Şi nu numai! Incendierea criminală a unor autoturisme de poliţie poate fi consideratăo problemă de siguranţă naţională,dar se pare că în Bistriţanimeni din cei abilitaţi cu investigarea acestor gen de fapte nu ştiu nimic şi nici nu-i interesează.Parafrazând o cunoscută poezie, în judeţul Bistriţa-Năsăud a început din iunie anul trecut să ardă, câte o maşină de poliţie, a continuat în acest an, iar deocamdată fenomenul s-a oprit. Acest al doilea atac asupra unei maşini de poliţie s-a produs în lipsa camerelor de supraveghere,ridicate de către procurori după comiterea primei incendieri şi este o copie identică a celei produse în iunie 2016.
Evident, opinia publică, atât la prima incendiere a autospecialei de poliţie, cât şi la ultima produsă recent, a fost bulversată şi stupefiată. Oamenii din Prundul-Bârgăului, dar şi de pe ValeaBârgăului, pe bună dreptate, se întrebau şi se întreabă cum de este posibil acest lucru?
„Păi dacă nu sunt în stare să-şi păzească propriile bunuri, cum pot să ne asigure siguranţa,nouăşi familiilor noastre, a bunurilor pe care le deţinem”? se întreabă pe bună dreptate Ştefan B. un localnic din Prundul-Bârgăului.
Vrând, nevrând, am dat omului dreptate, mai ales ţinând cont de lipsa de reacţie a poliţiei, dar şi a celorlalte autorităţi ale statului abilitate să gestioneze asemenea gen de fapte, respectiv cele două evenimente de incendierea maşinilor de poliţie.
Atât la prima incendiere, cât şi la a doua, poliţia nu a reacţionat în nici un fel. De fapt a reacţionat, dar printr-o tăcere mai mult decât suspectă. Pe site-ul poliţiei la rubrica ”ştiri”, nu a apărut nici un cuvânt referitor la cele două evenimente grave. Lumea se aştepta ca şefii poliţiei să iasă într-o conferinţă de presăşi să explice ceea ce s-a întâmplat, să liniştească oamenii, să-i asigure că ei sunt la post în slujba cetăţeanului, că veghează şi lucrează, că îşi fac datoria şi că se vor întreprinde măsuri ca asemenea fapte să nu se mai producă, dar mai ales să îi asigure pe oameni că vinovaţii vor fi identificaţi şi deferiţi justiţiei. Nimic din toate acestea, tăcere totală, nici o luare de poziţie, o declaraţie oficială, un punct de vedere. Ulterior, în legătură cu incendierea autospecialei de poliţie din iunie 2016, s-a aflat pe surse că Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud ar fi deschis o anchetă, dar nimic sigur.Nimeni, din cât se cunoaşte în acest moment, nu a fost acuzat, nu se ştie în ce stadiu se află cercetările, ce măsuri se întreprind pentru descoperirea autorului, sau a autorilor. A doua incendiere a unei maşini de poliţie se pare că a venit pe fondul lipsei de reacţie a autorităţilor, autorii probabil s-au gândit că localitatea Prundul-Bârgăului este un sat fără câni şi s-au hotărât să repete figura. Când se va produce a treia incendiere, şi unde, este greu de dat un răspuns. Dar pe fondul tăcerii şi a lipsei de reacţie a autorităţilor cu siguranţă că ea se va produce, mai repede sau mai târziu.
Un lucru este evident, conducerile Poliţiei bistriţene, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, sunt obligate şi datoare faţă de opinia publică, faţă de plătitorii de taxe, să dea explicaţii privind incendierea autospecialei de poliţie din noaptea de 3 spre 4 iunie 2016, în ce stadiu se află ancheta, dacă au vreun suspect sau ancheta este în faza de rem, a cercetării faptei, dar şi a celui de-al doilea eveniment, incendierea criminală a unui autoturism de serviciu la începutul lunii octombrie.
Post de poliţie, fără supraveghere
Ultima incendiere a unei maşini de poliţie s-a petrecut în noaptea de 2 spre 3 octombrie 2017, după acelaşi mod de operare, aproximativ la aceeaşi oră şi în acelaşi loc, curtea comună a Secţiei 2 Poliţie Rurală Prundul-Bârgăului şi a primăriei din localitate. Locul respectiv, din perspectiva opiniei publice, se presupune că este păzit atât ziua cât şi noaptea, fizic, nu numai video. De fapt, comuna Prundul-Bârgăului, sau mai bine spus centrul civic al acesteia, sediul administraţiei locale şi al poliţiei, a devenit un sat fără câini.La această ultimă incendiere, culmea, camerele video erau ridicate de procurori încă de anul trecut şi de atâta studiu al imaginilor surprinse la primul incendiu şi de căutarea a autorilor, au uitat să le mai înapoieze. Locul respectiv a devenit opacca ochii unui mort, mai ales noaptea, şinimeni nu poate oferi vreun indiciu despre ce s-a întâmplat.
Într-un anumit fel se poate spune că acest al doilea incendiu criminal a fost facilitat de lipsa camerelor de supraveghere, nefiind exclus faptul ca autorul sau autorii să fi cunoscut acest lucru, plus informaţia că nu există nici un fel de pază umană, şi au acţionat fără nici o teamă.
Este o enigmă şi în acelaşi timp o nedumerire pentru opinia publică, faptul că o unitate de poliţie de nivelul unei secţii de poliţie, care are în dotare autoturisme, iar în sediul respectiv sunt păstrate documente clasificate, dosare penale în lucru, dar şi armamentul şi muniţia din dotarea personalului, aparatură de comunicaţii, computere, este consideratăun fel de magazin de legume şi fructe – la terminarea programului se pune lacătul pe uşă şi oamenii se duc acasă şi se culcă fără nici o grijă, iar noaptea sediul este lăsat de izbelişte, fără nici un fel de pază, supraveghere video.
Nu este exclus să fi fost vreun ofiţer de serviciu pe timpul nopţii, dar omul se pare că nu ştie nimic şi nu l-a interesat faptul că maşinile erau lăsate în voia Domnului şi a dormit dus, cu uşa încuiată. A fost trezit de strigătele celor care au observat incendiul şi au dat alarma. Acelaşi Ştefan B., mai în glumă, mai serios a făcut remarca că.„dacă autorii îşi puneau mintea, îl furau şi pe ofiţerul de serviciu cu sediu cu tot, cu documente clasificate, armament şi muniţie”.
Nu s-a luat nici măsură
Cu siguranţă, conducerea Secţiei 2 Poliţie Rurală cunoştea acest lucru şi nu a făcut nimic în sensul remedierii situaţiei. Întrebarea logică care vine, este dacă şi conducerea IPJ BN era la curent cu această stare de fapt. Sau dacă cei de la ”doi şi un sfert” cunoşteau situaţia, cum de altfel erau obligaţi s-o cunoască,dacă aceştia la rândul lor l-au informat pe inspectorul şef al IPJ BN, cms.şef Mihai Lupşa? Răspunsurile la aceste întrebări sunt simple, identice şi uşor de anticipat: NU! Habar nu aveau de nimic, iar dovada constă în faptul că incendiul criminal s-a repetat, iar un nou autoturism de poliţie a fost distrus complet.
Structurile de informaţii dorm?
Prevenirea comiterii unor asemenea fapte, incendierea criminală a unor autoturisme aparţinând Poliţiei Române sau orice alte acte care pun în pericol dotarea poliţiei, dar şi descoperirea autorilor, revine în primul rând structurii de protecţie a MAI, ”doi şi un sfert” pe stil vechi, sau Direcţia Generală de Protecţie Internă -Serviciul Judeţean pe stil nou. Una din misiunile acestei structuri de informaţii stipulează că „desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi de protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc…sau care vizează informaţiile, PATRIMONIUL, personalul, misiunile …structurilor MAI….”.
Sigur, anticipativ şi preventiv trebuie să acţioneze şi principalul serviciu secret al ţării – SRI, respectiv direcţia judeţeană, mai ales în legătură cu comiterea unor asemenea fapte – incendierea criminală a unor autoturisme de poliţie, care pot fi catalogate, fără nici o exagerare, atentate la siguranţa naţională.
Judeţul Bistriţa-Năsăud, mai în glumă, mai serios, este cunoscut ca judeţul unde nu se întâmplă nimic. Nu spioni sau terorişti prinşi, înafara unor cetăţeni străini care au depăşit termenul de şedere în România şi care au fost expulzaţi din ţară de cei de la Imigrări. Şi aici, cel puţin din punct de vedere al naţionalităţii celor expulzaţi este de discutat, din păcate un procent semnificativ sunt fraţi de-ai noştri din Republica Moldova. Nici măcar corupţie ca lumea nu avem în judeţul Bistriţa-Năsăud, nu că nu ar exista, deşi aceasta este considerată un factor de risc la siguranţa naţională. Celebrul dosar al foştilor şefi ai Poliţiei bistriţene, Mureşan, Hasnaş şi Cloşcă,este mai mult cazul unor găinari care s-au crezut nişte mici dictatori în funcţiile pe care le-au ocupat, abuzând de prerogativele deţinute
În general, este unanim acceptat faptul că,atunci cândun evenimentse produce prima dată,este posibilsă fie rodul unei întâmplări, deşi nu este cazul într-o speţă de genul asupra căreia facem vorbire, dar când se produce a doua oară, după acelaşi tipar şiîn acelaşi loc şi condiţii, orice minte normală este de acord că nu mai poate fi o întâmplare. Este o acţiune criminală, premeditată şi care cu siguranţă are un scop şi un motiv. Dacă anchetatorii vot stabili mobilul acestor acte criminale, cazul va fi rezolvat în proporţie de 99%.
Doru Costin