţie, grupul lui Negrea şi-a diversificat activitatea infracţională, în condiţiile în care peste tot li se închideau uşile, iar plângerile la poliţie şi la alte organe se înmulţeau. Inventivi, şi-au reorientat activitatea infracţională spre judeţele vecine, vizând achiziţia de produse agricole, folosind aceleaşi metode oneroase. Şi nu au fost puţini cei care le-au căzut în plasă.
Ghinion! Au dat de Negrea
De această dată firmele paravan au fost Euro-Distribuitor SRL din Bistriţa şi Cosbogdi SRL din Vermeş. Prima firmă care le-a căzut în plasă a fost Agrarus Prod SRL din Turda, cu obiect de activitate producţia agricolă. În 2007 societatea în cauză a obţinut o producţie de circa 190.000 kg porumb boabe, cantitate pe care a depozitat-o la Comcereal Cluj. Alte două firme, Danca Internaţional din Mihai Viteazul, jud. Cluj, şi Gran Rom Turda, specializate tot în producţia agricolă, au obţinut circa 160.000 kg boabe, din care 125.000 kg au fost depozitate tot la Comcereal Cluj.
La începutul lui decembrie 2007, reprezentanţii celor 3 firme de producţie agricolă au început să caute potenţiali clienţi pentru a-şi comercializa produsele. Printr-o intermediară, martoră în proces, au obţinut două numere de mobile, aparţinând unor persoane din Bistriţa, de fapt complici ai lui Negrea. Ulterior lucrurile au evoluat şi în peisaj a apărut şi Negrea în persoană, care poza în mare cunoscător al produselor agricole, inducându-le interlocutorilor ideea că este un mare specialist în materie, se interesa de proprietăţile fizico-chimice ale produselor, umiditate, pe care trebuia să-l aibă un porumb de calitate. Victimele fiind prinse în plasă, s-a trecut la negocierea termenelor de plată – 15 zile de la facturare, plata urmând să se facă cu filă CEC, specialitatea grupului lui Negrea. Înţelegerile au fost parafată la barul Tanira din Turda, unde s-au întocmit contractele de vânzare-cumpărare şi toate documentele aferente, iar în final vânzătorii au primit cecurile. False bineînţeles, nu mai valoroase decât o bucată de hârtie igienică.
În cursul discuţiilor purtate cu cei de la Agrarus Prod SRL din Turda, Negrea le-a spus acestora că are o fabrică de alcool la intrarea în Bistriţa, şi le-a dat detalii despre producţia firmei sale. Toate aceste afirmaţii ale sale le-a întărit turdenilor ideea că au în faţă un om serios, cu expertiză în domeniu. La toate aceste discuţii a participat şi juristul firmei din Turda care i-a consiliat la întocmirea contractelor şi a verificat bonitatea firmei Cosbogdi. La momentul respectiv firma în cauză era ”curată”, nu figura cu incidente bancare.
Astfel, între societatea Agrarus şi Cosbogdi s-a încheiat contractul nr.3/07.12.2007 pentru cantitatea de 190.000 kg porumb, pentru care s-a emis o factură fiscală în valoare de 187.663 lei, pentru care s-a completat integral, ştampilat şi semnat o filă CEC scadentă la 24.12.2007.
În baza contractului încheiat, în perioada 10.12-19.12.2007 s-au efectuat transporturi zilnice de porumb de la Comcereal Turda. Se subînţelege că fila CEC în cauză, pentru suma de 187.663 lei a fost refuzată la plată.
Gran Rom a livrat 125.000 kg porumb în valoare în valoare de 123.462,50 lei, refuzată la plată pentru unul şi acelaşi motiv, „lipsă totală disponibil bănesc”. Tot în luna decembrie 2007, Danca InternaţionalSRL a livrat cantitatea de 150.000 kg, la preţul de 0,83 lei/kg + TVA, pentru care s-a emis o filă CEC, tot fără acoperire.
Porumbul livrat a ajuns la Bistriţa, iniţial la firma Granitexim SRL, care a livrat-o mai departe către Salix SRL Bistriţa ca beneficiar final, după ce a fost cântărită la Redivivus.
Schema infracţională
În rechizitoriu, procurorul de caz de la DIICOT Bistriţa a demonstrat întreaga schemă infracţională folosită de Marius Viorel Negrea şi a complicilor acestuia. Marfa, respectiv cerealele erau achiziţionate de la firme cu profil agricol din judeţul Cluj, trecute printr-o firmă intermediară – Granitexim – în final ajungând la destinatarul final – Salix. O parte din cantităţile de porumb luate de la producătorii clujeni au ajuns la halele lui Viorel Peica din Şesul Jelnei, precum şi la Iacob Onoae din Jelna. Toţi cei amintiţi, cumpărători de bună credinţă, au achitat marfa oamenilor lui Negrea, însă acesta nu a plătit nici un leu celor de la care el a cumpărat porumbul. Banii erau însuşiţi şi împărţiţi de el şi de complicii săi.
Procurorul a mai demonstrat faptul că porumbul a fost comercializat la un preţ inferior celui de achiziţie, lucru care a demonstrat că inculpaţii şi învinuiţii au acţionat premeditat, au avut de la început intenţia de a achiziţiona porumbul de la părţile vătămate fără a mai achita contravaloarea acestuia. Adică, pe româneşte ţeapă.
Activităţii infracţionale a lui Negrea şi grupării sale i s-a pus punct la data de 13.02.2008 (coincidenţă cu 13.09.2017, când a fost săltat pentru trafic de droguri). Au fost efectuate percheziţii domiciliare la Negrea şi la complicii acestuia, ocazie cu care au fost ridicate înscrisuri din care rezulta implicarea acestora în activitatea infracţională. Cu aceeaşi dată, 13.02.2008, Marius Viorel Negrea a fost reţinut pentru o perioadă de 24 ore, însă propunerea de arestare preventivă a fost respinsă de către instanţa de judecată de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi a fost luată măsura obligării de a nu părăsi ţara, măsură care a fost prelungită succesiv prin ordonanţele procurorului până la data de 14.10.2008. În urma infracţiunilor săvârşite a rezultat o pagubă de 475.000 lei, din care 200.000 lei, celor trei firme din Cluj de la care au achiziţionat porumb boabe.
De la porumb a trecut la trafic de ţigări. A fost un pas mic până la cocaină
În perioada în care era anchetat de DIICOT Bistriţa-Năsăud şi trimis în judecată la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Marius Viorel Negrea, cunoscut şi cu numele de ”COCO”, coincidenţă sau nu pentru viitorul lui statut de traficant de COCAINĂ provenită din America de Sud, nu a stat degeaba. Pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud fiind cunoscut ca un cal breaz, aflat în atenţia autorităţilor, fiind monitorizat probabil de structurile locale de informaţii, a intrat în combinaţie cu o grupare din Suceava, specializată în contrabanda cu ţigări provenite din Ucraina şi R. Moldova. Deh, omul avea nevoie de bani, Negrea trăia pe picior mare, veniturile realizate din funcţionarea sălii de forţă de la subsolul Palatului Culturii nu îi ajungeau. Era de notorietate în oraş, nu numai pentru cei din structurile de informaţii, că sala de forţă din locaţia respectivă colcăia de interlopi din Suceava, Mureş, Cluj, Maramureş şi Bistriţa. În anumite medii se discuta faptul că în locaţia respectivă se traficau anumite substanţe pentru creşterea masei musculare şi nu numai. A rămas o necunoscută faptul că în perioada respectivă nici o structură informativă locală nu ar fi ştiut ce se întâmplă în realitate la sala de forţă de la subsolul Palatului Culturii din Bistriţa.
În cursul anului 2014 şi ”afacerea” din Suceava, contrabanda cu ţigări a fost anihilată de procurorii suceveni ai DIICOT. Marius Viorel Negrea a fost iniţial reţinut, ulterior pus în libertate, anchetat şi trimis în judecată la Tribunalul Suceava. Acest fapt nu l-a deranjat în nici un fel pe acesta să încerce să găsească alte modalităţii de a face bani mulţi într-un timp foarte scurt.
Nederanjat că era anchetat şi trimis în judecată în perioada respectivă, Marius Viorel Negrea a sărit la un nivel superior, a intrat în lumea infractorilor internaţionali, specializaţi în traficul de stupefiante, respectiv cocaină. Este evident faptul că Marius Viorel Negrea nu este un traficant de duzină, faptul că a coordonat o reţea specializată pe traficul de COCAINĂ provenită din America de Sud, vizând ţări ca Marea Britanie, Olanda sau Franţa, îl situează pe acesta în lumea liderilor internaţionali în acest domeniu. Supranumele de ”COCO” îi vine ca o mănuşă.
Doru Costin