Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 vor putea beneficia de recalcularea pensiei, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat de deputaţii PSD, Adrian Solomon şi Irinel Stativă.
Propunerea legislativă completează în acest sens Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, scrie agerpres.ro.
Proiectul prevede modificarea articolului 65 al actului normativ.
„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei, prin aplicarea prevederilor alin. 4”, prevede propunerea legislativă.
Potrivit acesteia, cuantumul pensiei anticipate urmează să nu mai fie calculat prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă cu procentul de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei standard, ci „în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, adică prin diminuarea cu procente cuprinse între 0,15% şi 0,50% pentru fiecare lună de anticipare.
Proiectul mai prevede că „recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”.
Prevederile se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.
Conform expunerii de motive a proiectului, „la data de 14 iulie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial legea 142/2016 pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care modifică modul de calcul al cuantumului pensiei anticipate parţiale prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”.
De la data intrării în vigoare a noii reglementări, cuantumului pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, precizează iniţiatorii.
Ei au explicat că de noile prevederi nu beneficiază şi cei care s-au pensionat până în data de 14 iulie 2016, întrucât legea nu poate fi retroactivă. Astfel, aceştia au pensiile calculate prin aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.
Iniţiatorii susţin că propunerea legislativă a fost promovată „pentru a se elimina aplicarea unui tratament diferenţiat beneficiarilor de pensii anticipate parţiale şi de a se evita încălcarea principiului egalităţii de tratament între aceştia”.
Proiectul de lege va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Pensionarea anticipata este o prostie si un mare… mare dezavantaj, daca nu sunteti obligati de sanatate sau alte situatii de neinlocuit s-o faceti… Nu va bucurati „pe moment”… ca vine vremea s-o regretati !
Ganditi-va ca dupa 10 ani de zile, pensia Dvs va fi derizorie in raport cu cei care, in aceleasi conditii cu Dvs s-au pensionat „la termen”, deoarece pensiile nu se majoreaza cu aceiasi proportie ca si salariile .
Cel mai corect este ca toate pensiile, sa fie calculate dupa contributia la fondul de pensii, fara a se tine cont de varsta de contributie. Sa fie stabiliti un anumit numar de ani de contributie, pentru pensia de 100% si fiecare sa hotarasca cata de pensie pe care doreste s-o aiba. Cu cat la suta ai mai putini ani de contributie, cu atat la suta sa scada si aceasta pensie si invers, cu cat la suta depasesti si contribui mai mult, cu atat la suta sa creasca si pensia in mod proportional .
Totodata, trebuie modificata legea de crestere a salariilor si pensiilor, astfel incat acestea , cand exista sustenabilitate, sa creasca proportional in mod egal, altfel, asa cum scrie antecomentatorul de mai sus, pensiile vor ramane derizorii in timp, daca cresc cu o cota mult mai mica decat salariile…