În urmă cu doi ani, comuna Rodna era în doliu după ce un celebru lăutar, Radu Lăpuşan a pierdut lupta pentru viaţă. Acesta a fost găsit pe marginea drumului desfigurat şi inconştient, zăcând într-o baltă de sânge. Localnicii au fost îngroziţi şi înspăimântaţi de soarta acestuia. La doi ani după, o sentinţă definitivă îl condamnă pe autorul crimei, Anton Lăcătuş, la şapte ani de închisoare cu executare. Gazeta de Bistriţa a urmărit procesul şi a studiat dosarul pentru a vedea cum au ajuns magistraţii de la Curtea de Apel la o asemenea condamnare.
Un conflict ce i-a curmat viaţa
Radu Lăpuşan era un lăutar îndrăgit în Rodna şi toţi cei care îl cunoşteau spun că era un om paşnic şi calm. La finalul lunii martie, în 2015, bărbatul a certat un copil din sat care s-ar fi legat de un nepot de-al său. Pentru că a îndrăznit să-l apostrofeze pe copil, bărbatul a plătit scump.
O rudă a copilului pe care l-a certat i-a aplicat o corecţie soră cu moartea. Lăutarul s-a dus la un bar din localitate şi a fost luat la bătaie de trei tineri. Pe camerele video montate de Primăria Rodna se vede cum cei trei tineri îl lovesc cu bestialitate pe bărbatul de 55 de ani.
La un moment dat, doborât de lovituri, omul cade pe pământ însă unul dintre agresori, un bărbat de 28 de ani, care este rudă cu copilul certat de lăutar, îl loveşte în continuare cu sete. Victima a primit mai multe lovituri în cap şi a fost lăsată să zacă pe asfalt într-o baltă de sânge.
Abia după o oră cineva a chemat ajutoare, iar bărbatul bătut a fost dus în stare foarte gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Medicii bistriţeni au decis că victima trebuie dusă la o clinică de specialitate din Cluj.
Cu faţa tumefiată şi în comă profundă Radu Lăpuşan a ajuns la Cluj unde după trei săptămâni de luptă pentru viaţă şi-a dat ultima suflare. Conform certificatului de deces bărbatul a murit în urma unei hemoragii interne.
Sîngeorzan anunţa făptaşul
Poliţiştii au deschis o anchetă, iar unul dintre agresori, tânărul de 28 de ani, care l-a lovit pe Lăpuşan după ce a căzut la pământ, a fost reţinut şi mai apoi arestat.
Într-un comunicat remis presei de către purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, prim procuror adjunct Angela Sîngeorzan se arată că a fost trimis în judecată”Lăcătuş Anton -arestat pentru comiterea unei infracţiuni de omor calificat, constând în faptul că la data de 27/28.03.2015, după ce a fost lovit, i-a aplicat la rândul său lovituri persoanei vătămate L.R., cu piciorul în zona capului, cauzându-i leziuni corporale ce au determinat decesul”.
Sentinţa de fond
Pe 22 aprilie 2015, Lăcătuş Anton a fost reţinut, el fiind încarcerat şi în prezent. Câteva luni mai târziu, în august a avut loc primul termen de judecată în dosarul de fond al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. În proces s-au constituit părţi vătămate Ramona-Leontina Grec, Aurica Ancuţa Şanta şi Pili Nicoleta-Rodica.
Judecătorul de fond a decis să-l condamne pe Anton Lăcătuş la 7 ani de închisoare cu executare din care s-au dedus lunile sale de arest. În ceea ce le priveşte pe femeile ce s-au constituit părţi vătămate, datorită faptului că nu s-au constituit şi părţi civile, Tribunalul a dispus ca Lăcătuş să achite daune doar Spitalului Judeţean de Urgenţă şi Institutului Regional Octavian Fodor pentru investigaţiile şi ajutorul medical adus victimei. Aurica Lăpuşan urma să primească de la inculpat daune morale i materiale în valoare totală de 11.500 de lei, aproape 3.000 euro.
Nemulţumite de sentinţă
Lăpuşan Aurica, Ramona Grec, Ancuţa Şanta, şi Pili Nicoleta au contestat decizia tribunalului bistriţean la Curtea de Apel Cluj. Acestea doreau ca Anton să primească o pedeapsă mult mai mare: 15 ani cu executare pentru „omor calificat, săvârşit prin cruzimi faţă de victimă”. Unul dintre argumentele invocate a fost extras din motivare: „se oprea şi iarăşi îi dădea, se enerva.. câteva minute stătea, apoi iar îl lovea”.
Îşi recunoscuse fapta
Anton Lăcătuş şi-a recunoscut fapta precizând ca la data respectivă s-a deplasat de la domiciliul său din localitatea Rodna, jud. Bistriţa-Năsăud la barul aparţinând SC „Floribogd” SRL Rodna, amplasat în aceeaşi localitate, local administrat de numitul Stoica Florin Mircea unde a consumat băuturi alcoolice (bere).
După miezul nopţii, administratorul localului a anunţat închiderea barului, astfel că ultimele persoane aflate în bar – inculpatul Lăcătuş Anton, victima Lăpuşan Radu şi numitul Pop Nicolae Marius au părăsit barul, Lăpuşan Radu luând două sticle cu bere pentru a le consuma la domiciliu. Persoanele respective nu au ieşit împreună din acel bar, ci mai întâi a ieşit inculpatul cu martorul Pop Nicolae-Marius, apoi, la scurt timp (câteva minute) după aceştia, a plecat victima Lăpuşan Radu şi martorul Stoica Florin Mircea.
Probabil pe fondul consumului de băuturi alcoolice, la o distanţă de circa 30 de metri de acel local, lângă nişte blocuri, între inculpat şi victima Lăpuşan Radu a izbucnit o ceartă, care a degenerat repede în violenţe fizice reciproce, în sensul că suspectul Lăpuşan Radu 1-a lovit cu o sticlă în cap pe inculpat, iar acesta a ripostat, lovindu-1 cu pumnul în faţă pe Lăpuşan Radu care a căzut la sol. Inculpatul a continuat să-1 lovească cu piciorul pe Lăpuşan Radu în mai multe rânduri în zona capului, cu menţiunea că martorii Stoica Florin Mircea şi Pop Nicolae Marius au declarat că nu au asistat la incident, susţinând că ar fi plecat, dar din relatările unei martore, coroborate cu actele medicale şi cele medico-legale, a rezultat că inculpatul a lovit de mai multe ori cu piciorul în cap victima, în timp ce aceasta era căzută la sol, cu pauze între momentele de aplicare a loviturilor, ceea ce denota cruzimea de care inculpatul a dat dovadă în comiterea faptei.
Lăcătuş a fost testat de un psihiatru care a stabilit că avea discernământ în momentul în care l-a agresat pe lăutarul din Rodna. La rândul său, Lăcătuş a formulat plângere prealabilă faţă de numitul Lăpuşan Radu pentru comiterea infracţiunea de lovire, la data de 28 martie 2015 dispunându-se efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Lăpuşan Radu pentru comiterea infracţiunii de lovire. Cum în cauză a survenit decesul suspectului, s-a dispus clasarea cauzei.
Într-un final, Curtea de Apel Cluj a decis în favoarea lui Anton Lăcătuş, reducându-i pedeapsa cu un an, fără a lua în considerare apelurile făcute de părţile vătămate şi civile.
„Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Lăcătuş Anton, pentru comiterea infracţiunii de omor prev de art188 al1 Cod penal, cu aplicarea art75 al1 lita Cod penal rap la art.76 al.1 Cod penal şi art.396 alin.10 Cpp de la pedeapsa de 7 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe timp de 4 ani la pedeapsa de 6 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev de art.66 lit.a,b,d Cod penal pe timp de 4 ani.
Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate.
Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Lăcătuş Anton perioada reţinerii şi arestării preventive a inculpatului începând cu data de 22042015 la zi.
Respinge ca nefondate apelurile declarate de către PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BISTRIŢA NĂSĂUD, partea civilă Lăpuşan Aurica, şi persoanele vătămate doamnele Ramona-Leontina Grec, Aurica Ancuţa Şanta şi Pili Nicoleta-Rodica”, se arată în soluţia definitivă dată de Curtea de Apel Cluj.