Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bistriţa-Năsăud a prezentat evaluarea instituţiei după primul semestru al acestui an. Potrivit datelor oficiale în cursul anului 2017, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud au existat mai multe activităţi ale organelor de poliţie în vederea creşterii gradului de siguranţă şi a protejării acestora.
Mii de controale şi scandaluri aplanate
În cifre, radiografia activităţii IPJ BN pentru primul semestru din acest an arată impresionant. În concret, au fost organizate şi desfăşurate un număr de 354 de acţiuni, 3.889 controale şi în 271 de cazuri s-au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică cu ocazia unor manifestări, s-a intervenit la un număr de 4.610 apeluri de urgenţă, au fost aplanate 774 de stări conflictuale şi s-au desfăşurat activităţi de prevenire şi informare pe riscurile identificate la nivel judeţean. Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii a implementat 13 proiecte şi campanii de prevenire-informare care au avut peste 8700 de beneficiari.
Nici l-a Rutieră n-a fost odihnă. Poliţiştii cu atribuţii pe acest departament au asigurat măsuri specifice pentru fluidizarea traficului rutier în condiţiile unei perioade lungi a sezonului de iarnă, perioadă care a necesitat intervenţia cu material antiderapant, degajarea suprafeţelor carosabile şi o monitorizare permanentă a stării drumurilor şi condiţiilor meteo(prezenţa permanentă a poliţiştilor rutieri în Pasul Tihuţa).
Se fură mai mult din curte decât din casă
În perioada analizată, respectiv semestrul I al anului 2017, infracţionalitatea stradală sesizată care este cea mai uşor perceptibilă, dar şi deranjantă manifestare a fenomenului infracţional, precum şi un indicator de referinţă asupra gradului de siguranţă publică, înregistrează o diminuare importantă cu 15,91%, remarcându-se scăderi la faptele de furt/furt calificat cu 25,20%, precum şi la ceilalţi indicatori specifici ai acestui tip de infracţiuni (furturile din curţi cu 30%, furturile din locuinţe cu 8%, furturile din auto cu 41,66% şi furturile de auto cu 26%).
În perioada ianuarie-iunie 2007, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, infracţionalitatea sesizată are un trend descendent, înregistrându-se o scădere cu 15,75 %.
În acest context, infracţiunile sesizate de natură judiciară scad cu 15,90% faţă de anul 2016. Infracţiunile de tâlhărie înregistrează o scădere cu 5,26%, iar infracţiunile de înşelăciune sesizate înregistrează o scădere cu 15,96%, pe fondul eforturile preventive şi de combatere depuse în special de către poliţiştii specializaţi din structurile de investigaţii criminale şi de investigare a criminalităţii economice.
Preocuparea constantă a poliţiştilor inspectoratului pentru protejarea patrimoniului tuturor persoanelor fizice şi juridice de pe raza judeţului a condus la diminuarea acestor tipuri de fapte la nivel judeţean cu 14,4%. Volumul infracţionalităţii contra patrimoniului reprezintă un procent de 40,21% din totalul infracţiunilor sesizate.
Alcoolul bată-l vina
Faptele de ”lovire sau alte violenţe” sesizate înregistrează o scădere de 22,3% în semestrul I 2017, faţă de perioada similară a anului 2016. Este de menţionat faptul că, cu preponderenţă în mediul rural, faptele de lovire au fost comise pe fondul consumului de alcool.De asemenea, în primele 6 luni ale anului 2017 s-a înregistrat o scădere a numărului de infracţiuni contra libertăţii persoanei, cu 73 fapte mai puţine decât în anul 2016.
Activităţile preventive şi de combatere desfăşurate la nivelul inspectoratului au avut ca scop, în perioada analizată, protejarea vieţii, integrităţii şi libertăţii persoanei, reuşindu-se diminuarea infracţiunilor sesizate cu 25,8%.Dinamica prezentată indică faptul că poliţiştii bistriţeni au reuşit să atingă obiectivul principal asumat, privitor la creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală.
Lemnul, personajul principal în dosarele penale
Pe linie silvică, în primele 6 luni ale anului 2017, s-a înregistrat o creştere cu 29,75% a faptelor sesizate (de la 121 la 157). Ca urmare a neregulilor constatate, în semestrul I al acestui an, poliţiştii specializaţi pe linie silvică au ridicat în vederea confiscării 1479,46 mc material lemnos şi 28 de auto, fiind constatate şi aplicate 194 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, a crescut cu 23,52%, faţă de perioada similară a anului trecut, numărul dosarelor penale soluţionate cu trimitere în judecată, în acest domeniu.
În anul 2017 poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au soluţionat un număr de 77 dosare penale având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani şi s-a reuşit recuperarea prejudiciilor în dosarele penale de evaziune fiscală în sumă de 223.967,36 lei prin plată şi 1.712.648 lei prin aplicarea măsurilor asigurătorii.
În perioada analizată s-au dispus măsuri preventive faţă de un număr de 6 persoane doar pentru infracţiuni de spălare a banilor, ceea ce arată preocuparea poliţiştilor pentru identificarea circuitelor financiare frauduloase şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.
Peste 230 de accidente în primele luni
În ceea ce priveşte siguranţa rutieră în judeţul nostru, principalele cauze generatoare de accidente rutiere rămân viteza neadaptată la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară.
Cu toate acestea, accidentele mortale din ultima perioadă, au relevat incidenţa a încă doi factori generatori şi anume nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată şi neacordarea de prioritate pietonilor.
Ca şi cauze concurente, trebuie menţionate alcoolul, neasigurarea cu centură de siguranţă şi lipsa unor măsuri de protecţie minime, cum ar fi casca de protecţie.
În perioada ianuarie-iunie 2017, în judeţul nostru, s-au înregistrat un număr total de 233 de accidente rutiere, mai puţine cu 12 decât în perioada similară a anului trecut. Deşi trendul este descendent, numărul accidentelor grave cu victime creşte cu 19,18%(de la 73 la 87), numărul de persoane rănite grav creşte cu 35,38%( de la 65 la 88). De asemenea, creşte şi numărul persoanelor decedate cu 15%( de la 20 la 23).
Numărul accidentele rutiere uşoare scade cu 15% şi, corespondent, şi numărul de persoane rănite uşor cu 20,68%(de la 266 la 211).
Pentru a avea o imagine obiectivă cu privire la siguranţa rutieră în judeţul nostru, trebuie să trebuie să ţinem cont şi de creşterea parcului de autovehicule înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud, acesta ajungând la 96.288(în semestrul I 2017 fiind înmatriculate definitiv un număr de 10.042 autovehicule), de numărul autorizaţiilor provizorii de circulaţie eliberate( 7.381), precum şi de creşterea numărului deţinătorilor de permis de conducere la 116.907 (+ 2.235 faţă de anul trecut), aspect ecare au influenţat dinamica accidentelor rutiere.
La toate acestea se adaugă numărul mare de autovehicule care tranzitează judeţul Bistriţa-Năsăud pe DN 17 care face legătura dintre Republica Moldova şi ţările din Europa Centrală şi de Vest.
Raportat la activităţile desfăşurate de către poliţiştii bistriţeni în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor penale şi contravenţionale din domeniul rutier, analizele efectuate scot în evidenţă faptul că, în primul semestru al anului 2017 a crescut numărul constatărilor penale cu 19,57%(de la 281 la 336 fapte), a crescut fermitatea aplicării măsurilor preventive pentru fapte la regimul circulaţiei rutiere (9 măsuri faţă de 0 în perioada similară a anului 2016), precum şi numărul de acţiuni preventive desfăşurate.
”Arhivă” de permise confiscate
În activitatea zilnică de supraveghere, îndrumare şi control al traficului rutier, precum şi în cadrul acţiunilor organizate, au fost aplicate un număr de 30.637 sancţiuni contravenţionale din care 19.521 sancţiuni au fost aplicate de structurile de poliţie rutieră şi 11.116 de alte formaţiuni din cadrul I.P.J. Bistriţa-Năsăud .
Totodată, în perioada analizată au fost suspendate un număr de 1251 permise de conducere(+180) şi retrase un număr de 351 certificate de înmatriculare(+ 36). Pentru cumul de puncte penalizare au fost reţinute un număr de 24 permise de conducere(-45). Un număr de 89 permise de conducere(+36) au fost anulate în urma condamnărilor definitive pronunţate de instanţele de judecată.
Conform analizelor efectuate, se constată o creştere a accidentelor rutiere produse cu vinovăţia altor participanţi la trafic decât conducătorii de autovehicule şi anume bicicliştii (18 accidente cu 2 persoane decedate şi 6 rănite grav, 10 rănite uşor), căruţaşii (7 accidente cu 1 persoană decedată şi 6 rănite grav) , mopedişti (1 persoană rănită grav şi multe infracţiuni constatate ) şi conducătorii de utilaje agricole (2 accidente cu 1 persoană decedată şi 1 persoană rănită grav).
Majoritatea acestor accidente rutiere au avut loc pe fondul consumului de băuturi alcoolice.
Fiti seriosi ! Aceste evenimente, se produc indiferent cine se afla la ” comanda ” institutiilor de fortza publica. Cu asta se ocupa de fapt politia si jandarmeria si cu asta basta !
Conduita populatiei, este influientzata de nivelul de trai material si spiritual si de conditiile de munca , trai si de viatza al oamenilor , etc. etc. create de „politrucii” aflati la butoane si nu de catre cei care „dau cu bota sau trag cu pusca” …
( Cu bota mai dau… pe ici pe colo… ca altfel nu se poate… dar cu pusca nu trag decat exclusiv la poligoanele militare, ca daca scapa vre-un glontz in c.ur la vre-un borfas, sar procurorii pe politzai… sau jandari ca ulii pe gaina si acestia mai bine prefera sa capete de la borbasi cate o bataie sora cu moartea sau cu paralizia… si sa nu scoata pusca din toc – ati vazut la TV cate si mai cate din cele intamplate , unde au fost batuti, maltratati, batjocoriti sau ucisi ofitzerii si subofitzerii acestor structuri ) .
„Saful” … este doar „dirijorul ” orchestrei, care este obligata sa „cante ” dupa cum este facuta … ” partitura ” si nimic altceva ! Ba mai mult, am observat ca mult mai bine merg treburile cand „sefii” sunt plecati pe la spitale ori in concediile de odihna…