În același dosar, ÎCCJ a admis luni contestația lui Ioan Wagner la decizia CAB și au dispus ridicarea măsurii controlului judiciar.
Despre dosar:
Curtea de Apel București a decis, pe 31 august, menținerea măsurii controlului judiciar în cazul fostului ministru Elena Udrea, însă magistrații au admis cererea acesteia de a părăsi teritoriul României fără încuviințarea instanței.
Decizia a fost luată în dosarul în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA în legătură cu finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009. Hotărârea nu este însă definitivă și poate fi contestată de procurori.
„Constată legalitatea și temeinicia măsurii preventive luate față de inculpații Udrea Elena Gabriela, Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor și Wagner Ioan Silviu și menține controlul judiciar față de aceștia. În baza art. 215 alin. 9 Cod procedură penală admite cererea de modificare a conținutului controlului judiciar formulată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Înlătură interdicția impusă inculpatei de a nu depăși teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară și instanței de judecată. Cu drept de contestație”, se arată în decizia instanței.
Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.
Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte).
Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
În dosar, au mai fost deferiți justiției Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
„Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță”, arată DNA.