Greşelile făcute de Mircea Hrudei de la DIICOT CLUJ de-a lungul „măreţei sale cariere” au ajuns la urechile şefului structurii centrale, Daniel Horodiceanu. Multiplele dosare instrumentate defectuos, dezvăluirea de informaţii confidenţiale din timpul urmării penale, măsuri asiguratorii de sechestru neluate faţă de suspecţi ce au dat tunuri prin intermediul evaziunii fiscale sunt doar câteva dintre motivele ce au dus la excluderea din DIICTOT Cluj a lui Hrudei. La toate acestea se adaugă cele mai mari achitări din istoria recentă a Clujului în dosare celebre.
Într-o scurtă radiografie a activităţii lui Hrudei vă prezentăm ”victimele” acestuia ce şi-au dat şi aerul din piept(la propriu) în timp ce acesta le ancheta sau le păta imaginea prin trimiterea acestora în judecată pentru fapte ce s-au dovedit a fi inexistente.
El acuza, instanţa achita
Primul dosar în care Mircea Hrudei a luat achitare pentru cei pe care i-a anchetat a fost dosarul Grenadierul. Inculpaţii Zăgrean Victor, Vancea Ovidiu Manuel, Moldovan Mihai Septimiu şi Szasz Francisc au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv şi au fost achitaţi de magistraţii ICCJ. Şeful DIICOT Cluj i-a acuzat pe cei patru de terorism. Cei patru au executat şase luni de arest preventiv nevinovaţi.
Gicu Agenor Gânscă de la ACI, împreună cu Rareş Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionut Bobos, au fost achitaţi, şi ei, definitiv în 2013 de către judecătorii de la ICCJ. Dosarul a fost făcut de DIICOT Cluj şi are semnătura lui Mircea Hrudei. Un alt dosar răsunător făcut de Mircea Hrudei este cel al lui Paszkany Arpad Zoltan, celebrul dosar Gazeta II, care s-a terminat cu achitare încă din 10 mai 2012. .
Dosarul BT concretizat cu achitări
În vara anului 2014, dosarul Banca Transilvania s-a spulberat prin soluţia definitivă de achitare a inculpaţilor.
Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania a fost achitat, împreună cu ceilalţi oameni de afaceri clujeni, de acuzaţiile de spălare de bani făcute de fostul şef al DIICOT Cluj, procurorul clujean Mircea Hrudei. Chiar dacă au fost considerate drept “nefondate” de judecători, acuzaţiile procurorilor clujeni poartă doliul unuia dintre cei acuzaţi. Pe parcursul anchetei Claudiu Silaghi a murit. Nu este primul dosar al fostului şef DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care ar putea intra la categoria “chix”. Şeful Băncii Transilvania a fost achitat de magistraţii ÎCCJ în dosarul de “spălare de bani” trimis în judecată de şeful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei. În acest dosar, alături de Ciorcilă au mai fost judecaţi pentru aceleaşi acuzaţi şi oamenii de afaceri CHRISTOFOUROU GEORGIOS, COJOCARU DOINA MARIOARA,DASCAL SERGIU DAN,ISAAKIDIS ANASTASIOS,JURKOVAN RADU CODRUT,SILAGHI CLAUDIU EUGEN IULIU, SILAGHI MIRELA, iar toţi au fost achitaţi definitiv.
Important de menţionat era faptul că în timpul anchetei, Claudiu Silaghi a fost internat la spital după ce a suferit un atac vascular cerebral din cauza stresului cercetării. Hrudei l-a audiat atunci pe Claudiu Silaghi in timp ce era internat la neurologie deşi nu avea voie conform hotărârii medicilor .Efectul a fost îngrozitor, după audiere, Silaghi a suferit un infarct şi a murit . Hrudei îl are pe conşţiinţă pe Claudiu Silaghi.
Dosarul Gazeta ce ajunsese la CEDO
Un alt dosar care se afla la apel şi care se derulează de mai bine de 10 ani este cel în care ziariştii Liviu Man şi alţii au fost trimişi în judecată pentru şantaj. Fiind primul caz de ziarişti arestaţi, nu este de mirare faptul că CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a admis plângerea înaintată împotriva Statului român de către Liviu Man, plângere în care s-au arătat gravele nereguli şi încălcări ale drepturilor fundamentale derulate pe tot parcursul procesului. Despre dosarul „Gazeta”, din care a fost disjuns dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany, şi despre dosarele întocmite de către Mircea Hrudei în general, ziaristul Liviu Man, patronului publicaţiei „Gazeta de Cluj” a avut de precizat următoarele: „Dosarul Gazeta a fost o înscenare a procurorilor Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, născută Pop, prin care au vrut să închidă gura presei independente, în speţă a publicaţiilor Gazeta de Cluj şi Bună Ziua Ardeal. Întreaga înscenare a fost realizată cu scopul de a-şi satisface interesele de familie, familia POP, şi cele de business, pe filiera Iulius Mall al lui Iulian Dascălu”, declara Liviu Man.
La sentinţa de fond, dată la Galaţi, majoritatea inculpaţilor au fost achitaţi! De asemenea disjungerea din dosarul ”mamă” cu Paszkany judecat la Cluj şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a soldat cu achitarea acestuia de către toate instanţe.
Capetele de acuzare
Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu a transmis celor de la Consiliul Superior al magistraturii propunerea de revocare din funcţia de la Cluj a procurorului Hrudei. Ulterior, încercând să plece cu demnitate din instituţia de aici, Mircea Hrudei a făcut o solicitare ”isteaţă” celor de la CSM. Aparent, potrivit surselor, Hrudei le-a cerut celor de la CSM să îi aprobe încetarea activităţii de la DIICOT Cluj şi transferul acestuia la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta era portiţa perfectă pentru ca Hrudei să iasă biruitor înainte să fie executat de către şeful cel mare de la DIICOT.
Însă planul său a fost un eşec. Pe 27 iunie, completul de cinci procurori de la CSM i-a respins solicitarea acestuia. Imediat după, s-a pus în discuţie avizarea cererii lui Horodniceanu care a primit undă verde de la CSM.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că şeful DIICOT va emite un ordin de excludere din Serviciul Teritorial Cluj a lui Hrudei, iar cel din urmă se va întoarce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, în nici un caz la vre-un Parchet din Bucureşti.
Urmează ca magistraţii de la CSM să publice motivarea pentru cele două decizii luate în cazul lui Hrudei. Însă surse apropiate din CSM susţin că Horodniceanu ar fi semnalat derapajele procurorului clujean astfel: tergiversarea mai multor dosare(poate chiar al lui Cionca de la Casa de Insolvenţă Transilvania- despre care Gazeta de Cluj a scris în nenumărate rânduri că există ezitări pentru ca practicianul în insolvenţe să fie anchetat conform legii), divulgare de informaţii confidenţiale din anumite dosare renumite (vorba prin târg arată că Hrudei le-ar fi spus anumitor avocaţi detalii din culesele unor dosare, dar şi că procurorul i-ar fi avertizat direct şi ilegal pe anumiţi clujeni importanţi cercetaţi în dosare ce încă nu au văzut lumina zilei), şi desigur numeroasele achitări pe care le obţin oamenii ce sunt trimişi în judecată pentru rechizitoriile acestuia(exemplele cele mai cu rezonanţă v-au fost prezentate anterior).
De ce voia să fugă Hrudei la Bucureşti?
Răspunsul este simplu şi lesne de a fi anticipat. Soţia lui, Maria Hrudei, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, a fost avansată în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma unui concurs ale cărui rezultate au fost anunţate.
În perioada ianuarie – martie, la ÎCCJ au fost organizate concursuri pentru ocuparea a opt posturi în cadrul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal. Judecătorul Maria Hrudei s-a calificat pe locul trei după ce a trecut cele trei probe obligatorii (realizarea unei lucrări, interviul şi proba scrisă).