Jurnalista Florica Dura a pierdut procesul în care cerea anularea unui proces verbal de contravenţie, în baza căruia a fost amendată cu 500 lei, în toamna anului trecut, pentru că a avut „tupeul” să sesizeze de două ori Poliţia, prin numărul de urgenţă 112 cu privire la două transporturi ilegale de lemn pe raza localităţii Bîrla, comuna Mărişelu. Tăierea arborilor nu a fost efectuată ilegal, însă pădurarul care răspundea de districtul de unde s-au transportat lemnele a eliberat documente de însoţire fără să respecte legea, acest aspect fiind confirmat de Garda Forestieră. Toate aceste aspecte nu au contat în faţa instanţei Judecătoriei Bistriţa.

 

Jaful din pădurile României a fost şi este un subiect mult discutat printre oamenii de rând, revoltaţi că rând pe rând numărul copacilor se împuţinează în timp ce unora li se îngraşă conturile. De cele mai multe ori, cei care profită de pe urma exploatării lemnului nu au nici durere cu privire la legile şi le încalcă cu bună ştiinţă „legal”, uneori ajutaţi chiar de cei care ar trebui să vegheze la respectarea lor.

De când a fost lansat Radarul Pădurilor, autorităţile se laudă că tăierile ilegale de lemne au scăzut. Aşa o fi! Realitatea însă demonstrează că nimic nu-i împiedică pe unii să nu respecte legea în litera şi spiritul ei. Ba mai mult, atunci când cetăţenii oneşti ai acestei ţări sesizează fapte ilegale sunt taxaţi tot ei.

 

Avea informaţii că se întâmplă nereguli şi a sesizat 112!

Pe 3 septembrie, jurnalista Florica Dura l-a surprins pe unul din cetăţenii din comuna Mărişelu, transportând lemne care proveneau din pădurea proprietate a comunei Mărişelu. Numai că cetăţeanul cu pricina nu era chiar unul obişnuit, fiindcă el fusese consilier local, apropiat al celor cu putere în comună. În plus, Dura avea informaţii că respectivul, Gavril Pop pe numele său, nu era la primul transport de acel fel. Drept urmare Florica Dura nu a pregetat şi a sunat rapid la numărul unic de urgenţă 112, reclamând o posibilă faptă ilegală, respectiv o tăiere ilegală de lemne. Cei care au verificat cele semnalate de jurnalistă au fost doi poliţişti de la Postul local de poliţie al comunei Mărişelu, Ioan Sabo şi Maria Mureşan, aceasta din urmă îmbrăcând haina de poliţist cu doar 3 săptămâni înainte.

Câteva ore mai târziu, apelul s-a repetat, jurnalista văzându-l pentru a doua oară pe respectivul transportând din nou lemne, însă de data aceasta s-a precizat că omul în cauză transportă lemnele cu un mijloc de transport neînmatriculat, pe un drum public.

Şi prima dată, dar şi a doua oară, cel împotriva căruia s-a făcut reclamaţia prin 112 a prezentat avize de însoţire. Numai că documentele respective nu erau în regulă, fiindcă aşa cum reiese dintr-o adresă a Gărzii Forestiere depusă la dosar, pădurarul care îi eliberase documentele o făcuse ilegal, fără să aibă nici o aprobare nominală din partea proprietarului – comuna Mărişelu (primăria) – nici din partea administratorului pădurii, respectiv Ocolul Silvic Valea Şieului.

„Cu tupeu, bărbatul, a băgat sub nasul poliţiştilor un aviz de însoţire pentru 3 mc de material lemnos, pentru acea zi şi un altul pentru ziua de vineri 2 septembrie. Luat la purecat, bărbatul care conducea un tractor cu remorcă fără numere de identificare, a motivat că nu a scos plăcuţele, dar că le-ar fi plătit…

Mai spre seară, după ce s-a asigurat că poliţiştii nu mai sunt în zonă, Pop a mai făcut un drum în pădure, după alt transport. Curios este că, la un al doilea control al poliţiştilor acesta a scos un alt aviz, pe care chipurile pădurarul Cira Ioan i l-ar fi dat, pentru cel de-al doilea transport. Poate că pădurarul i-a dat lui Pop un bloc de avize, semnate şi ştampilate în alb, pe care, după caz, acesta să le completeze. Rămâne de văzut.

Pentru că a circulat pe drumul judeţean 154 fără numere de identificare pe tractor şi remorcă, lui Pop i s-a întocmit un proces verbal pentru contravenţie”, relatează Florica Dura.

Jurnalista scoate însă în evidenţă un aspect care dă mult de gândit. Aşa cum am precizat mai sus, Dura avea informaţii că în pădurile administrate de Ocolul Silvic Valea Şieului se petrec lucruri necurate, chiar sub umbrela pădurarilor. Drept urmare a cerut oficial, pe 1 septembrie, deci cu doar două zile înainte, nişte lămuriri conducerii Ocolului, privind exploatarea şi transportul unor buşteni de stejar la mai multe adrese din localitatea Bîrla. Fapt care i-a pus pe unii pe jar şi i-a determinat să îşi ia măsuri de precauţie.

„Până la acea dată Pop a mai adus lemn din partida cu pricina, la el acasă şi la alţii din Bîrla, dar au aflat doar câţiva cetăţeni, de la care am aflat eu.

Pop Gavril circula cu tractorul şi remorca fără plăcuţe de identificare, ştiind, probabil de la pădurari, că astfel, dacă cineva vrea să verifice în SUMAL sunând la Radarul Pădurii sau mai nou la Inspectorul Pădurii, nu va putea face acest lucru, tocmai din cauza lipsei plăcuţelor. Apoi, bărbatul avea, cu siguranţă primite de la pădurarul care răspunde de pădurea comunală un bloc de avize în alb, pe care, la nevoie putea să le completeze, după necesităţi! Aşa se explică, cum, în aceeaşi zi, spre seară Pop, a mai tras o fugă în pădurea, cu acelaşi tractor. La a doua verificare a poliţiştilor, bărbatul a scos un alt aviz, cu oră potrivită, pentru lemnul aflat în remorcă”, relatează jurnalista.

 

Poliţia nu face verificări amănunţite

În mod ciudat, poliţiştii s-au purtat cu mănuşi cu cel pe care ar fi trebuit să îl ia la întrebări şi chiar s-au bucurat când omul a mai scos câte un document la iveală. Nu s-a aplecat cu mai multă atenţie însă asupra documentelor ca să vadă că ele nu sunt în regulă, fiindcă pe avizul respectiv trebuia consemnat de către pădurar inclusiv numărul de înmatriculare al mijlocului de transport. Număr care lipsea cu desăvârşire. Ori dacă cineva ar vrea să verifice prin intermediul aplicaţiei Inspectorul Pădurii dacă un transport este sau nu legal, nu are cum, fiindcă numărul de înmatriculare al autovehiculului este esenţial. La acest aspect însă cei doi poliţişti au fost „orbi”.

Ba mai mult, atunci când Florica Dura a atras atenţia poliţiştilor asupra faptului că tractorul cu care Pop transporta lemnele pe drumul public nu avea plăcuţele de înmatriculare, poliţistul Ioan Sabo i-a răspuns că „ nu trebuie înmatriculat, ci înregistrat la primărie”. Da, este perfect adevărat, însă poliţistul Sabo nu a luat în calcul faptul că tractorul cu pricina se afla, circula pe un drum judeţean, deci drum public, ori în acesta caz autovehiculul trebuia să aibă plăcuţele de înmatriculare.

politisti dura 1

De la IPJ zicere: Sesizarea jurnalistei, faptă cu un grad de pericol social ridicat

În plângerea împotriva procesului verbal de contravenţie, Florica Dura expune cum au decurs evenimentele din ziua de 3 septembrie 2016, când a sesizat posibilele nereguli de la Bîrla.

Interesantă este însă întâmpinarea depusă la dosar de Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, care opinează că lucrătorii de poliţie de la Postul de Poliţie Mărişelu au acţionat în baza legii, în condiţiile în care Florica Dura ar fi apelat nejustificat la 112. Mai mult decât atât, IPJ BN susţine că acţiunea întreprinsă de jurnalistă reprezintă un pericol social ridicat odată ce poliţiştii s-au deplasat să verifice nişte aspecte nejustificate.

„Apreciem că, nivelul amenzii aplicate petentei corespunde pericolului social al faptei şi conduitei acesteia, fiind necesară sancţionarea contravenţională cât mai adecvată pentru a se realiza scopul educativ şi preventiv al sancţiunii, aceste fapte reprezentând un grad de pericol social ridicat, prin aceea că pot conduce la pagube materiale importante, cât mai ales la consecinţe mult mai grave, cum ar fi punerea în pericol a unor vieţi omeneşti”, scrie IPJ BN în întâmpinare.

 

Garda Forestieră confirmă neregulile

La două zile distanţă după ce a sesizat neregulile constatate prin 112, Florica Dura a trimis o petiţie Gărzii Forestiere prin care a cerut verificarea unor aspecte. Concluziile la care a ajuns instituţia de control a statului sunt mai mult decât grăitoare, însă acestea nu au fost luate în seamă de instanţă decât parţial, în condiţiile în care documentul a fost depus la dosarul cauzei.

Dar iată ce a scris Garda Forestieră în răspunsul dat Floricăi Dura, controlul fiind efectuat în perioada 17.11.2016 – 16.12.2016:

„În pădurea situată în locul numit vârful Măgurii al comunei Mărişelu, (…) conform amenajamentului silvic în vigoare suprafaţă unde în perioada 19.08.2016 – 14.11.2016 s-a autorizat la tăiere şi exploatat o partidă de produse secundare în volum de 113 mc, reprimită la data de 7.11.2016 nu s-au constatat arbori tăiaţi ilegal sau alte pagube aduse fondului forestier”, este prima concluzie a Gărzii.

Deci de tăiat s-a tăiat ce trebuia, adică ce a fost plănuit şi marcat. Continuarea este însă halucinantă.

„În urma verificărilor la birou a avizelor de însoţire a transportului materialului lemnos din partida nr. 1002048 (4162 Măgura) de produse secundare rărituri rezultă că transportul s-a efectuat în perioada 26.08.2016 – 01.10.2016 în baza avizelor de însoţire seria (…) emise de către Ocolul Silvic Valea Lieului RA (în calitate de emitent prin pădurarul titular de canton Cira Ioan.

Materialul lemnos din partida 1002048, produse secundar rărituri, în volum de 113 mc a fost vândut FĂRĂ A EXISTA NICI UN FEL APROBARE NOMINALĂ DIN PARTEA PROPRIETARULUI (comuna Mărişelu) sau al ADMINSITRATORULUI pădurii OS Valea Şieului, astfel că lemnul s-a vândut de către titularul Cira Ioan pe principiul «primul venit, primul servit».

În urma verificării modului de completare şi eliberare a AVIZELOR DE ÎNSOŢIRE precum şi a modului de utilizare a sistemului SUMAL de către OS Valea Şieului RA s-au constatat o serie de nereguli care au fost sancţionate în baza procesului verbal de contravenţie seria (…) din 15.12.2016, aplicându-se două amenzi în valoare totală de 8.000 lei”.

(VA URMA)

6 COMENTARII

  1. Domnisoara ziarist… daca tot va place sa va bagati nasul peste tot ( si bine faceti ca aia va este meseria… ) cine va opreste sa sesizati DNA-ul care sa verifice modul in care a actiona politia in acest caz, stiind faptul ca in judetul BN… exista niste „antecedente” de acest gen… ? Am auzit ca dupa modificarile Codului Penal actual…, „denuntzarea calomnioasa” este abrogata …

  2. Cu aceasta ocazie avem proba oficiala ca, practic, aplicatia supranumita Radarul Padurii nu functioneaza! Si ca, totul este o facatura de „ochii lumii”. Instanta confirma faptul ca cetateanul jurnalist este un pericol social si ca cei care fura cu acoperirea politiei fac bine! Este o lectie pentru cetatenii, care, in naivitatea lor, mai cred ca pot proteja padurile de jefuitorii protejati de politie! Este o iluzie dragilor!

  3. Cum fara motiv? A sunat legal , se furau lemne de catre omul primariei -prin omul primariei. Lipsa placutelor in circulatia pe drum public ,nu e pericol public? Nenea „bou ,”daca facea accident mortal si nu avea placute ,pericolul social-public era ,jurnalista sau nenea cu tractorul? Padurile
    sant ale consilierilor si padurarilor sau ale cetatenilor? Nu cumva silvicanii si consilierii sant pusi sa pazeasca nu sa fure padurea? Cetatenii nu au dreptul sa sesizeze INSPECTORUL PADURII pt ca pt asta a fost creat in urma dezastrului forestier? Nu cumva administrativul local e clica de partid si incalca dreptul la proprietate ,proprietatea devenind propria mosie ? Nu cumva silvicul a devenit dictatura binomica cu administrativul local impotriva cetatenilor? Nu e totul ca pe vremea lui nae totul la dictatura de partid si securitate? Au iesit din administratie/silvic securitatea sau a fost acoperita ,nepedepsita si imbogatita din bunurile comunitatii ? Astfel stand lucrurile ,cine-i pericolul social (societatii) jurnalistii care -si fac profesia sau politicul de componenta pcr-isto securista ? Aspectul acesta nu-i generalizat in tara ,mai trebuie demonstrat?

  4. Intr-adevar, sunt unii care isi baga nasul peste tot si efectiv poarta politia pe drumuri, cu telefoanele astea la 211… care de cele mai multe ori nu se confirma . Totodata … nu „ziaristii ” si „Gica Contra ” … „lelea de pe santz” … sau „Gura Sparta”… sunt cei care controleaza si „puna ei … Politia la punct „… ! Pentru cei care poarta politia aiurea pe drumuri degeaba, bine fac… sa-i amendeze pana le sare din „creier” aceasta ideie de a suna imediat, pentru orice … la 112 asa sa se afle in treaba cat este „el ca.ca-maca” cetateanul jandarm” …
    Intr-adevar, cele sesizate, constituie contraventii si se pedepsesc cu amenda si aici aveti dreptate.
    ” Prostia legiuitorului ” este ca legile in general, sunt facute NU DE CATRE CEI CARE TREBUIE SA LE APLICE … ci de niste ” ciurli-burlii „… care n-au nici o practica in domeniu si fara sa „asculte ” propunerile celor care le aplica „pe teren ” … si uitati asa, neaplicarea placutelor cu numerele de inmatriculare la masina, daca aceasta exte inmatriculata, este doar contraventie, care trebuie constatata de politie ( daca-s acolo sa poata constata acest lucru ) … si daca nu constata nimeni, „prinde orbul si scoate-i ochii”… ca amenzi, nu se pot da pe spusele lui „Gura Sparta ” ori a lui „Gica Contra”… ! Smecherii s-au „prins” de acest aspect si cand fura lemne din padure isi iau jos placutele de identificare si acest SUMAL in acest caz, este „fix pix”… ca nu poti identifica cine-i „hotzul” sau daca este „hotz”… sau efectiv, daca se fura cu calul si caruta ( tot fara numere de identificare )… nu se poate verifica daca are ori nu acte in regula, decat daca este prins fix in „fapt”… la „fata locului ” si politia ori jandarmeria, nu sunt „paznicii la padurilor ” – ca potrivit legii pazei bunurilor, acestea trebuie pazite de catre insasi proprietarii … care si le taie , legal ori ilegal . Mai mult, daca circula cu aceste mijloace inafara drumului public, nu constituie nici o contraventie la legea circulatiei .
    La legi prost facute, rezultatul este tot pe masura . Totodata, stiti bine deficitul de personal de la Politie si Jandarmerie si ca acestia nu pot fi omniprezenti peste tot si permanent, obiectul lor de activitate principal, fiind „ordinea si securitatea publica ” si nicidecum furturile din padurile pe care proprietarii sunt cei care trebuie sa si le pazeasca … si pe care nui intereseaza acest lucru.
    Politistii si jandarmii nu sunt „paznici ” ! Asa ca nu mai acuzati dvs politia ca nu-si face treaba .
    Iar domnisoara Dura, nu este dumeaei cea care a pus coada la pruna si nici care a festit-o-n verde , maro … sau gri… si nu ea este cea care trebuie sa traga de …” raspundere ” … politia !
    Daca a fost amendata , a facut contestatie la judecatorie si contestatia i-a fost respinsa, inseamna ca a fost amendata corect si pentru ca si-a bagat nasul intr-un c…. asa cum fac toti cei care n-au de lucru si pentru orice… suna la 112, sa se afle-n treaba … Fara suparare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.