„Cazul Ţundrea”, a devenit cunoscut în România, fiind vorba mai exact de un bărbat care a făcut puşcărie nevinovat pentru moartea unei fete de 14 ani.
Gheorghe Avram a fost condamnat în 2012 la 25 de ani de închisoare pentru că în 1992 a violat și ucis o fetiță de 14 ani, potrivit Digi24.
Inițial, anchetatorii l-au acuzat pe un alt bărbat, Marcel Țundrea pentru o crimă pe care nu a comiso, iar bărbatul a stat 12 ani în închisoare. Abia în 2004 un test ADN a dovedit că nu Marcel Țundrea este vinovatul.
Un sfert de secol Țundrea a primit pedeapsa cu închisoarea pentru o crimă comisă de altcineva. O fetiță fusese găsită moartă în albia unui râu din Cărbuneşti, satul lui Ţundrea. Declaraţiile bâlbâite ale unui martor şi lipsa tehnologiei l-au condamnat la ani grei de temniţă.
„I s-au luat nişte declaraţii unei bătrâne care a spus că i se pare că l-a văzut pe Ţundrea la locul faptei. Singurul lui ghinion a fost coincidenţa de grupă sanguină – A2 el, A2 victima. Această tehnică înapoiată l-a dus pe Ţundrea după gratii”, a explicat avocatul lui Marcel Țundrea.
Din închisoare, Marcel Țundrea şi-a susţinut nevinovăţia cu fiecare ocazie. După 12 ani, când tehnica a avansat, un test ADN a demonstrat că nu el este ucigaşul. A fost eliberat, însă un an mai târziu s-a stins, răpus de bolile căpătate după gratii.
„A luat bătaie acolo cât nu a luat în viața lui ca să recunoască. Ultima oară când a venit de la puşcărie tuşea foarte mult”, a spus Nicu Cocheci, vărul lui Marcel Țundrea.
Fiica bărbatului a vrut să facă dreptate măcar după moartea tatălui ei. Astfel că a cerut despăgubiri pentru suferinţa îndurată de bărbat. După ani de procese a venit şi sentinţa la Curtea de Apel Craiova. Statul român o despăgubeşte cu 5.000 de euro. Mai exact, un euro pentru fiecare zi de închisoare, deşi familia a cerut 12 milioane de euro.
„Despăgubirea acordată este inechitabilă şi deloc în acord cu prejudiciul suferit, această situaţie a distrus o familie”, a spus avocatul Giani Militaru.
Adevăratul criminal a ajuns în cele din urmă după gratii.
„Cu greu recunoaşte sistemul când greşeşte în România. Sunt infracţiuni, cum este cazul domnului Ţundrea, unde există persoane vinovate care scapă nepedepsite, deci faptul că sistemul nu funcţionează cum trebuie afectează şi victimele infracţiunii”, spune Diana Olivia Hatneanu, avocat specializat în drepturile omului.